Σου Μπερντ: Το «κύκνειο άσμα» της θρύλου του WNBA
07/09/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Σου Μπερντ: Το «κύκνειο άσμα» της θρύλου του WNBA

«Ελπίζω να σας έκανα όλους περήφανους», είπε η Σου Μπερντ, αποχαιρετώντας τα παρκέ του WNBA μετά από 19 σεζόν.

Η Σου Μπερντ γνώριζε ότι η ημερομηνία του επίσημου τέλους στην καριέρα της θα οριστεί όταν αποκλειστούν οι Σιάτλ Στορμ από τα playoffs του WNBA. Στις αρχές Αυγούστου αγωνίστηκε για τελευταία φορά μπροστά στο κοινό του Σιάτλ, σε αγώνα της κανονικής περιόδου. Καθώς οι Las Vegas Aces προκρίθηκαν στους τελικούς επικρατώντας με 97-92 επί των Σιατλ Στορμ στο 4ο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς τους, η καριέρα της θρύλου του αμερικανικού μπάσκετ έληξε εν μέσω αποθέωσης...

Οι Aces θα πρέπει να περιμένουν για τα φώτα της δημοσιότητας στους Τελικούς. Αυτή τη νύχτα, τα highligts, ο απόηχος του αποτελέσματος ήταν όλα σχετικά με την 41χρονη Σου Μπερντ και του δικού της κύκνειου άσματος μετά από δύο δεκαετίες ως πυλώνας στο WNBA και στο franchise Σιάτλ Στορμ, όπου κέρδισε τέσσερις τίτλους από τότε που επιλέχτηκε ως Νο. 1 το 2002.

Η πέντε φορές χρυσή Ολυμπιονίκης έμεινε στο παρκέ μετά το τελικό buzzer, λαμβάνοντας αγκαλιές από όλο το ρόστερ των Aces. Σκούπισε τα δάκρυά της ενώ το πλήθος επευφημούσε και έκλαιγε μαζί της στο τέλος της καριέρας της.

Η γηραιότερη παίκτρια στο πρωτάθλημα, ξεκίνησε τη χρονιά σκεπτόμενη ότι θα ήταν η τελευταία, αλλά πήρε την οριστική απόφαση στα μέσα της κανονικής περιόδου. Το Λας Βέγκας χάλασε το πάρτι στον τελικό της κανονικής σεζόν του Σιάτλ, όταν η Μπερντ τιμήθηκε από το franchise και το πρωτάθλημα για τις 21 σεζόν με την ομάδα και τις 19 ως παίκτρια.Και ήταν οι Aces που τελικά απέκλεισαν τους Μπερντ και Στορμ μετά από τέσσερα τεταμένα και αγχωτικά παιχνίδια γεμάτα μεγάλες εμφανίσεις.

Η Σου Μπερντ απλά ξέρει πώς να κερδίζει. Αυτό κάνει. Είναι αυτό που έκανε πάντα. Λίγοι στον αθλητισμό μπορούν να συναγωνιστούν την επιτυχία που είχε η πόιντ γκαρντ στο γυναικείο μπάσκετ. Ο Μπιλ Ράσελ και η Σερένα Γουίλιαμς έρχονται στο μυαλό. Ωστόσο, παρά τις δεκαετίες επιτυχίας, η αφήγηση του G-O-A-T είναι σχετικά νέα. Η κουβέντα για την καλύτερη όλων των εποχών είχε μόλις ξεκινήσει όταν η ανιδιοτελής στρατηγός βγήκε από τη σκιά και μπήκε στο προσκήνιο πριν από μερικά χρόνια.

«Η Σου σε μένα με κάποιους τρόπους είναι ένα παράδειγμα ή είναι μια απεικόνιση του πώς έχει αναπτυχθεί το πρωτάθλημα. Μπήκε στο πρωτάθλημα όταν ήταν μικρή και δεν υπήρχαν τότε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Σου βρήκε πραγματικά τη φωνή της τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια και το πρωτάθλημα βρήκε επίσης τη δική του φωνή», είπε η συνιδιοκτήτρια των Στορμ Τζίνι Γκίλντερ.

Η Μπερντ ήταν GOAT κι εκτός παρκέ για διάφορα ζητήματα, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, τα ζητήματα LGBTQ και τα δικαιώματα των γυναικών τα τελευταία χρόνια από τότε που ξεκίνησε να βγαίνει με την σύντροφό της, τη σπουδαία ποδοσφαιρίστρια Μέγκαν Ραπίνο.

Καμία φορά την ιστορία τη λένε οι τίτλοι ο Ράσελ κέρδισε 11 τίτλους στο ΝΒΑ και η Γουίλιαμς έχει 23 τίτλους γκραν σλαμ στο τένις. Η Μπερντ κατέκτησε δύο εθνικούς κολεγιακούς τίτλους στο UConn, τέσσερα πρωταθλήματα WNBA με τους Seattle Storm και πέντε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια με τις ΗΠΑ. Αυτό δεν περιλαμβάνει τους αμέτρητους τίτλους που κέρδισε ενώ έπαιζε στο ρωσικό πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια των offseason του WNBA ή τα πέντε Παγκόσμια Κυπέλλου FIBA.

Μία από τις πιο αγαπημένες παίκτριες στο γυναικείο μπάσκετ, η γκαρντ με το ιδιαίτερο χιούμορ δεν έχει τη δημόσια εικόνα της φίλης και συναδέλφου της σούπερ σταρ του μπάσκετ, Νταϊάνα Ταουράσι. Δεν έχει επίσης τρόπαιο MVP, αν και η αξία της δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Το μεγαλείο της προέρχεται από το να κάνει τις συμπαίκτριές της να αποδίδουν τέλεια στο παρκέ. Το είδαν οι Storm όταν την επέλεξε στο Νο. 1 το 2002, και πέρασε ολόκληρη την καριέρα της στο WNBA στο Σιάτλ.

«Ήταν τιμή μου να παίξω για αυτό το franchise, να παίξω για αυτούς τους οπαδούς», ξεκινήσε η Μπερντ και σταμάτησε δεχόμενη το χειροκρότημα και το «Thank you, Sue!» που αντηχούσε στην αρένα. «Δηλαδή, δεν ξέρω τι άλλο να πω»... «Ελπίζω απλώς το επόμενο άτομο που θα έρθει και θα παίξει πόιντ γκαρντ εδώ να μπορέσει απλώς να διατηρήσει την παράδοση. Συνεχίστε τη νίκη, διατηρήστε το επίπεδο του πρωταθλήματος, κρατήστε αυτούς τους οπαδούς χαρούμενους. Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη ομάδα, αλλά δεν ξέρω, ελπίζω να σας έκανα όλους περήφανους εδώ μέσα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]