Tesla: Ακυρώνει τα σχέδια για το φθηνό μοντέλο των 25.000 δολαρίων;

Tesla: Ακυρώνει τα σχέδια για το φθηνό μοντέλο των 25.000 δολαρίων;

Κώστας Παστρίμας
Tesla: Ακυρώνει τα σχέδια για το φθηνό μοντέλο των 25.000 δολαρίων;
Η Tesla επαναπροσδιορίζει τα σχέδιά της αντιμετωπίζοντας την αυξημένη ανταγωνιστικότητα και τις αλλαγές στη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Tesla φαίνεται πως ακυρώνει τα σχέδια για την κατασκευή ενός προσιτού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το οποίο θα είχε κόστος περίπου 25.000 δολάρια (23.000 ευρώ). Η είδηση αυτή προέρχεται από πηγές του Reuters και έρχεται ως αποτέλεσμα της αυξημένης ανταγωνιστικότητας στην αγορά ειδικά από κινεζικές εταιρείες, καθώς και λόγω μιας γενικότερης μείωσης στη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ.

Ο CEO της Tesla, Ίλον Μασκ, διέψευσε την είδηση μέσω X (πρώην Twitter), κατηγορώντας το Reuters για ψευδείς πληροφορίες. Παρά την άρνηση, οι πηγές αναφέρουν πως οι εσωτερικές συζητήσεις για την ακύρωση του προγράμματος ξεκίνησαν ήδη από τον Φεβρουάριο, με οδηγίες προς το τμήμα μηχανολογίας να μην ενημερωθούν οι προμηθευτές για την αλλαγή των σχεδίων.

Το σχεδιαζόμενο φθηνό μοντέλο, που ανεπίσημα αναφερόταν ως Model 2, θα ανταγωνιζόταν άμεσα με τα υπάρχοντα ηλεκτρικά hatchback των άλλων «παραδοσιακών» κατασκευαστών. Ωστόσο, με την αυξανόμενη ζήτηση για οικονομικά ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα και την αλλαγή των τάσεων στην αγορά ΗΠΑ, η Tesla φαίνεται πως επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητές της.

Tesla Model 3
To Tesla Model 3 (Φωτογραφία: Tesla)

Παρ' όλα αυτά, η ανάπτυξη που έγινε για το μοντέλο αυτό δεν θα πάει χαμένη. Το υπάρχον πλαίσιο του ακυρωμένου μοντέλου θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των λεγόμενων robotaxi, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό πότε αυτά θα είναι διαθέσιμα ή σε ποιες ποσότητες θα παραχθούν. Υπάρχουν άλλωστε και πολλά άλυτα νομικά θέματα σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Το Model 3 παραμένει πλέον το πιο οικονομικό μοντέλο της Tesla που μπορεί κάποιος να αγοράσει, με την εταιρεία να εστιάζει στην ανανέωση και βελτίωση των υφιστάμενων μοντέλων της, όπως η πρόσφατη αναβάθμιση του Model 3 που έγινε στο τέλος του 2023.

Φωτογραφία: Tesla

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!