Έλενα Ντέλε Ντον: Επέστρεψε - κι είναι πιο δυνατή από ποτέ
10/05/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Έλενα Ντέλε Ντον: Επέστρεψε - κι είναι πιο δυνατή από ποτέ

Ευαγγελος Στελλάκης

Το gWomen χαιρετίζει την επιστροφή της Έλενα Ντέλε Ντον στα παρκέ, έπειτα από μια διετία γεμάτη ανυπέρβλητα εμπόδια. Η ανίατη νόσος του Λάιμ, τα χειρουργεία, τα βραβεία MVP κι ο... ρόλος της δίπλα στον Μπάιντεν!

Η Έλενα Ντέλε Ντον, μια απ' τις σπουδαιότερες παίκτριες του WNBA εδώ και πολλά χρόνια, επιστρέφει στην ενεργό δράση, μετά από απουσία περίπου δύο σεζόν εξαιτίας προβλημάτων από τραυματισμό στην πλάτη, κατά τη διάρκεια των τελικών του 2019. Υποβλήθηκε σε δύο δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις. Παράλληλα, η πολύπειρη παίκτρια χρειάστηκε να είναι προσεκτική κι όχι βιαστική σε ο,τι αφορά την επιστροφή της, μιας κι αντιμετωπίζει μια ιδιαιτέρως σπάνια ασθένεια. Η εμφάνιση του κορονοϊού, λοιπόν, στις αρχές του 2020, την ανάγκασε να δώσει παράταση στο comeback της, αφού αντιμετώπισε τον ιό ως... «ζήτημα ζωής και θανάτου». Ο αποδυναμωμένος της οργανισμός πιθανόν να είχε σοβαρές επιπλοκές, εφόσον μολυνόταν. Κι έτσι, προκειμένου να μην πάρει αυτό το μεγάλο ρίσκο, χρειάστηκε να αφήσει για καιρό στην άκρη τα αθλητικά της ρούχα και παπούτσια.

Μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις

Η Έλενα Ντέλε Ντον είναι 33 ετών κι αγωνίζεται ως σμολ φόργουορντ με ύψος 1.96μ. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες παίκτριες του WNBA την τελευταία δεκαετία, με δύο βραβεία MVP (2015, 2019) στη συλλογή της, καθώς κι ένα πρωτάθλημα (2019) με την Ουάσινγκτον. Ήταν επίσης κορυφαία σκόρερ του πρωταθλήματος το 2015, αλλά κι έξι φορές All Star κι ακόμη τέσσερις μέλος της πρώτης καλύτερης πεντάδας! Επίσης, η έμπειρη αθλήτρια έχει κατακτήσει με τη Team USA χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στην Ισπανία και την Πανεπιστημιάδα του 2011 στη Σενζέν. Το 2013 είχε επιλεγεί στην 2η θέση του Draft από τους Σικάγο Σκάι, την ομάδα που ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα της (2013-2016).

Σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, είχε αγωνιστεί στο Delaware, απ' όπου και κατάγεται, από το 2009 έως το 2013, ενώ τα Λυκειακά της χρόνια βρέθηκε στην Ursuline Academy. Όσο μεγάλωνε, αντιμετώπιζε συχνά πρόβλημα με το ύψος της. Οι άνθρωποι την αντιμετώπιζαν... περίεργα. Η μητέρα της την βοήθησε να ξεπεράσει αυτό το θέμα, λέγοντας της πως «μια μέρα θα καταλάβεις πόσο όμορφο είναι το ύψος σου. Γιατί πρέπει να είσαι όπως όλοι οι υπόλοιποι; Να είσαι ο εαυτός σου». Η Ντέλε Ντον εξήγησε στο ESPN πως «η μητέρα μου πάντοτε μου λέει πόσο μοναδική είμαι». Κι αφού ξεπέρασε όλα αυτά που την κρατούσαν πίσω, έγινε μια μεγάλη παίκτρια μπάσκετ - αλλά και σπουδαία προσωπικότητα, ικανή να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες κι ανυπέρβλητα εμπόδια. Η ίδια αναρωτιέται πολλές φορές αν αξίζει να περνά όλη αυτή τη ταλαιπωρία - προκειμένου να πιάνει στα χέρια της την πορτοκαλί θέα - με τραυματισμούς, αλλά κι όχι μόνο...

