Η Βίκυ Λόρενς έζησε για να τρέχει μαζί με τον δότη - φύλακα άγγελό της σώζοντας άλλες ψυχές
15/04/2022

Η Βίκυ Λόρενς έζησε για να τρέχει μαζί με τον δότη - φύλακα άγγελό της σώζοντας άλλες ψυχές

Παναγιώτης Δαλαταριώφ

Το 2008 ο Έλιοτ Μπροκ γινόταν δότης του μυελού των οστών στην τότε 8χρονη Βίκυ Λόρενς. Σήμερα τρέχουν μαζί για να σώσουν άλλες ψυχές. Μια ιστορία που σε εμπνέει να χαρίσεις μια ζωή!

Πριν από 14 χρόνια, ο Έλιοτ Μπροκ βοήθησε την Βίκυ Λόρενς να πιστέψει στα θαύματα. Να πιστέψει στη ζωή. Της έδωσε την ευκαιρία να ονειρευτεί. Να κυνηγάει τα όνειρά της και να τα πραγματοποιεί.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, «φύλακας άγγελος» της Βίκυ, ο Έλιοτ άρχισε να... λάμπει το 2000. Τότε, εγγράφηκε στο μητρώο δοτών του μυελού των οστών. Τότε ήταν κι η χρονιά που γεννήθηκε κι η Βίκυ. Η μοίρα; Το κάρμα; Μια ανώτερη δύναμη; Απλά η τύχη; Τότε το σύμπαν ένωσε με κάποιον μαγικό τρόπο αυτές τις δύο υπάρξεις.

Από το «δεν θα ζούσε σ' έναν μήνα» στο απόλυτο θαύμα

Το 2008, οι γονείς της Βίκυ ανησύχησαν όταν παρατήρησαν πως το συνήθως πολύ δραστήριο 8χρονο παιδί τους άρχισε να νιώθει κουρασμένο όλη την ώρα.

Όταν τελικά αυτό διαγνώστηκε με απλαστική αναιμία - πρόκειται για μια κατάσταση όπου το σώμα σταματά να παράγει αρκετά νέα αιμοσφαίρια - οι γιατροί είπαν ότι αν οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί αυτή τη διαφορά στον οργανισμό της κόρης τους και δεν την είχαν πάει στο νοσοκομείο, τότε αυτό θα είχε πεθάνει μέσα σ' έναν μήνα.

Αυτή ήταν η στιγμή που η ζωή της Βίκυ... ενώθηκε με εκείνη του Έλιοτ, ο οποίος δώρισε το μυελό των οστών που κράτησε τη Βίκυ στη ζωή.

Η Βίκυ όταν έδινε τη μάχη της ζωής της
Η Βίκυ όταν έδινε τη μάχη της ζωής της

Το θαύμα που... τρέχει για να δημιουργήσει κι άλλα θαύματα

Σήμερα, μερικά χρόνια αργότερα, οι δυο τους τρέχουν για να σώσουν ζωές μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης που τους έφερε ακόμα πιο κοντά. Συγκεκριμένα, οι δυο τους έτρεξαν στον Μαραθώνιο του Λονδίνου προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τον Άντονι Νόλαν.

«Είναι τρελό αν σκεφτείς ότι πριν από 12 - 13 χρόνια δεν φαινόταν καν ότι θα ζω ως τα Χριστούγεννα και πριν λίγο καιρό έτρεξα 26 μίλια δίπλα στο άτομο που μου έσωσε τη ζωή», είπε η Βίκυ στο BBC.

Ο Έλιοτ είναι ο λόγος που η 21χρονη πλέον Βίκυ ζει τη ζωή της όπως θέλει και αυτήν τη στιγμή είναι στο τέταρτο έτος του πτυχίου της ιατρικής στο Νιούκαστλ.

«Είναι εκπληκτικό ούτως ή άλλως το να σώζεις τη ζωή κάποιου. Βλέπεις τι έχει καταφέρει η Βίκυ: Είναι φοιτήτρια ιατρικής, δούλεψε και ταξίδεψε στο εξωτερικό, είναι αθλήτρια και μουσικός», είπε ο 42χρονος σήμερα Έλιοτ στο BBC Sport, μη μπορώντας να κρύψει τον θαυμασμό του για το κορίτσι.

«Είναι μια τέτοια δύναμη της φύσης ακόμα και για να σκεφτώ τι θα γινόταν σε λίγες εβδομάδες αν δεν ήμουν εγγεγραμμένος στο μητρώο».

