PETROULAKI
07/05/2022

Ελένη Πετρουλάκη: «Προσπαθώ να είμαι πάντοτε κοντά στις κόρες μου»

Η Ελένη Πετρουλάκη μίλησε στο GWomen για την σχέση της με τις 4 κόρες της οι οποίες όλες ακολουθούν τον πρωταθλητισμό, τις προκαταλήψεις που βίωσε στην αρχή της καριέρας της αλλά και για το παρόν και το μέλλον του fitness στην Ελλάδα

Η Ελένη Πετρουλάκη είναι η γυμνάστρια που έκανε το fitness γνωστό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι μητέρα τεσσάρων κορών, οι οποίες ακολοθούν τον δρόμο του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού.

Γράφει η Ελένη Τσούτση

Έχοντας κάνει την άσκηση και την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής στη δική της οικογένεια, προσπαθεί μέσω του Fitlab by Eleni Petroulaki να κάνει το ίδιο και για τις υπόλοιπες ελληνικές οικογένειες.

Η μεγάλη σας κόρη κέρδισε πρόσφατα την πρώτη θέση στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα στο Βόλο κι έχει πρωταθλητικές βλέψεις. Πώς μπορεί ένας γονιός να ενθαρρύνει τα παιδιά του να ασχοληθούν με τον αθλητισμό;
Δεν είναι μόνο η μεγάλη μου κόρη που ασχολείται με τον αθλητισμό, είναι και οι δίδυμες. Η μία ασχολείται με το στίβο κι έχει καλούς χρόνους στα 150 και στα 200 μέτρα. Η άλλη μου κόρη είναι στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο από ένα σημείο και μετά -ειδικά στην εφηβεία- να συνεχίσουν τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό με τόσες υποχρεώσεις από τα ελληνικά σχολεία. Θέλει πολλή δουλειά από το σπίτι. Εμένα προσωπικά η μεγάλη μου κόρη πέρυσι είχε απογοητευτεί και ήταν έτοιμη να σταματήσει. Δεν ήταν εύκολο για μένα να την πείσω να συνεχίσει και να μην πάει στράφι ο κόπος της και όλα αυτά τα χρόνια της προπόνησης. Είμαστε γενικότερα μια οικογένεια που έχει κάνει τον αθλητισμό τρόπο ζωής. Πρότυπο για τις κόρες μου ήταν και ο μπαμπάς τους, σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αλλά και εγώ, οπότε το αθλητικό ιδεώδες υπήρχε στο σπίτι από την ώρα που γεννήθηκαν. Δηλαδή δεν είδαν ποτέ μια μαμά να κάθεται στον καναπέ και να τρώει όλη μέρα.

Βιώσατε προκαταλήψεις και στερεότυπα όταν ξεκινήσατε την καριέρα σας; Πώς προστατεύετε τις κόρες σας από τις ίδιες συμπεριφορές;
Πολλές προκαταλήψεις και πολλά στερεότυπα. Ο κόσμος γενικότερα πιστεύει ότι υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία χαρίζονται. Δεν χαρίζεται τίποτα. Όλα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, υπομονής και πειθαρχίας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα ισορροπήσεις όλα, ειδικά στη σημερινή εποχή που τα παιδιά έχουν πάρα πολλές απαιτήσεις και πρέπει να είσαι δίπλα τους. Θεωρώ όμως ότι ο χρόνος μαζί τους πρέπει να είναι ουσιαστικός, όχι απλά ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι. Έχω καλλιεργήσει μια καλή σχέση με τις κόρες μου. Είναι βέβαια στην εφηβεία και τραβάω κι εγώ τα ζόρια μου -όπως όλες οι μαμάδες που έχουν παιδιά στην εφηβεία- αλλά προσπαθώ πάρα πολύ να είμαι επαγγελματίας στο κομμάτι της δουλειάς αλλά και να είμαι κοντά στα παιδιά μου και στις υποχρεώσεις τους, στις προπονήσεις, στους αγώνες, στις αγωνίες, στις εξετάσεις, ακόμα και στην έξοδο που θα κάνουν.