Η νόσος του Λάιμ

Η πολύπειρη παίκτρια πάσχει από τη νόσο του Λάιμ (lyme disease), με την ίδια να θεωρεί πως κόλλησε το συγκεκριμένο ιό το 2008 - σε ηλικία 19 ετών δηλαδή - στο εξοχικό της σπίτι. Πρόκειται για μια ανίατη αρρώστια την οποία μεταδίδουν τα τσιμπούρια.

«Εδώ και χρόνια ζω με ανοσοποιητικό σύστημα υψηλού κινδύνου» αναφέρει, εξηγώντας πως «τα πρώτα συμπτώματα ήταν ημικρανίες και νυχτερινή εφίδρωση, πονούσα παντού κι ένιωθα κούραση. Δεν υπήρχε τότε κάποιος έγκυρος τρόπος για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα, για να γίνει η θεραπεία χρειάζονται χιλιάδες πειράματα».

9

Η Ντέλε Ντον αποκάλυψε ότι «στους τελικούς του WNBA (σ.σ. το 2019) έπαιζα με πόνους και τρεις δισκοκήλες», ενώ σε ο,τι αφορά τον κορονοϊό είπε πως «το αντιμετωπίζω ως... ζήτημα ζωής και θανάτου! Δεν ψάχνω δικαιολογίες. Ακόμη και μια απλή γρίπη ή μια ένεση μπορεί να κάνουν κακό στον οργανισμό μου». Η περιπέτεια της δεν τελειώνει εδώ, με την Ντέλε Ντον να τονίζει ότι «παίρνω 64 χάπια τη μέρα, αισθάνομαι πως... αργοπεθαίνω! Τα χιλιάδες χάπια με καταστρέφουν. Με τη θεραπεία για τη νόσο Λάιμ, ουσιαστικά ξεγελάς το κορμί σου για να θεωρεί ότι είναι καλά. Είναι ένας βασανιστικός κι ατελείωτος κύλος. Όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, μόνο έτσι μπορώ να παίζω μπάσκετ και να βγάζω χρήματα για την οικογένεια μου».

Η νόσος του Λάιμ της δυσκόλεψε σφόδρα, όμως δεν της ανέκοψε μια μεγάλη καριέρα στο μπάσκετ. Ούτε φυσικά και τα δύο χειρουργεία στην πλάτη. Η Ντέλε Ντον, μια παίκτρια με χαρακτήρα και φτιαγμένη από ισχυρό «μέταλλο», επιστρέφει στα παρκέ, για να φτάσει ξανά στη νίκη. Κι όταν λέμε νίκη, δεν εννοούμε απλά το να νικάς έναν αντίπαλο, αλλά να πηγαίνεις κόντρα στα προγνωστικά.

Από τα παρκέ... σύμβουλος του Μπάιντεν!

Η δις MVP του WNBA έφτασε ως το Οβάλ Γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταφέρνοντας ακόμη ένα σπουδαίο επίτευγμα, αυτή τη φορά εκτός γηπέδων και δίχως την αθλητική περιβολή, αλλά με... κοστούμι!

Στις 23 Μαρτίου, έγινε γνωστό πως... «η Έλενα Ντέλε Ντον διορίστηκε στο Συμβούλιο Υγείας και Φυσικής Κατάστασης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως... συμπρόεδρος με τον παγκοσμίου φήμης σεφ, Χοσέ Αντρές», με την ίδια να σχολιάζει ακολούθως στο Twitter ότι «με τιμάει ιδιαίτερα αυτός ο διορισμός, ειδικά όταν πρόκειται να βρίσκονται δίπλα σε ένα τόσο διακεκριμένο επαγγελματία. Σας ευχαριστώ και ανυπομονώ να αξιοποιήσω την ευαισθητοποίηση γύρω από τους καλύτερους τρόπους για να φροντίσουμε το μυαλό και το σώμα μας».

Αξίζει να αναφέρουμε πως το Συμβούλιο Αθλητισμού, Φυσικής Κατάστασης και Διατροφής του Προέδρου είναι μια συμβουλευτική επιτροπή που προωθεί την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση. Το συγκεκριμένο συμβούλιο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1940 με έμφαση στη φυσική κατάσταση των νέων, προτού ο Πρόεδρος, Τζον Φ. Κένεντι, αλλάξει το όνομα και το σκοπό, ούτως ώστε να υπηρετήσει όλους τους Αμερικανούς, το 1963.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]