Η Janja Garnbet αγωνίζεται στο 2022 IFSC Climbing World Cup
19/04/2022

Janja Garnbret: Και οι ολυμπιονίκες χρειάζονται ξεκούραση

Ελένη Τζάντασεκ

Η Janja Garnbret έχει σκαρφαλώσει -κυριολεκτικά- στην κορυφή του κόσμου: η 23χρονη είναι η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης της αναρρίχησης στην πρώτη εμφάνιση του αθλήματος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι χρειάζεται λίγο χρόνο μακριά από τον πρωταθλητισμό, αλλά θα επανέλθει δριμύτερη

Στα 23 της χρόνια, μετά από μία ολυμπιακή νίκη, ένα ευρωπαϊκό κι έξι παγκόσμια χρυσά, η Janja Garnbret αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα. Η Σλοβένα αθλήτρια της αναρρίχησης ανακοίνωσε τα σχέδιά της την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη νίκη της στα βράχια στο 2022 IFSC Climbing World Cup, την πρώτη παγκόσμια διοργάνωση στην κατηγορία για φέτος. «Η σημερινή νίκη είναι ένα προνόμιο», είπε για την πρωτιά στο πρωτάθλημα. «Σημαίνει πολλά για μένα γιατί δεν είναι προφανές ότι θα κερδίσεις κάθε αγώνα - ο κάθε αγώνας έχει τη δική του ιστορία. Επειδή κέρδισες τα πάντα πέρσι, δε σημαίνει ότι μπορείς να το κάνεις και την επόμενη χρονιά, γι’αυτό κάθε νίκη σημαίνει πολλά για μένα. Γι’αυτό και συγκινήθηκα!». Όσο για την απόφασή της, δήλωσε ότι «οι Ολυμπιακοί πέρσι ήταν δύσκολοι από άποψη σωματικής και ψυχικής προετοιμασίας. Γι’αυτό νιώθω ότι χρειάζομαι λίγο χρόνο μακριά από αγώνες και η φετινή χρονιά είναι ιδανική για το σκοπό αυτό. Σκέφτομαι ήδη το Παρίσι!».

Ίσως το αστέρι της αναρρίχησης να θέλει να επικεντρωθεί στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που διεξάγονται σε τεχνητές πίστες και αποτελούνται από τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναρρίχησης, ίσως να ακολουθεί το παράδειγμα της Naomi Osaka και της Simone Biles, που αποφάσισαν να αποσυρθούν προσωρινά από τον πρωταθλητισμό και να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία. Στο παρελθόν η Garnbret είχε αναφερθεί στην πίεση που νιώθει ως η πρώτη χρυσή ολυμπιονίκης της αναρρίχησης αλλά και για την τελειομανία που τη χαρακτηρίζει από τα παιδικά τη χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Garnbret αποφάσισε ότι χρειάζεται ξεκούραση και μίλησε δημόσια γι’αυτό είναι πολύ θετικό- όπως έχουν πει και άλλοι αθλητές στο παρελθόν, η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετη με τη σωματική και η ψυχική κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Είναι επίσης σημαντικό ότι κάθε αθλητής που μιλά ανοιχτά για το θέμα συμβάλλει στην εξάλειψη του στίγματος και κάνει τη διαδικασία πιο έυκολη για τον επόμενο.

Η Garnbret ξεκίνησε το σκαρφάλωμα όταν ξεκίνησε και το περπάτημα - από μικρή σκαρφάλωσε στις πόρτες και στα έπιπλα στο σπίτι των γονιών της, που ευτυχώς κατάλαβαν την κλίση της και την ώθησαν στον αθλητισμό. Στο τέλος του δημοτικού έγινε μέλος της αγωνιστικής ομάδας αναρρίχησης της Σλοβενίας και στέφθηκε Πανευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια Junior την πρώτη μόλις χρονιά που συμμετείχε στους αγώνες. Η νεαρή αθλήτρια συνέχισε κατακτώντας όποιον τοίχο βρέθηκε στο πέρασμά της, αλλά και φυσικές μορφολογίες. Είναι μάλιστα η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε την αναρριχητική διαδρομή Fish Eye στην Oliana της Ισπανίας, η οποία έχει βαθμό αναρριχητικής δυσκολίας 8c (με μέγιστο το 9b+). Το αστέρι της αναρρίχησης δεν έχει τίποτα να αποδείξει σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]