kimberly_garcia_leon
26/03/2023
ΣΤΙΒΟΣ

Κίμπερλι Γκαρσία Λεόν: Η απόγονος των Ίνκας που φέρνει το Περού στην κορυφή

Πηνελόπη Γκιώνη

Με ρίζες από τη φυλή των Ίνκας και με την προστασία του Θεού του Ήλιου, η Κίμπερλι Γκαρσία Λεόν φέρνει στο προσκήνιο του στίβου το Περού κάνοντας ρεκόρ.

Μετά από μια δεκαετία κατάρριψης εθνικών ρεκόρ και καθιέρωσης ως η κορυφαία αθλήτρια στο Περού, η πρόοδος της Κίμπερλι Γκαρσία Λεόν από χρόνο σε χρόνο συνεχίστηκε το 2022, όταν έγινε η καλύτερη αθλήτρια βάδην σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Περουβιανή πρωταθλήτρια γεννήθηκε στην πόλη Χουάνκα, σε μία οικογένεια με ρίζες από τη φυλή των Ίνκας, που είχε άρρηκτους δεσμούς με το βάδην και έτσι όταν ήταν μόλις 5 ετών ξεκίνησε και η ίδια να ασχολείται. Ο πατέρας της την πρότρυνε να συνοδεύσει τον ξάδερφό της που θα πήγαινε σε αγώνα βάδην και έτσι ήρθε σε επαφή με το αγώνισμα. Παρ' ότι πολλοί από την οικογένειά της σταμάτησαν σε σύντομο διάστημα, λόγω της κριτικής που μπορεί να δέχονταν και της έλλειψης στήριξης, η «Κίμι» όπςω τη φωνάζουν χαΐδευτικά οι δικοί της, συνέχισε.

Η εγχώρια επιτυχία ήταν σχεδόν εύκολη υπόθεση για την ταλαντούχα αθλήτρια αφού ξεκίνησε να κερδίζει πρωταθλήματα από όταν ήταν 12 ετών. Μάλιστα, όταν ήταν 12, είχε κερδίσει σε αγώνες της κατηγορίας Κ18 ενώ όταν ήταν 15 κέρδιζε και στην κατηγορία Κ20. Η πρώτη διεθνής επιτυχία όμως ήρθε στα 19, όταν κέρδισε τον ηπειρωτικό τίτλο στο βάδην ενώ την επόμενη χρονιά έκανε και το πρώτο της ηπειρωτικό ρεκόρ.

garcia leonΤο 2016, που ήταν 21 ετών, προκρίθηκε και αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς του Ρίο και μάλιστα τερμάτισε 14η όμως ακόμη και μετά από αυτή την πολύ καλή και πολλά υποσχόμενη εμφάνισή της, δεν είχε στήριξη. Τότε σκέφτηκε να αποσυρθεί και να αλλάξει επαγγελματικό μονοπάτι αφού καμία εταιρεία δεν δεχόταν να της κάνει κάποια χορηγία ως βοήθεια. Συνέχισε για έναν ακόμη χρόνο και στο Παγκόσμιο ανοιχτού του Λονδίνου το 2017 πήρε την καλύτερη θέση που είχε κατακτήσει ποτέ αθλητής ή αθλήτρια από το Περού στη διοργάνωση, τερματίζοντας έβδομη στα 20χλμ βάδην. Δεν τα παράτησε, συνέχισε και κάπως έτσι το 2019 ήταν η καλύτερη αθλήτρια του Περού. Χρειαζόταν όμως να περάσει μία μεγάλη «αποτυχία» για να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που συμμετείχε στα 20χλμ βάδην, η Γκαρσία Λεόν δεν κατάφερε να τερματίσει. Αυτό το «χαστούκι» της κόστισε πολύ όμως η σκέψη, αυτή τη φορά, δεν ήταν να τα παρατήσει αλλά να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο. Το 2022 ήταν η χρονιά της.

Η σεζόν της ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με το ασημένιο μετάλλιο στα 20 χιλιόμετρα στο Νοτιοαμερικανικό πρωτάθλημα βάδην, προσθέτοντάς το στο χρυσό που κέρδισε το 2014 και το χάλκινο από το 2018 για να συμπληρώσει ένα πλήρες σετ μεταλλίων από την ηπειρωτική διοργάνωση.

Έναν μήνα αργότερα, πήρε την πρώτη της διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση. Κέρδισε την πρώτη της θέση στο βάθρο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στα 20χλμ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα βάδην ομάδων στο Μουσκάτ. Αυτό το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο ήταν η αρχή για κάτι τεράστιο.

Η Γκαρσία έκανε το ντεμπούτο της στα 35χλμ. στο Ντουντένσε τον Απρίλιο, τερματίζοντας δεύτερη με ρεκόρ Νότιας Αμερικής 2:43:19. Ο Μάιος ήταν ένας πολύ πιο πολυάσχολος μήνας αλλά διατήρησε τη σταθερότητά της με μια νίκη στα 20χλμ. στο Ρίο Μάιορ, μια δεύτερη θέση στα 10χλμ. στη Μαδρίτη, ένα ασημένιο μετάλλιο στα 10.000μ. στο Ιβηροαμερικανικό πρωτάθλημα και ένα ατομικό ρεκόρ στα 20χλμ. με 1:28:38 στη Λα Κορούνια, τερματίζοντας και πάλι δεύτερη.

Έπειτα από λίγους γεμάτους μήνες, επέλεξε να μην αγωνιστεί ξανά μέχρι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του Όρεγκον22, όπου συμμετείχε τόσο στα 20χλμ όσο και στα 35χλμ βάδην. Παρ’ όλο που θεωρούνταν ένα από τα φαβορί για μετάλλιο και στα δύο αγωνίσματα, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν αυτό που επρόκειτο να εξελιχθεί στο Όρεγκον. Στην αρχή του πρωταθλήματος, κέρδισε πειστικά τα 20χλμ. βάδην με εθνικό ρεκόρ 1:26:58, τερματίζοντας 33 δευτερόλεπτα μπροστά από τη δεύτερη και, το σημαντικότερο, έγινε η πρώτη αθλήτρια από το Περού που κέρδισε Παγκόσμιο τίτλο.

Μια εβδομάδα αργότερα, διπλασίασε τη συγκομιδή χρυσών μεταλλίων όλων των εποχών της χώρας της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όταν κέρδισε τον τίτλο και στα 35χλμ βάδην με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, αυτή τη φορά 47 δευτερόλεπτα, και ρεκόρ Νότιας Αμερικής (2:39:16), και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε δύο τίτλους βάδην σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έκλεισε τη χρονιά με την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη τόσο στα 20χλμ όσο και στα 35χλμ. Επίσης, ήταν μία από τις υποψήφιες κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου από την Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics).

Το 2023, που έχει ξανά Παγκόσμιο πρωτάθλημα, ξεκίνησε με τον πιο ονειρικό τρόπο για την Περουβιανή βαδίστρια. Σε αγώνες που έγιναν στην Ντάντινσκα της Σλοβακίας, τερμάτισε σε χρόνο 2 ωρών 37 λεπτών και 44 δευτερολέπτων, για να βελτιώσει κατά δύο δευτερόλεπτα το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα. Όλα τα φώτα είναι πάνω της, πλέον, και όλο αναμένουν να τη δουν να αγωνίζεται στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]