Η Άννα Μαρία είπε στο Gazzetta Women ότι πρότυπό της είναι η γερμανίδα δρομέας Alica Schmidt. Εσείς έχετε κάποιο άτομο στο χώρο σας που σας εμπνέει ή θα θέλατε να συνεργαστείτε μαζί του;
Σ’αυτή την ηλικία που είμαι τώρα, όχι. Αλλά όταν ήμουν μικρή, μου άρεσαν πολύ οι βιντεοκασέτες που είχε κάνει η Jane Fonda. Αυτή ήταν και η έμπνευσή μου τότε για να κάνω τη δική μου βιντεοκασέτα γυμναστικής.

Πώς χειρίζεστε το κομμάτι των social media για τις κόρες σας;
Δεν είναι εύκολο να τους πεις «δεν θα έχετε Instagram». Το θέμα είναι το πώς θα διαχειριστούν τα social media, γιατί στην ουσία δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτή την μάστιγα. Εγώ προσωπικά λειτουργώ το λογαριασμό μου ως εργαλείο προς όφελος της δουλειάς μου. Έτσι θα ήθελα να το δουν και οι κόρες μου μελλοντικά. Εξαρτάται βέβαια και από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Εγώ τους δίνω τις συμβουλές που δίνει κάθε μάνα, ότι πρέπει να διαχειριστούν την εικόνα τους, ότι κάτι που ανεβάζουμε στο ίντερνετ μένει για πάντα, ότι θέλει προσοχή, ότι το να δείξω τα σώμα μου μ’ένα μαγιό έχει κι ένα όριο, όλα αυτά. Η αλλοτρίωση της εικόνα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, ειδικά στην εφηβεία που τα κορίτσια ασχολούνται πολύ με την εξωτερική τους εμφάνιση. Θέλει πολύ καθοδήγηση από το σπίτι για να μην αλλάξουν την εμφάνισή τους επειδή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία μια αυτοδημιούργητη γυναίκα επιχειρηματία σήμερα; Είχατε την ίδια αντιμετώπιση και στην αρχή της καριέρας σας;
Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Στην αρχή δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Τα γυμναστήρια και ο χώρος του fitness γενικότερα ήταν ανδροκρατούμενος την εποχή που ξεκίνησα. Φανταστείτε ότι πήγαινα στα συνέδρια και ήμουν η μοναδική γυναίκα. Έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας και να μπορέσω να πατήσω στα πόδια μου με πολλά πισώπλατα μαχαιρώματα. Νιώθω ακόμα και σήμερα ότι πρέπει να αποδεικνύω ότι αξίζω σαν επαγγελματίας, μετά από 30 χρόνια εμπειρίας, με τόσες αλλαγές στα σώματα των Ελλήνων και τόσο πελατολόγιο και από τα γυμναστήρια και από το δικό μου πρόγραμμα ολικής μεταμόρφωσης που κάνω τώρα. Συνήθως βέβαια την περισσότερη κριτική την έχω από ανθρώπους του ιδίου επαγγέλματος. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν και τους εκτιμώ σαν επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι για να δείξουν τη δική τους αξία μειώνουν εμένα. Αυτό συμβαίνει βέβαια στα περισσότερα επαγγέλματα στην Ελλάδα. Εμένα αυτό με κάνει ακόμα πιο δυνατή. Ακολουθώ πάντα το γιαπωνέζικο ρητό που λέει ότι εφτά φορές θα πέσεις, αλλά οκτώ θα σηκωθείς.

Ποια ήταν η σχέση του ελληνικού κοινού με το fitness όταν ξεκινήσατε να ασχολείστε με το χώρο; Πώς έχει εξελιχθεί;
Όταν ξεκίνησα εγώ να κάνω τα πρώτα μαθήματα γυμναστικής σε γυναίκες, ουσιαστικά ήμουν μόνη μου και ήταν καθαρά δική μου ιδέα. Να φανταστείτε ότι, επειδή τα γυμναστήρια δεν ήταν όπως είναι σήμερα, με ξεχωριστές αίθουσες, έκανα στην άκρη τα μηχανήματα με τα βάρη για να δημιουργήσω χώρο και να κάνω τα δικά μου γκρουπ. Έπρεπε να πείσω εγώ την Ελληνίδα να πάει στο γυμναστήριο. Τα περισσότερα γυμναστήρια τότε ήταν υπόγεια μποντιμπιλντεράδικα και όλοι νόμιζαν ότι αν η γυναίκα έκανε γυμναστική θα αποκτούσε μυώδες σώμα. Έπρεπε πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία και να καταλάβουν ότι μία γυναίκα που γυμνάζεται μπορεί να έχει και θηλυκότητα.

