F1 – Ο Πρόεδρος της FIA απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος

F1 – Ο Πρόεδρος της FIA απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIA έκρινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιαδήποτε παρέμβαση από την πλευρά του Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ.

Μία ακόμα υπόθεση που απασχόλησε το τελευταίο διάστημα το χώρο της Formula 1 έκλεισε με τρόπο θετικό για τον κατηγορούμενο. Μετά την απαλλαγή του Κρίστιαν Χόρνερ της Red Bull Racing από τις κατηγορίες για απρεπή συμπεριφορά προς εργαζόμενη της ομάδας, αθωώθηκε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA), Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ.

Ο Σουλαγέμ κατηγορείτο – μετά από καταγγελία που έγινε – για δύο περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος: η πρώτη αφορούσε ποινή 10 δευτερολέπτων που είχε επιβληθεί στον Φερνάντο Αλόνσο στο Grand Prix Σαουδικής Αραβίας του 2023 και η δεύτερη την είσοδο του Grand Prix Λας Βέγκας στο καλεντάρι της Formula 1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FIA, «η Επιτροπή Δεοντολογίας έκρινε ομόφωνα ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς για παρέμβαση οποιουδήποτε είδους που να αφορά τον Πρόεδρο της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ. Οι ισχυρισμοί ήταν αβάσιμοι και παρουσιάστηκαν ισχυρά στοιχεία πέραν κάθε αμφιβολίας που υποστήριξαν την απόφαση της Επιτροπής».

Η «ανεξάρτητη», όπως χαρακτηρίζεται, έρευνα κράτησε 30 ημέρες, ενώ σε αυτή κατέθεσαν 11 μάρτυρες. «Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος έδειξε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας πλήρη συνεργασία, διαφάνεια και συμμόρφωση».

Σύμφωνα με την καταγγελία για την πρώτη υπόθεση, ο Σουλαγέμ φέρεται να κάλεσε τον Αντιπρόεδρο Αθλητισμού της FIA προκειμένου να ανατραπεί η ποινή 10 δευτερολέπτων που είχε επιβληθεί στον Αλόνσο της Aston Martin, με αποτέλεσμα ο Ισπανός να χάσει το βάθρο στο GP Σαουδικής Αραβίας.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε καταγγελία ότι ο Πρόεδρος της FIA άσκησε πιέσεις προκειμένου να μην δοθεί το «πράσινο φως» για την πιστοποίηση του σιρκουί πόλης του Λας Βέγκας, πριν τον αγώνα του 2023.

Ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας – στην περίπτωση του Λας Βέγκας – ότι ήταν υπέρμαχος του να διοργανωθεί Grand Prix της Formula 1 στην πόλη της Νεβάδα.

Photo Credits: FIA

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!