s
16/04/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Σεντόνα Πρινς: Η «TikToker» που μάχεται για την ίση μεταχείριση (vids)

Ευαγγελος Στελλάκης

Το GWomen ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της Σεντόνα Πρινς, της αθλήτριας των Όρεγκον Ντακς του NCAA που έγινε viral στα social media και πιο συγκεκριμένα μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας του TikTok, όπου επιχείρησε να παρουσιάσει τις διαφορές μεταξύ γυναικείων κι ανδρικών γυμναστηρίων, στο περιθώριο του περσινού NCAA Basketball Tournament.

«Αν δεν σας προκαλεί ανησυχία το συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε είστε κομμάτι του». Με αυτά τα λόγια, η Σεντόνα Πρινς θέλησε να τονίσει τις ελλείψεις ενός γυμναστηρίου για γυναικείες ομάδες, σε σχέση με ένα αντίστοιχο ανδρικής, σαφώς πιο εξοπλισμένο σε βάρυ κι όργανα άσκησης. Οι Όρεγκον Ντακς είχαν μόλις αποκλειστεί από το NCAA Basketball Tournament, όταν η 21χρονη σέντερ έκανε την παραπάνω τοποθέτηση μέσω ενός βίντεο που δημοσίευσε, θέλοντας να αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το βίντεο έκανε γρήγορα τον γύρω του διαδικτύου. Και φυσικά προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ο αντιπρόεδρος του NCAA, Νταν Γκάβιτ, απολογήθηκε για το όλο ζήτημα, με τον οργανισμό να σπεύδει να ανανεώσει και να εξοπλίσει κατάλληλα το γυμναστήριο των γυναικών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Το γεγονός πως το βίντεο της έγινε viral, της προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. «Είχα αρκετό άγχος για το τουρνουά. Ήξερα ότι αρκετός κόσμος θα έβλεπε το βίντεο», δήλωσε η νεαρή παίκτρια στο ESPΝ που συμπλήρωσε πως «θέλουμε να το δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, επομένως πρέπει να συνηθίσω στο άγχος. Οι προπονητές μου προσπάθησαν να με καθησυχάσουν. Οι συμπαίκτριες μου μαζεύτηκαν τριγύρω μου και προσπάθησαν να μου ανεβάσουν το ηθικό. Είναι τρομερό ότι μπορώ να εμπνεύσω τόσους πολλούς ανθρώπους. Θέλω να τους βοηθήσω και να αναδείξω το άθλημα μου, επειδή το αξίζει».

Η Πρινς, με καταγωγή από την Καλιφόρνια, δεχόταν προσβολές για το ύψος της στο σχολείο και γι' αυτό πήρε μεταγραφή για τα λυκειακά της χρόνια στο Liberty Hill του Τέξας. Αργότερα μεταπήδησε στο Κολλέγιο του Τέξας και την ομάδα των Longhorns το 2018. Έμεινε εκεί για μια σεζόν και από το 2019 βρίσκεται στο Όρεγκον.

Την περσινή σεζόν μάλιστα, 2020-21, ήταν πολύ καλή αγωνιστικά, μετρώντας κατά μέσο όρο 10.4 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ σε 19 παιχνίδια. Επίσης, είναι διεθνής με την Εθνική Ομάδα των ΗΠΑ, έχοντας αρκετές διακρίσεις και μετάλλια, κυρίως στα κλιμάκια των ηλικιών 16 έως 18. Έχει ύψος 2.01μ. κι αγωνίζεται κυρίως στις θέσεις "5" και "4".

«Αναρωτήθηκα: "αστειεύεστε;"»

Μιλώντας στην δημοσιογράφο Λίντσεϊ Σνελ, η Πρινς υπογράμμισε πως «δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου όταν πόσταρα το βίντεο. Το μόνο που ήξερα ήταν πως ήμουν πραγματικά πολύ νευριασμένη», για να προσθέσει ότι «νόμιζα πως μας κάνουν πλάκα. Αλλά όταν το είδαμε πριν κάνουμε την προπόνηση μας, αναρωτήθηκα: "αστειεύεστε;". Υπάρχουν 64 ομάδες σε ένα μέρος και σε αυτό το "γυμναστήριο" μπορούν να αθληθούν μόλις δύο άνθρωποι. Ήταν γελοίο...».

