beckyhammon
20/09/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπέκι Χάμον: Αναγκάζει τους αμφισβητίες να σωπάσουν καθώς γράφει Ιστορία...

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οι Las Vegas Aces πήραν το πρώτο τους πρωτάθλημα στο WNBA, με την Μπέκι Χάμον να γράφει ιστορία ως η μοναδική προπονήτρια που κατακτά το πρωτάθλημα στην πρώτη της σεζόν στη λίγκα.

Οι αμφισβητίες στέκονται απέναντί της από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Της έλεγαν ότι μια γκαρντ 1,67 ήταν πολύ κοντή και πολύ αργή για να γίνει αστέρι του κολεγιακού μπάσκετ. Της είπαν ότι δεν θα κατάφερνε ποτέ να αγωνιστεί στο WNBA. Και αργότερα ότι δεν είναι έτοιμη για προπονήτρια. Το ίδιο έγινε και όταν έφυγε από το πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς για να δοκιμάσει την τύχη της ως πρώτη προπονήτρια στο WNBA και τους Las Vegas Aces. Μια All- American, μια rookie που δεν επελέγη στα draft, που έγινε έξι φορές All Star του WNBA, η επί 8 χρόνια βοηθός του προπονητή των Σαν Αντόνιο Σπερς, έχει δομήσει την καριέρα της με τρόπο τέτοιο που καθώς προχωρά και εξελίσσεται αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι κάνουν πολύ συχνά λάθος.

Την Κυριακή η Μπέκι Χάμον έγινε η πρώτη προπονήτρια στην ιστορία της λίγκας που κατακτά τον τίτλο στην πρώτη της χρονιά. (Ο Van Chancellor κέρδισε το πρώτο χρονικά πρωτάθλημα WNBA το 1997, όταν όλοι οι προπονητές ήταν στην πρώτη τους χρονιά με τις ομάδες τους, αλλά ήταν προπονητής κολεγίου και γυμνασίου για περισσότερα από 30 χρόνια). Η ομάδα από το Las Vegas επικράτησε με 78-71 του Κονέκτικατ και στον τέταρτο τελικό του WNBA και έτσι πανηγύρισε στο τέλος με 3-1 νίκες.

«Κάθε δύσκολο πράγμα που πέρασα έχει χτίσει μέσα μου κάτι που χρειαζόμουν στο δρόμο μου», είπε η Χάμον. «Και παρόλο που είναι χάλια εκείνη τη στιγμή να μην σε διαλέξουν ή να πληγωθείς ή οτιδήποτε άλλο, οι σκληρές συνθήκες δημιουργούν μέσα σου πράγματα που είναι απαραίτητα για τη ζωή και θα τα χρησιμοποιήσεις στην πορεία. Για μένα, δεν έχει να κάνει πραγματικά με το να αποδείξω ότι οι άλλοι έχουν άδικο, είναι να αποδείξω ότι εγώ έχω δίκιο».

Μόλις πέντε αρχάριοι (rookies) προπονητές του ΝΒΑ τα τελευταία 60 χρόνια έχουν κερδίσει έναν τίτλο πρωταθλήματος. Ο Νις Νερς το έκανε πιο πρόσφατα με τους Τορόντο Ράπτορς το 2019, αν και ήταν head coach για αρκετά χρόνια σε άλλα επίπεδα του μπάσκετ.

Η Χάμον ήταν μεταξύ των υποψηφίων που θα μπορούσαν να σπάσουν το γυάλινο ταβάνι και να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής προπονήτρια σε ένα από τα τέσσερα μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά στα τέλη Δεκεμβρίου, προσλήφθηκε ως επικεφαλής προπονήτρια των Aces μετά από οκτώ σεζόν ως βοηθός του Γκρεγκ Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο.

Αν πιστεύετε ότι βλέπει αυτόν τον τίτλο του WNBA ως λύτρωση ή απάντηση σε franchises του NBA που δεν της έδωσαν την ευκαιρία να είναι επικεφαλής κόουτς, η ίδια το αρνείται. Ναι, ξέρει ότι αν ένας παίκτης του ΝΒΑ είχε μια καριέρα όπως αυτή που είχε εκείνη στο WNBA, τότε θα τον εμπιστεύονταν άμεσα αρκετές ομάδες της λίγκας. «Σίγουρα, αν το όνομά μου ήταν Μπράιαν και έπαιζα 16 χρόνια στο ΝΒΑ, θα είχα προσληφθεί και απολυθεί μερικές φορές ως προπονητής του ΝΒΑ ήδη», λέει.

Πάντοτε ρεαλίστρια έχει ζήσει την σκληρή πραγματικότητα πολλές φορές. Και όταν ο ιδιοκτήτης των Aces, Μαρκ Ντέιβις, είδε την ευκαιρία να κάνει αυτό που δεν έκανε καμία ομάδα στο ΝΒΑ -την προσέλαβε ως επικεφαλής προπονήτρια- η Χάμον ήξερε αν δεν κέρδιζε αμέσως έναν τίτλο WNBA, κάποιοι θα ισχυρίζονταν πάλι ότι δεν ήταν έτοιμη να γίνει head coach σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα.

Τώρα που κέρδισε στο WNBA αφού έκανε κάποιες βασικές αλλαγές στην επίθεση και την άμυνα των Aces, κάποιοι θα πουν ότι ήταν επειδή είχε σπουδαίους παίκτες ή ότι ο τίτλος του WNBA δεν είναι τόσο δύσκολος. Παρόλο που όλα τα κορυφαία ταλέντα στον κόσμο συγκεντρώνονται σε 12 ομάδες σε αντίθεση με τις 30 του NBA, η Χάμον πιστεύει ότι είναι εξίσου δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο...

Η σεζόν κλείνει ιδανικά για την 45χρονη προπονήτρια η οποία αφού έγινε η πιο ακριβοπληρωμένη προπονήτρια στο WNBA, αφού ψηφίστηκε και κορυφαία coach της λίγκας [η πρώτη που κερδίζει στη rookie σεζόν της το βραβείο] οδήγησε τις Aces στο πρώτο πρωτάθλημα της Ιστορίας τους, στην πρώτη της χρονιά ως head coach.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]