Τένις και αλπικό σκι ενώθηκαν μέσω των Ίγκα Σβιόντεκ και Μικαέλα Σίφριν
28/01/2023

Τένις και αλπικό σκι ενώθηκαν μέσω των Ίγκα Σβιόντεκ και Μικαέλα Σίφριν

Πηνελόπη Γκιώνη

Το αλπικό σκι δεν μπορεί να συνδέεται με το τένις. Ή μπορεί; Το Νο1 του κόσμου στο τένις γυναικών, Ίγκα Σβιόντεκ, και η δις χρυσή Ολυμπιονίκης του αλπικού σκι, Μικαέλα Σίφριν, κάνουν ένα όλα τα αθλήματα και μέσω των social media μοιράζουν μηνύματα ενότητας.

Η μία έχει κερδίσει Γκραν Σλαμ, είναι το Νο1 του κόσμου και το μέλλον της στο άθλημα προβλέπεται μεγάλο αφού στα 20 της η Ίγκα Σβιόντεκ έχει εντυπωσιάσει τον κόσμο του τένις. Από την άλλη, η Μικαέλα Σίφριν, με τα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε η σκιέρ με τις περισσότερες νίκες σε παγκόσμια κύπελλα (84) στην ιστορία του αθλήματος. Οι δυο τους συνδέθηκαν με ένα δεσμό τόσο μοναδικό, όσο και οι ίδιες.

Πρόσφατα η 20χρονη Πολωνή τόνισε σε δηλώσεις της τη σημασία που πρέπει να δίνεται στα ζητήματα ψυχικής υγείας και τόνισε πως θαυμάζει τη Μικαέλα Σίφριν γιατί θίγει συνεχώς αυτά τα ζητήματα: «Είναι πραγματική πρωταθλήτρια και μιλά για όλα αυτά με τα οποία πασχίζουμε οι αθλήτριες, βοηθάει τους άλλους να καταλάβουν πως είναι να είσαι αθλητής και τι προκλήσεις καλούμαστε να ξεπεράσουμε».

Η αρχή μίας φιλίας-σύμβολο στον γυναικείο αθλητισμό

Η Πολωνή τενίστρια άκουσε μία συμβουλή από την ψυχολόγο της, μετά τον τίτλο στο French Open 2020, που της έλεγε «Γίνε σαν τη Μικαέλα Σίφριν» και τότε την έψαξε στα social media και την ακολούθησε.

Παρόλο που οι χειμερινές πίστες ήταν πολύ μακριά από τα κορτ στα οποία βρίσκεται συχνά, η Πολωνή εντυπωσιάστηκε γρήγορα από τη Σίφριν και την ψυχική της ανθεκτικότητα, αναγνωρίζοντας μέσα από το παράδειγμα της σκιέρ τη δύναμη της θετικής αυτο-ομιλίας και προοπτικής όταν πρόκειται να αγωνιστείς σε παρατεταμένες σεζόν. Η Σβιόντεκ δεν άργησε να αποκαλέσει τον εαυτό της θαυμαστή της. Σε συνέντευξή της στο Tennis Channel η σβιόντεκ εξέφρασε τον βαθύ θαυμασμό της για την 26χρονη σκιέρ, αναφέροντάς την ως «πολύ καλό πρότυπο» για τη συμπεριφορά και τη στάση της, παρά το γεγονός ότι δεν την έχει συναντήσει ποτέ από κοντά.

Το κλιπ έγινε σύντομα viral και δεν άργησε να γίνει αντιληπτό από την 47 φορές νικήτρια του γιγαντιαίου σλάλομ στο Παγκόσμιο Κύπελλο και να ανταποδώσει το: «Ευχαριστώ για το τεράστιο κομπλιμέντο» απάντησε η Αμερικανίδα στο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Επίσης, συγχαρητήρια για τη νίκη στο Γαλλικό Όπεν του 2020. Ήταν ένας καταπληκτικός αγώνας για να τον παρακολουθήσεις και μια τεράστια απόδειξη για το σωματικό+ψυχικό σου σθένος. Έχω μάθει πολλά παρακολουθώντας το παιχνίδι σου στον πόντο και την ψυχραιμία σου κατά τη διάρκεια εκείνου του αγώνα, αλλά και από τότε... Από τη δική μου οπτική γωνία, το πνευματικό παιχνίδι είναι πάντα μια δουλειά σε εξέλιξη με σκαμπανεβάσματα, αλλά μην ξεχνάς ότι και αυτό είναι απλά ένα μέρος της ζωής. Είμαστε όλοι άνθρωποι, σε καλές και κακές μέρες και μερικές φορές θα νιώσετε ότι ο κόσμος περιμένει από εσάς να έχετε μόνο καλές μέρες και να κερδίζετε τα πάντα χωρίς να καταλαβαίνει πόσα χρειάζονται μόνο για να κερδίσετε ΕΝΑΝ αγώνα, πόσο μάλλον ΚΑΘΕ αγώνα».

Δύο αθλήματα, ένας στόχος

Αυτή η αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μόνο η αρχή. Τώρα οι δύο Ολυμπιονίκες έχουν γίνει φίλες. Λίγους μήνες μετά την πρώτη τους… ανταλλαγή κοπλιμέντων, οι δύο αστέρες του αθλητισμού έκαναν μαζί ένα live στο Instagram το καλοκαίρι. Σε μια συζήτηση διάρκειας 40 λεπτών η Σίφριν και η Σβιόντεκ έκαναν μια βαθιά βουτιά στον κόσμο της αθλητικής ψυχολογίας εξερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους και οι δύο αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις.