Ο προπονητής της στο Όρεγκον, Κέλι Γκρέιβς, είχε αναφέρει στο CNN για την Πρινς πως «έχει όλο το πακέτο, πραγματικά. Όχι μόνο είναι μια εξαιρετική παίκτρια, αλλά φανταστείτε κιόλας και την πίεση που διαχειρίζεται μετά από όλο αυτό. Στράφηκε όλη η προσοχή στο πρόσωπο της και αντεπεξήλθε. Κάτι που δεν είναι εύκολο. Είμαι περήφανος για αυτήν αλλά και όλη την ομάδα μας. Πόσο ευλογημένος είμαι που προπονώ μια νεαρή γυναίκα όπως αυτή;».

Η Πρινς με τη σειρά της είχε δηλώσει στο CNN ότι «αξίζουμε την ίδια προσοχή με τους άνδρες. Μέσα από όλη αυτή την ιστορία, έμαθα πολλά πράγματα. Όπως το ότι οι άνθρωποι αγαπούν το μπάσκετ γυναικών. Ο κόσμος θα μα δείξει υποστήριξη, εάν μιλήσουμε για καταστάσεις. Είναι υπέροχο. Δεν το ήξερα! Μου αρέσει πολύ και ελπίζω πως κι άλλοι μεγάλοι οργανισμοί θα μα δώσουν το credit που μας αναλογεί».

Εξάλλου, η Πρινς προέρχεται από αθλητική οικογένεια, καθώς η μητέρα της, Τάμπρα, έπαιζε μπάσκετ και βόλεϊ στο κολλέγιο του Σεντ Τζονς, στο Κάνσας. Παράλληλα, ως ένα αρκετά ενεργό άτομο στα κοινωνικά δίκτυα, η Πρινς είχε αποκαλύψει μέσω ενός Live που έκανε στο προφίλ της στο Instagram πως από τα εφηβικά της χρόνια ήξερε πως είναι ομοφυλόφιλη. Ωστόσο δεν το αποκάλυψε άμεσα, κάνοντας "come out" όταν μπήκε στο κολλέγιο.

Φρόντισε να αναδείξει το πρόβλημα

Πολλά media των ΗΠΑ στάθηκαν στο γεγονός πως μια νεαρή αθλήτρια εξωτερίκευσε ένα πρόβλημα που αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, μίλησε ανοικτά γι' αυτό και φρόντισε να το αναδείξει, χωρίς φόβο. Δεν δίστασε να τα... βάλει με την διοργάνωση, αφού θεώρησε άδικο το ότι οι ανδρικές ομάδες έχουν περισσότερες παροχές σε αθλητικό επίπεδο σε σχέση με τις γυναικείες.

Το θάρρος της κι η επιμονή της για την βελτίωση της όλης κατάστασης έγινε αντικείμενο συζήτησης για πολλές μέρας μετά το επίμαχο βίντεο - κι όχι άδικα. Εκτός των άλλων, τον Αύγουστο του 2018 είχε σπάσει το πόδι της σε ένα U18 τουρνουά στο Μέξικο και χρησιμοποίησε και τότε τα social media προκειμένου να δείξει την πορεία της αποθεραπείας της και γενικότερα τον αγώνα της για επιστροφή στα παρκέ.

Μια αποθεραπεία που δεν ήταν καθόλου εύκολη για την ίδια, καθώς υπήρξαν αρκετές δυσκολίες στον δρόμο για την αγωνιστική της επάνοδο. Ακόμη και στο συγκεκριμένο θέμα, ένα καθόλου εύκολο ως προς την διαχείριση του ζήτημα (πόσω δε μάλλον για μια 18χρονη, στο ξεκίνημα της καριέρας της) που αφορούσε την υγεία της, η Πρινς δεν έκανε πίσω. Το μοιράστηκε και συνέχισε να δίνει κίνητρο σε νέους και νέες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Για την ιστορία, φέτος η Πρινς πραγματοποίησε ακόμη μια πολύ καλή σεζόν στο NCAA, αφού σε 30 αγώνες του πρωταθλήματος, ξεχώρισε με 9.3 πόντους, 4. 9 ριμπάουντ και 1.3 τάπες ανά 22 λεπτά συμμετοχής με την ομάδα των Ντακς.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]