«Είναι σουρεαλιστικό. Είμαστε τεχνικά... συγγενείς»

Οι δότες και οι λήπτες του μυελού των οστών πρέπει να παραμείνουν άγνωστοι μεταξύ τους για δύο χρόνια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι γονείς της Βίκυ μπορούσαν να ενημερώνουν για την κατάσταση της κόρης τους.

Ετσι, ενημέρωσαν το «φύλακα-άγγελό» τους ότι το παιδί τους θα έβγαινε από το νοσοκομείο και θα ήταν στο σπίτι της για τα Χριστούγεννα, ότι τα μαλλιά της είχαν αρχίσει να ξαναβγαίνουν και πως επέστρεψε δυναμικά στο σχολείο της. Τελικά, η Βίκυ συνάντησε τον Έλιοτ όταν ήταν 15 χρονών.

Η Βίκυ θυμάται για την εμπειρία αυτήν ότι ήταν «αρκετά σουρεαλιστική», προσθέτοντας: «Εγώ και ο Έλιοτ μοιραζόμαστε το ίδιο αίμα. Είμαστε τεχνικά συγγενείς. Είναι ένα πολύ περίεργο συναίσθημα. Ήταν σουρεαλιστικό το να τον έχω να κάθεται μπροστά μου - αυτό το άτομο μου έσωσε τη ζωή. Ήταν ένα υπέροχο απόγευμα».

Ο Έλιοτ, με την ευκαιρία της προβολής του θέματος θέλει να επισημάνει ότι δεν ένιωσε κάποιον πόνο κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης.

Η στιγμή που Έλιοτ χάριζε μια ζωή
Η στιγμή που Έλιοτ χάριζε μια ζωή

Η ιστορία του Ελιοτ και της Βίκυ σε σπρώχνει να... τρέξεις και να σώσεις μια ζωή

Εχοντας πλέον το... ίδιο αίμα, η Βίκη ήταν αυτή που έπεισε τον Έλιοτ ότι πρέπει να τρέξουν μαζί. Αυτό συνέβη το 2019 με αφορμή τον τότε Μαραθώνιο.

Όπως κι οι άλλοι 40.000 δρομείς, περίμεναν αρκετή ώρα ώστε να παραταχθούν στη γραμμή εκκίνηση στο Γκρίνουιτς, αφού ο αγώνας μαζικής συμμετοχής ήταν εικονικός το 2020 λόγω του Covid-19.

Ο Έλιοτ ανέλαβε αυτήν την εικονική πρόκληση κοντά στο σπίτι του στο Έσεξ και τον Οκτώβριο του 2021 οι δυο τους έτρεξαν ο ένας πλάι στον άλλον.

Ο Ελιοτ, που εργάζεται ως φυσιοθεραπευτής στο Halstead και στο Braintree είπε για εκείνη την τόσο ξεχωριστή μέρα: «Αυτή η εμπειρία ήταν απλά απίστευτη. Ηταν στη λίστα μας εδώ και πολύ καιρό και ήταν φανταστικό που το πετύχαμε, για έναν τόσο εκπληκτικό σκοπό, έχοντας στο πλευρό μου μια τόσο καταπληκτική παρτενέρ όπως είναι η Βίκυ».

Η Βίκυ από την πλευρά της τόνισε: «Ήταν απολύτως εκπληκτικό να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού μαζί - ο Έλιοτ ήταν ήδη συναισθηματικά φορτισμένος και απλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το είχαμε καταφέρει».

a

«Είμαστε τόσο ευγνώμονες στη Βίκυ και τον Έλιοτ που έτρεξαν για να συγκεντρώσουν χρήματα για τον Άντονι Νόλαν», είχε σχολιάσει Διευθύνων Σύμβουλος Χένι Μπράουντ, ο οποίος συμπλήρωσε:

«Ήταν μια μέρα έμπνευσης, το πλήθος που συγκεντρώθηκε ήταν φανταστικό και ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν».

Ο Έλιοτ ήλπιζε να συγκεντρώσει 5.000 λίρες, αλλά το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, που τελικά δόθηκαν 15.000 λίρες γι' αυτόν τον ιερό σκοπό.

Η ιστορία του Έλιοτ και της Βίκυ έχει καταφέρει να «αιχμαλοτίσει» την καρδιά ενός ολόκληρου έθνους. Η ζωή είναι πιο δυνατή από κάθε κινηματογραφική σκηνή και σίγουρα κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να δεις κάποια στιγμή στο Hollywood, με πρωταγωνιστές τα λαμπερά αστέρια. Δεν χρειάζεται να περιμένεις για να δεις όμως κάποιον άλλον στο μεγάλο γυαλί. Μπορείς και εσύ να σώσεις μία ζωή. Πώς; Δες εδώ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]