AntonellaGonzalez
05/03/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Αντονέλα Γκονζάλεζ: Η μπασκετμπολίστρια που έσπασε τα στερεότυπα θηλάζοντας στο ημίχρονο αγώνα

Γιάννης Σταυρουλάκης

H εικόνα της Αντονέλα Γκονζάλεζ να θηλάζει το μωρό της κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ Γυναικών στο πρωτάθλημα Αργεντινής έγινε viral, δίχως να το επιδιώξει ή να έχει απεγνωσμένη ανάγκη για προσοχή. Για την ίδια, ήταν απλώς η «δική» τους στιγμή, ένας γερός δεσμός ανάμεσα στη μάνα και το παιδί.

Η Αντονέλα παίζει μπάσκετ στην Κλουμπ Τομάς ντε Ροκαμόρα, έχοντας ως προπονήτρια τη μητέρα της. Τον Μάρτιο του 2021 η ομάδα της έδινε ένα καθοριστικό ματς κόντρα στην τότε πρωτοπόρο και αήττητη Βελέζ Σάρσφιλντ για το πρωτάθλημα μπάσκετ Γυναικών στην Αργεντινή και η ίδια πήγε στο γήπεδο μαζί με τις δυο αδελφές της και τη μικρή Μάντι.

Μια ρουτίνα που συνήθιζε να ακολουθεί από την έναρξη του πρωταθλήματος, φέρνοντας στο γήπεδο την κορούλα της, τότε 11 μηνών. Την πιο μεγάλη οπαδό της. Στις καλές και τις κακές στιγμές. Στα εύκολα και τα δύσκολα.

Η ομάδα της νίκησε με 61-44, η ίδια έμεινε στο παρκέ 25 λεπτά μετρώντας 8 πόντους, 2 ασίσ και 2 ριμπάουντ όμως το highlight που έφτασε στα πέρατα του κόσμου έλαβε χώρα στο ημίχρονο, όταν βρέθηκε στον πάγκο. Η εικόνα δεν είναι παράξενη. Το αντίθετο. Προκαλεί συναισθήματα στοργής. Και αγάπης. Και καταφέρνει να συνδυαστεί με το μπάσκετ. Η Αντονέλα δεν σταμάτησε να παίζει μπάσκετ όταν έγινε μητέρα. Γνώριζε εξ αρχής πως τα σαββατοκύριακα έπρεπε να συνδυάσει τα διπλά καθήκοντά της.

Η διαδικασία ήταν γνωστή. Πριν το παιχνίδι θήλαζε το μωρό της και μπορούσε να αγωνιστεί. Μόνο που στο ντέρμπι, η μικρή Μάντι αναζητούσε τη μαμά της, η οποία χρειάστηκε στο ημίχρονο να θηλάσει το μωρό της. «Έκανε πραγματικά πολλή ζέστη στο γήπεδο, την άκουγα να κλαίει και κατάλαβα πως έπρεπε να την ταΐσω. Βασικά, χρειαζόμασταν και οι δυο φαγητό… Στο ημίχρονο, λοιπόν μίλησα με τη μητέρα μου που είναι η προπονήτρια της ομάδας (σ.σ. η μόνη προπονήτρια στη γυναικεία λίγκα της Αργεντινής) και με ακολούθησε. Μου την έφεραν, την αγκάλιασα και την ηρέμησα. Ηρέμησα κι εγώ μαζί της. Δεν σκεφτόμουν κάτι εκείνη τη στιγμή», εξήγησε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Gazzetta.

Στην Αργεντινή, το πρωτάθλημα μπάσκετ Γυναικών είναι ερασιτεχνικό. Τα συμβόλαια είναι μη εγγυημένα και μόλις μια στις 10 αθλήτριες αμείβεται ως επαγγελματίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι παίκτριες συνδυάζουν την αφοσίωσή τους στην ομάδα με τις σπουδές ή τις επαγγελματικές υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, δεν υπάρχει νόμιμη προστασία ή κάλυψη για τις εγκυμονούσες. «Το ενδεχόμενο μια αθλήτρια να μείνει έγκυος ενώ αγωνίζεται είναι πιθανό και πρέπει να ληφθεί υπόψη. Στην περίπτωσή μου, αφιέρωσα 6-7 μήνες στην κόρη μου κι έπειτα επέστρεψα στις προπονήσεις και τους αγώνες», έχει παραδεχθεί η 31χρονη γκαρντ, η οποία είναι πτυχιούχος στην ψυχοκινητική αγωγή.

«Η Μάντι είναι ο κόσμος μου, η ζωή μου, το σύμπαν μου όπου χωρούν τα πάντα! Είμαστε συνέχεια μαζί…», είχε αναφέρει έπειτα από τη σκηνή του θηλασμού που έφτασε στα πέρατα του κόσμου. «Ήταν κάτι αυθόρμητο, κάτι πολύ φυσιολογικό. Είναι μια στιγμή που δείχνει την αγάπη. Δεν μπορείς να περιγράψεις καλύτερα την αγάπη και τη σύνδεση ανάμεσα στη μάνα και την κόρη. Είναι κάτι μοναδικό…».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]