maria_perez_race_walking
22/05/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Μαρία Πέρεζ: Η βαδίστρια που δεν είχε στόχο το Παγκόσμιο ρεκόρ αλλά... το κατέρριψε

Πηνελόπη Γκιώνη

Αποκλεισμός στο Παγκόσμιο, αποκλεισμός στο Ευρωπαϊκό και διάστημα αρκετών μηνών μέχρι η ψυχολογία να της επιτρέψει να προπονηθεί ξανά. Η Ισπανίδα Μαρία Πέρεζ επέστρεψε πιο δυνατή και σφράγισε το come back με ένα μεγάλο Παγκόσμιο ρεκόρ.

Λιγότερο από δύο μήνες έχουν περάσει από τη μέρα που γράφαμε για την Περουβιανή απόγονο των Ίνκα, Κίμπερλι Γκαρσία Λεόν, η οποία είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 35χλμ βάδην και για το λαμπρό μέλλον που διαγράφεται μπροστά της. Δύο μήνες μετά, η Ισπανίδα Μαρία Πέρεζ θέλησε να βρεθεί στην κορυφή της λίστας με τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στο αγώνισμα αφού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων βάδην, στο Ποντεμπράντι, κατέρριψε το ρεκόρ της Γκαρσία Λεόν και έβαλε τη δική της υπογραφή στην καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Ειλικρινά δεν στοχεύω στο να πάρω χρυσό ή στο να καταρρίψω κανένα ρεκόρ. Ο μόνος στόχος μου είναι να δείξω τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες», δήλωσε η Μαρία Πέρεζ μιλώντας στην ιστοσελίδα της European Athletics λίγες μέρες πριν το πρωτάθλημα. Στην πραγματικότητα, παρ' ότι έχει αποδεχθεί και η ίδια πως είναι μία εκ των κορυφαίων, φοβόταν να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις μετά το άσχημο για εκείνη 2022.

Η 4η των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που είναι και πρωταθλήτρια Ευρώπης, είχε δύο ατυχείς στιγμές μέσα στο 2022 αφού και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον αλλά και στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου αποκλείστηκε από τους κούρσες των 20χλμ βάδην λόγω τεχνικών ποινών ενώ είχε ακυρωθεί και σε ακόμη έναν αγώνα, στο ίδιο αγώνισμα. Χρειάστηκε καιρός για να μπορέσει να βρει ξανά τους ρυθμούς της, να νιώσει πνευματικά έτοιμη και να μπει ξανά στην προπόνηση. «Μετά από όσα συνέβησαν, χρειάστηκε να κάνω ένα reset και να ανανεωθώ πνευματικά οπότε τελείωσα τις προπονήσεις μου τον Οκτώβριο του 2022 αλλά έβγαινα για τρέξιμο, αντί για περπάτημα .Στα τέλη του Δεκεμβρίου αποφάσισα να ξεκινήσω ξανά τις συνηθισμένες μου προπονήσεις, όταν δηλαδή ένιωσα ψυχολογικά έτοιμη μετά από μερικούς σκληρούς μήνες», εξήγησε μιλώντας στην ΕΑΑ.

Μετά από περίπου έναν μήνα, η Πέρεζ αγωνίστηκε στο Εθνικό πρωτάθλημα Ισπανίας και έκανε εθνικό ρεκόρ στα 20χλμ βάδην με το εξαιρετικό 1:25.30. Στο Ποντεμπράντι πήγαινε προσγειωμένη μεν, ως ένα από τα φαβορί δε. «Μην ξεχνάμε πως είναι πρωτάθλημα ομάδων άρα ο πρώτος στόχος είναι η ομάδα να επικρατήσει», έλεγε και δεν αμέλησε να το κάνει και αυτό.

maria perez

Έχοντας το προβάδισμα από την αρχή και χωρίς να υπάρχει αμφιβολία πως θα κερδίσει, το κοινό περίμενε να δει τον χρόνο που θα κάνει η Ισπανίδα πρωταθλήτρια κι εκείνη δεν απογοήτευσε. Έγινε η πρώτη Ισπανίδα που καταρρίπτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, μεά το 2008 και το ρεκόρ του Φρανσίσκο Φερνάντεζ στα 10.000μ βάδην. Με 2:37.15 βελτίωσε κατά 29 δευτερόλεπτα το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ και πήρε μία νίκη αυτοπεποίθησης και δικαίωσης.

«Είναι ωραίο συναίσθημα το να ολοκληρώνεις την κούρσα και ο χρόνος είναι μία μεγάλη ανταμοιβή. Δεν σκέφτηκα για καμία επίδοση ή κάποιον συγκεκριμένο στόχο πριν την εκκίνηση, ήθελα απλά να τερματίσω όσο καλύτερα γίνεται. Η επίδοση παγκοσμίου ρεκόρ δεν ήταν ο στόχος μου σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενη που έκανα το καλύτερο που μπορούσα και είμαι χαρούμενη που είδα πως το βάδην μπορεί να γίνει ελκυστικό και να φέρει τόσο φοβερό κοινό στο Ποντεμπράντι», δήλωσε μετά τον αγώνα της η Πέρεζ ενώ έπειτα τόνισε πως επειδή πέρασε αρκετές δυσκολίες φρόντισε να συγκεντρωθεί: «Έχω περάσει μερικές δύσκολες σεζόν νωρίτερα και συγκεντρώθηκα πάρα πολύ σοβαρά γι’ αυτόν τον αγώνα. Δουλέψαμε στην τεχνική και αυτό ήθελα να δείξω περισσότερο, πως είμαι πολύ καλά προετοιμασμένη. Η τεχνική μου δεν ήταν και η καλύτερη αλλά τη δουλεύω. Θα είναι ακόμη καλύτερh στο μέλλον».

Περίπου οχτώ λεπτά μετά τον τερματισμό της Πέρεζ, οι συμπατριώτισσές της Ρακέλ Γκονζάλεζ (2:45.42) και Κριστίνα Μοντεσίνο (2:45.58) τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα και όλες μαζί ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ως νικήτριες του ομαδικού.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]