Γαλλία: Οι ποδοσφαιρίστριες νίκησαν, απορρίφθηκε οριστικά η απαγόρευση του Χιτζάμπ σε αθλητικές εκδηλώσεις

Γαλλία: Οι ποδοσφαιρίστριες νίκησαν, απορρίφθηκε οριστικά η απαγόρευση του Χιτζάμπ σε αθλητικές εκδηλώσεις

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η «Les Hijabeuses» μια συλλογικότητα ποδοσφαιριστριών που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2020 στο Παρίσι για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των γυναικών να φορούν Χιτζάμπ -τη μαντήλα που καλύπτει το κεφάλι και το στήθος τους- γιόρτασε την οριστική απόρριψη της τροπολογίας.

Το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στον «εκδημοκρατισμό του αθλητισμού» ψηφίστηκε οριστικά την περασμένη Πέμπτη (24/02) στη Γαλλία, χωρίς την τροπολογία που προέβλεπε «απαγόρευση του Χιτζάμπ στους αγώνες». Την επόμενη ημέρα στην πρωτεύουσα της χώρας, η ομάδα «Les Hijabeuses», γιόρτασε την οριστική απόρριψη της τροπολογίας, μα πάνω από όλα την συλλογική δράση της δράση ενάντια στους ισλαμοφοβικούς νόμους που τις αποκλείουν από το «όμορφο παιχνίδι».

Η δημοσιογράφος Sihame Assbague εξήγησε ωστόσο ότι: «οι γυναίκες που φορούν μαντίλα εξακολουθούν να στοχοποιούνται από μέτρα που περιορίζουν την πρόσβασή τους σε πολλούς χώρους». Και πράγματι, παρά την απόρριψη της σχετικής τροπολογίας οι κανόνες της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας απαγορεύουν «οποιαδήποτε χρήση σήματος ή ενδυμασίας που εκφράζει πολιτική, φιλοσοφική, θρησκευτική ή συνδικαλιστική πεποίθηση» και ως εκ τούτου απαγορεύει στις γυναίκες να παίζουν με καλυμμένα τα κεφάλια τους. Έτσι οι «Les Hijabeuses» ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν αυτή την απαγόρευση με κινητοποιήσεις σε κάθε γαλλική πόλη.

Η χρονική σειρά των γεγονότων

Όλα ξεκίνησαν όταν η Γερουσία εισήγαγε στα μέσα του Ιανουαρίου μια τροπολογία στο αθλητικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση χρήσης «επιδεικτικών θρησκευτικών συμβόλων» κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων. Η τροπολογία απορρίφθηκε για πρώτη φορά από την Εθνοσυνέλευση στις 9 Φεβρουαρίου με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Μακρόν. Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί τάχθηκαν έκτοτε υπέρ της απαγόρευσης του χιτζάμπ στο ποδόσφαιρο Γυναικών. Στις 16 Φλεβάρη, μετά την άρνηση της Γερουσίας να προχωρήσει εκ νέου σε σχετική ψηφοφορία, αποφασίσθηκε το ζήτημα να παραπεμφθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η οποία και απέρριψε οριστικά την διάταξη για την μη χρήση «θρησκευτικών συμβόλων»!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2014, η FIFA έχει εγκρίνει τη χρήση Χιτζάμπ κατά τη διάρκεια των αγώνων όμως η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FFF) δεν υιοθέτησε την απόφαση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. «Η Γαλλία είναι μια κοσμική χώρα και πρέπει να το σεβαστείτε», απάντησε ο Νοέλ Λε Γκρατ, πρόεδρος της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αρνούμενος να συμμορφωθεί στην οδηγία της FIFA παρά τις προειδοποιήσεις του τότε προέδρου του παγκόσμιου οργανισμού Σεπ Μπλάτερ.

Οι «Hijabeuses» είδαν αυτή την απαγόρευση ως εμπόδιο στην πρόσβαση στον αθλητισμό. «Σήμερα χιλιάδες γυναίκες όπως εγώ, παθιασμένες με το ποδόσφαιρο και έχοντας κάνει την επιλογή να φορούν χιτζάμπ αποκλείονται από τα γήπεδα», εξήγησε η Φουνέ, μέλος της συλλογικότητας. Το μόνο πράγμα που ζητούν αυτές οι γυναίκες είναι να μπορούν να παίξουν, να ζήσουν τον ανταγωνισμό, να γνωρίζουν τις νίκες και τις ήττες να διασκεδάζουν, να είναι ελεύθερες, να αισθάνονται καλά με το σώμα τους, ενώ παραμένουν πιστές στον εαυτό και την Πίστη τους. Αυτό που ζητούν είναι να μπορέσουν να ζήσουν το πάθος τους όπως όλοι οι άλλοι».

Τέλος, ένα ακόμα παράδοξο σχετικά με την στάση της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, είναι ότι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, η Γαλλία έχει επιτρέψει στους αθλητές να αγωνίζονται με καλυμμένα τα κεφάλια τους, μια απόφαση που η Ολυμπιακή Επιτροπή αφήνει στις διοργανώτριες χώρες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]