BYD Dolphin: Προσιτό, αμιγώς ηλεκτρικό οικογενειακό hatchback με μεγάλη αυτονομία - Τιμές

BYD Dolphin: Προσιτό, αμιγώς ηλεκτρικό οικογενειακό hatchback με μεγάλη αυτονομία - Τιμές
Επιθετικά συνεχίζει την είσοδό της στην εγχώρια αγορά η BYD με το Dolphin, το οποίο φέρνει πιο κοντά την ηλεκτροκίνηση στην ελληνική οικογένεια.

Ακόμα περισσότερες επιλογές για τον Έλληνα οδηγό -και μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες- προτείνουν οι νέες μάρκες που κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στη χώρα μας.


Μια από τις πλέον δυναμικές είναι η BYD, η οποία υπό τη σκέπη του Ομίλου Σφακιανάκη κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όσο και εξυπηρέτησης. Παρότι τα πρώτα βήματά της στη χώρα μας έγιναν στο τέλος Μαρτίου 2024.

BYD Dolphin
Πλέον στη γκάμα των διαθέσιμων μοντέλων της BYD περιλαμβάνονται τέσσερις επιλογές, τα Dolphin, Atto 3, Seal και Seal U. Το Dolphin, ως το πλέον συμπαγές και προσιτό, απευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων αγοραστών και αξίζει να το γνωρίσουμε καλύτερα.


Σύγχρονη σχεδίαση και κορυφαία άνεση με συμπαγείς διαστάσεις


Η σχεδίαση του Dolphin είναι ξεχωριστή από κάθε γωνία, λόγω του στρογγυλεμένου προφίλ και της πλαϊνής σιλουέτας που παραπέμπει στις κινήσεις ενός δελφινιού. Το Dolphin είναι το πρώτο μοντέλο που υιοθέτησε τη σχεδιαστική ταυτότητα Ocean Aesthetics της BYD, η οποία του εξασφαλίζει μια ξεχωριστή και κομψή εμφάνιση.
Αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά των οχημάτων νέας ενέργειας και χάρη στην υιοθέτηση του καινοτόμου πλαισίου e-Platform 3.0, το Dolphin είναι ιδιαίτερα άνετο και φιλόξενο. Οι μικροί κοντοί εμπρός και πίσω πρόβολοι και το μεγάλο μεταξόνιο των 2,7 μέτρων, χαρίζουν στο αυτοκίνητο μια στιβαρή εμφάνιση και ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για πλήρη εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου. Με μήκος 4,29 μέτρα και πλάτος 1,770, το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα πρακτικό για αστικές μετακινήσεις αλλά ταυτόχρονα ιδανικό για αυξημένες μεταφορικές ανάγκες.

BYD Dolphin


Στο κομψό εσωτερικό του BYD Dolphin το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι ρέουσες καμπύλες οι οποίες δίνουν την ψευδαίσθηση ότι οι επιβάτες περιβάλλονται από κυματισμούς της θάλασσας. Ο οδηγός έχει άμεση πρόσβαση στα χειριστήρια ελέγχου βασικών λειτουργιών, ενώ την ίδια στιγμή ο απλός και λιτός σχεδιασμός του ταμπλό παρέχει μια απρόσκοπτη διαδραστική εμπειρία. Οι φυσικοί διακόπτες καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιπλέον δυνατότητα αποθήκευσης μικρών αντικειμένων. Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με περισσότερους από 20 πρακτικούς και ευέλικτους αποθηκευτικούς χώρους για τις καθημερινές διαδρομές.

BYD Dolphin

Πέντε επιβάτες μπορούν να φιλοξενηθούν εύκολα, με τους εμπρός να έχουν στη διάθεσή τους θερμαινόμενα καθίσματα, που ρυθμίζονται μάλιστα ηλεκτρικά σε έξι κατευθύνσεις για τον οδηγό και σε τέσσερις για τον συνοδηγό. Τα πίσω καθίσματα παρέχουν μεγάλο χώρο για τα πόδια των επιβατών και είναι διαιρούμενα σε αναλογία 60:40, επιτρέποντας την αύξηση του χώρου αποσκευών. Ο τελευταίος έχει όγκο 345 λίτρων, ενώ μπορεί να επεκταθεί έως και τα 1.310 λίτρα.