Τι στόχους θέλουν οι γυναίκες να πετύχουν μέσω της ενασχόλησης με τη γυμναστική; Ίσχυε το ίδιο στο παρελθόν; Ποια κομμάτια έχουν μείνει ίδια;
Κάπως έχουν αλλάξει τα δεδομένα και οι Ελληνίδες έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλο αυτό είναι ένας τρόπος ζωής. Η Ελληνίδα θέλει όμως ακόμα δουλειά στη νοοτροπία, γιατί παραμένει της τελευταίας στιγμής και την ενδιαφέρει μόνο το τρίμηνο πριν την παραλία. Αυτό δύσκολα θα το ξεπεράσουμε. Θέλουμε ακόμα την εύκολη λύση, τη γρήγορη λύση, την ανώδυνη λύση, αλλά δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να τα κάνουμε όλα.

Τι θέλετε να προβάλλετε μέσω των δικών σας λογαριασμών;
Εμένα μου αρέσει να λειτουργώ ως motivator. Στο κομμάτι του fitness και της υγιεινής διατροφής γενικότερα προσπαθώ να δείξω στον κόσμο τον τρόπο ζωής που ακολουθώ και σαν μονάδα και σαν οικογένεια. Δε θέλω να μπω στο τρυπάκι να ανεβάζω την καθημερινή μου ζωή και την οικογένειά μου για να παίρνω περισσότερα likes. Θέλω να υπάρχει ένα όριο γιατί είμαι κατά του να δείχνω όλη μου τη ζωή σαν να είμαι σε ριάλιτι. Θέλει μέτρο, γιατί είμαι επαγγελματίας, δεν είμαι μία influencer που δεν είχε δουλειά μέχρι να βρει το Instagram. Έχει διαφορά.

Τα μηνύματα που λαμβάνετε εσείς από το κοινό σας ποια είναι;
Λαμβάνω πάρα πολλά μηνύματα, ακόμα και από γυναίκες που δεν έχουν ακολουθήσει ποτέ τα προγράμματά μου. Μου λένε ότι λειτουργώ ως κίνητρο γι’ αυτές και ότι έχουν πάρει ιδέες από προγράμματα που έχω δημιουργήσει στο παρελθόν, π.χ. από τα DVD ή τα περιοδικά. Μου λένε ότι όλα αυτά τις έχουν οφελήσει και ότι άλλαξε το σώμα τους μέσα απ’αυτή τη διαδικασία. Παίρνω επίσης πολλά μηνύματα από ανθρώπους που έχουν δουλέψει μαζί μου κι έχουν αλλάξει το σώμα τους μέσω των προγραμμάτων μου και των βίντεο γυμναστικής. Το τελευταίο πρόγραμμα που έφτιαξα είναι το Workout 20 FF, με 20λεπτα workouts. Έχω λάβει άπειρα μηνύματα που μου λένε ότι σε 20 μέρες όντως το σώμα τους άλλαξε. Θέλω να υπάρχει μια εγκυρότητα όσο αφορά εμένα και την επαφή μου με τον κόσμο. Όταν θα τους πω κάτι θέλω να είναι η αλήθεια.

Πλέον η Ελένη Πετρουλάκη έχει δικό της εργαστήριο fitness, το Fitlab, που δημιουργεί εξατομικευμένα και ολοκληρωμένα πακέτα άσκησης και διατροφής βάσει των αναγκών του κάθε πελάτη. Το νέο της πρότζεκτ είναι το MyNUTRI, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να επιλέξει ένα πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με τους στόχους του (απώλεια βάρους, υγιεινή ζωή ή sports & fitness) και να παραλαμβάνει τα γεύματα της ημέρας έτοιμα στο σπίτι ή το γραφείο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]