F1 - O Σουλαγέμ υπό διερεύνηση για προσπάθεια αλλοίωσης αποτελέσματος

F1 - O Σουλαγέμ υπό διερεύνηση για προσπάθεια αλλοίωσης αποτελέσματος
Σε νέες περιπέτειες μπήκε ο πρόεδρος της FIA, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ομοσπονδίας.

Το αποτέλεσμα του Grand Prix Σαουδικής Αραβίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 του 2023 τίθεται εκ νέου υπό αμφισβήτηση λίγα 24ωρα πριν το φετινό αγώνα. Ο λόγος είναι η αναίρεση της ποινής που δόθηκε στον Φερνάντο Αλόνσο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Ισπανός είχε δεχθεί ποινή 5 δευτερολέπτων για λάθος τοποθέτηση του μονοθεσίου του στην εκκίνηση την οποία δεν εξέτισε σωστά κατά τη διάρκεια του pit-stop. Ως αποτέλεσμα δέχθηκε άλλα 10 δευτερόλεπτα χάνοντας την 3η θέση του βάθρου. Η Aston Martin έκανε άμεσα ένσταση για το αποτέλεσμα με τους αγωνοδίκες να τη δικαιώνουν.

Στην απόφασή τους ανέφεραν: «Έχοντας εξετάσει νέα αποδεικτικά στοιχεία, καταλήξαμε στο ότι δεν υπήρχε σαφής συμφωνία, όπως προτάθηκε στους αγωνοδίκες νωρίτερα, πως είχε συμφωνηθεί ότι το να ακουμπήσει ένας γρύλος ένα μονοθέσιο, θα ισοδυναμεί με εργασία σε αυτό. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρήσαμε ότι η αρχική μας απόφαση να επιβάλουμε ποινή στο Μονοθέσιο #14 έπρεπε να ανατραπεί και αυτό πράξαμε».

Φερνάντο Αλόνσο
Φωτογραφίες: Aston Martin F1 media

Που εμπλέκεται όμως ο Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ στην όλη υπόθεση; Σύμφωνα με το BBC, έγινε καταγγελία κατά του προέδρου της FIA πως προσπάθησε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα του αγώνα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως κάλεσε τον αντιπρόεδρο αθλητισμού της FIA, Αμπντουλά Μπιν Ίσα Αλ Καλίφα να ανατρέψει την ποινή 10 δευτερολέπτων που δέχθηκε ο Αλόνσο και έχασε το βάθρο.

Το ζήτημα είναι γνωστό στην επιτροπή δεοντολογίας της FIA και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες πράξεις της. Πρόκειται για μία ακόμη εμπλοκή του Σουλαγέμ σε αμφιλεγόμενες ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα σύγκρουση με τη Formula 1.

Οδηγός F1

Είναι γνωστή άλλωστε η κόντρα του με τη Liberty Media και τον CEO της F1, Στέφανο Ντομενικάλι, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του σπορ. Ο Σουλαγέμ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Andretti Cadillac που ήθελε να γίνει η 11η ομάδα του grid, ωστόσο η αίτησή της απορρίφθηκε από την FOM.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ένας ακόμη ισχυρισμός φέρνει ακόμη περισσότερα σύννεφα πάνω από την ηγεσία της FIA. Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο, Τζο Σέιγουορντ, ο Σουλαγέμ ενδέχεται να παραβίασε το στάτους της FIA ως μη-κερδοσκοπικός οργανισμός. Η παραβίαση του οικονομικού ορίου ενδέχεται να έγινε μέσω δαπανών σε ιδιωτικά τζετ και άλλες μορφές μετακινήσεων. Αυτό ανοίγει την πόρτα ώστε οι γαλλικές αρχές να επιβάλουν φόρους -και όχι μόνο- στην FIA.

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!