BYD Dolphin


Ασφάλεια υψηλού επιπέδου με αποδείξεις


Το BYD Dolphin διαθέτει στο βασικό του εξοπλισμό μια πληθώρα χαρακτηριστικών ασφάλειας και προηγμένης υποβοήθησης οδηγού. Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν μια πληρέστατη «ομπρέλα» συστημάτων ADAS, η οποία περιλαμβάνει:

  • Forward Collision Warning (Προειδοποίηση Εμπρόσθιας Σύγκρουσης)
  • Autonomous Emergency Braking (Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης)
  • Rear Collision Warning (Προειδοποίηση Οπίσθιας Σύγκρουσης)
  • Rear Cross Traffic Alert (Προειδοποίηση Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας)
  • Rear Cross Traffic Brake (Φρενάρισμα Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας)
  • Lane Departure Prevention (Σύστημα Αποφυγής Παρέκκλισης από τη Λωρίδα)
  • Emergency Lane Keeping Assist (Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας)
  • Adaptive & Intelligent Cruise Control (Αυτόματη διατήρηση ταχύτητας κίνησης με προσαρμογή σε αυτή των εμπρός κινούμενων οχημάτων και διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας)
  • Σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης 360 μοιρών
  • Blind Spot Detection System (Σύστημα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου)
  • Electronic Stability Control (Ηλεκτρονικό Έλεγχο Ευστάθειας),
  • Traction Control (Σύστημα διατήρησης της πρόσφυσης)
  • Hill Descent Control (Έλεγχος Κατάβασης)
  • Automatic Vehicle Hold (Αυτόματη πέδηση κατά την ακινητοποίηση)
  • Traffic Sign Recognition (Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας) και τέλος,
  • Intelligent Speed Limit Control (Ευφυής διατήρηση ορίων ταχύτητας).

BYD Dolphin

Με στόχο να προσφέρει όχι μόνο κορυφαία ενεργητική, αλλά και παθητική ασφάλεια, το Dolphin είναι εξοπλισμένο με εφτά αερόσακους στο βασικό του εξοπλισμό – 2 μετωπικούς, 2 πλευρικούς, 1 κεντρικό ανάμεσα στα καθίσματα για τους εμπρός επιβάτες και 2 πλευρικούς τύπου κουρτίνας για τους πίσω επιβάτες. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα ο ανεξάρτητος, ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης καινούριων αυτοκινήτου Euro NCAP να αξιολογήσει με τη μέγιστη διάκριση των πέντε αστέρων το Dolphin. Μάλιστα, στην προστασία των επιβατών συγκέντρωσε ποσοστό 89%, ένα από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία του.


Δυναμικές επιδόσεις και αποδοτικότητα


Με την Blade Battery χωρητικότητας 60,4 kWh και έναν σύγχρονο κινητήρα μόνιμου μαγνήτη με μετάδοση στους εμπρός τροχούς, το BYD Dolphin επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 7 δευτερόλεπτα. Η ροπή των 310 Nm και η ισχύς των 204 ίππων του κινητήρα, παρέχουν απρόσκοπτες επιδόσεις, ενώ η μέγιστη τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 160 χλμ./ώρα. Τα τέσσερα προφίλ οδήγησης – Sport, Normal, Economy και Snow – δίνουν στον οδηγό να επιλέγει το κατάλληλο ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες οδήγησης ή τις προτιμήσεις του.

BYD Dolphin


Σύμφωνα με το πρότυπο WLTP το Dolphin προσφέρει αυτονομία σε μικτές συνθήκες κίνησης έως 427 χλμ. Η ισχύς φόρτισης σε τριφασική παροχή AC είναι 11 kW, ενώ σε φορτιστή DC η ισχύς ανεβαίνει στα 88 kW. Έτσι η μπαταρία μπορεί να αναπληρώσει την ενέργειά της από το 30% στο 80% σε μόλις 29 λεπτά. Το αυτοκίνητο είναι επίσης εξοπλισμένο με τεχνολογία V2L (Vehicle to Load), ώστε η μπαταρία του αυτοκινήτου να μπορεί εύκολα να φορτίζει εξωτερικές συσκευές με ισχύ έως και 3,3kW.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που συμβάλλει στην αποδοτικότητα του αυτοκινήτου και στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, είναι η υιοθέτηση της αντλίας θερμότητας στο βασικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα οι μπαταρίες έχουν σύστημα ψύξης και θέρμανσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απόδοση έως και 15% το χειμώνα.

BYD Dolphin
Τιμές και εξυπηρέτηση μετά την πώληση


Το BYD Dolphin συνοδεύεται από ένα πλήρες πλάνο εγγυήσεων, με πολυετή κάλυψη. Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται 6 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση για κάθε σύστημα του αυτοκινήτου (ή 150.000 χλμ.) και ειδικότερα 8 χρόνια εγγύηση ηλεκτροκινητήρα (ή 150.000 χλμ.) και 8 χρόνια εγγύηση για τη μπαταρία (ή 200.000 χλμ.).


Το Dolphin είναι άμεσα διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις. Η Comfort κοστίζει 33.990 €, ενώ η Design 35.990 €, χωρίς την κρατική επιδότηση. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σύντομα θα ισχύει το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», στο οποίο η επιδότηση αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη των 8.000 ευρώ που ίσχυε στο 2ο πρόγραμμα. Τέλος, η εισαγωγική εταιρεία Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο αγοράς έως το τέλος του 2024, με δωρεάν 3ετές service.

Photo Credit: BYD

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!