Η Σίφριν ηγήθηκε της συζήτησης, παρέχοντας προσωπικά ανέκδοτα και συμβουλές, ενώ η Σβιόντεκ άκουγε προσεκτικά και είπε: «Βλέπετε! Δεν χρειάζεσαι ψυχολόγο» είπε η γεννημένη στη Βαρσοβία, χαμογελώντας με δέος για το είδωλό της και τη σοφία της.

«Το θέμα με την ψυχική πλευρά είναι ότι είναι πάντα κάτι πάνω στο οποίο μπορείς να δουλέψεις» είπε η Σίφριν και συνέχισε: «Για μένα το να μιλάω με άλλους αθλητές είναι το αγαπημένο μου πράγμα που κάνω, επειδή αν έχεις κάποιες στρατηγικές αντιμετώπισης που δεν έχω μάθει ακόμα, ή μπορείς απλά να συγκρίνεις σημειώσεις για τις προηγούμενες εμπειρίες σου. Αισθάνομαι ότι η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος για την ψυχική δύναμη και την ψυχολογία, αλλά δεν μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία χωρίς να το κάνεις, οπότε αν έχεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει και να σε προετοιμάσει τότε είναι η καλύτερη κατάσταση».

Ίγκα Σβιόντεκ και Μικαέλα Σίφριν: Σφυρηλατώντας μια φιλία μέσω του παραδείγματος και των συμβουλών

Ο σεβασμός μεταξύ των δύο αθλητών είναι φυσικά αμφίδρομος.

Μεγαλώνοντας η Σίφριν έπαιζε πολύ τένις με τη μητέρα της και γρήγορα ανέπτυξε πάθος για το άθλημα. Ακόμα και τώρα, στο απόγειο της εξαιρετικά επιτυχημένης καριέρας της στο σκι, η γεννημένη στο Κολοράντο επιμένει να παίζει τένις ως μέρος της προπόνησής της: «Ένα πράγμα που ζήτησα από τον προπονητή μου ήταν να συμπεριλάβει κάποιες συνεδρίες τένις όποτε το έκρινε σκόπιμο», εξήγησε η Αμερικανίδα στο tennis.com. «Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η ταχύτητα και η ευκινησία μου, καθώς και η συγκέντρωσή μου για να μπορώ να κινούμαι στο γήπεδο και να εξακολουθώ να έχω ακρίβεια στο χτύπημα της μπάλας. Αυτός ο τρόπος με τον οποίο χτυπάς την κορυφή μιας στροφής μπορεί πραγματικά να σχετίζεται με το να χτυπάς την μπάλα με το «γλυκό σημείο» στη ρακέτα σου» πρόσθεσε η δύο φορές Ολυμπιονίκης. Ευτυχώς για τη σκιέρ, η νέα της φίλη είναι γνωστή για το επιθετικό της στυλ και τη μαεστρία της πάνω στην ποικιλία των βολών και η Σίφριν λατρεύει να μελετά τόσο τις ικανότητές της όσο και να παρακολουθεί το άθλημα στο υψηλότερο επίπεδο.

Γνωρίζοντας πόσο μακριά έχει ήδη φτάσει πνευματικά η Σβιόντεκ από τη δραματική της νίκη σε Γκραν Σλαμ στο μονό - την πρώτη από Πολωνή στο άθλημα που καταφέρνει κάτι τέτοιο - η Σίφριν επανέλαβε τη σημασία της προοπτικής για την τενίστρια γιατί, πρώτα απ' όλα, η ικανότητά της να παίζει τόσο καλά όσο παίζει πρέπει να είναι πάντα η πρωταρχική της εστίαση: «Κάθε άνθρωπος, κάθε αθλητής, κάθε μεγάλος πρωταθλητής, κάθε νικητής του παγκόσμιου κυπέλλου αλπικών αγώνων, κάθε Ολυμπιονίκης έχει αμφιβολίες. «Θα τα καταφέρω ποτέ ξανά; Μπορώ να ξανακερδίσω; Ήταν αληθινό;» συνέχισε η Σίφριν.

«Μερικές φορές η Ίγκα θα νιώσει το βάρος αυτών των προσδοκιών, σαν κάποιος να ασκεί πραγματική πίεση στους ώμους της και να την πιέζει προς τα κάτω, προς τα κάτω, προς τα κάτω. Αλλά ανεξάρτητα από το τι αισθάνεται κάθε στιγμή, η Ίγκα έχει πάντα την ικανότητα να παίζει απίστευτο τένις. Αυτό δεν χάνεται - μερικές φορές αισθάνεται πιο δύσκολο να το πετύχει, αλλά είναι πάντα εκεί. Αφήστε τα επιτεύγματά της να την ενθουσιάσουν και αφήστε τις πιο δύσκολες μέρες της να την απογοητεύσουν, αλλά μην αφήσετε κανένα από αυτά τα πράγματα να κρίνει την ευτυχία της».

Έχοντας ήδη μια τόσο παραγωγική ανταλλαγή σκέψεων, συμβουλών, κόλπων και ιδεών, το μόνο που απομένει τώρα για τους δύο είναι να συναντηθούν επιτέλους από κοντά. Ευτυχώς για όσους παρακολουθούν τη φιλία τους αυτή η στιγμή μπορεί να έρθει από μέρα σε μέρα: «Την προσκάλεσα σε κάποια τουρνουά. Θα βρούμε χρόνο να συναντηθούμε πραγματικά κανονικά» είπε η Σβιόντεκ.

Η συνάντησή του θα είναι το crossover episode που όλοι ήδη ανυπομονούν να δουν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]