Test ride Yamaha Tracer 9 GT: Η τέχνη του Sport Touring

Κώστας Παστρίμας
Test ride Yamaha Tracer 9 GT: Η τέχνη του Sport Touring
Εκεί που η απόδοση συναντά την περιπέτεια βρίσκουμε την ιδιαίτερα ικανή premier Sport-Tourer της Yamaha.

Στον κόσμο της μοτοσικλέτας, η αναζήτηση για μια μηχανή που συνδυάζει άψογα την αδρεναλίνη της σπορ οδήγησης με την αντοχή που απαιτείται για τις μεγάλες αποστάσεις είναι διαρκής. Εδώ όμως έρχεται το Yamaha Tracer 9 GT, μια μοτοσικλέτα που αναδεικνύεται ως μια αρμονική συμφωνία δύναμης, άνεσης και τεχνολογίας αιχμής. Αυτή η ενσάρκωση της μηχανικής ικανότητας και της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Yamaha θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς στην κατηγορία, υποσχόμενη στους αναβάτες ένα απαράμιλλο ταξίδι σε κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής τους.

Yamaha Tracer 9 GT
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Με το βλέμμα σταθερά στον ορίζοντα και το δρόμο να στριφογυρίζει μπροστά του, το Tracer 9 GT προσκαλεί τους λάτρεις να εξερευνήσουν όλο το φάσμα της χαράς της μοτοσικλέτας, από τη συναρπαστική έκρηξη ταχύτητας σε ανοιχτούς δρόμους μέχρι τη γαλήνια απόλαυση των γραφικών τοπίων. Το Yamaha Tracer 9 GT είναι ένα αριστούργημα ευελιξίας και απόδοσης, μια μοτοσυκλέτα που δεν διανύει μόνο αποστάσεις αλλά διασχίζει και την ίδια την καρδιά της περιπέτειας.

Το Yamaha Tracer 9 GT θέτει ένα νέο πρότυπο στην κατηγορία μοτοσικλετών adventure touring, συνδυάζοντας την αγωνιστική γενεαλογία της Yamaha με τις δυνατότητες περιήγησης μεγάλων αποστάσεων. Αυτή η μοτοσικλέτα δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάβαση από το ένα μέρος στο άλλο. Έχει φτιαχτεί για τη χαρά του να είσαι στο δρόμο, την άνεση της διαδρομής και την προηγμένη τεχνολογία που κάνει κάθε ταξίδι αξέχαστο.

Δύναμη και χάρη

Η καρδιά του Tracer 9 GT είναι ο υγρόψυκτος, DOHC, εν σειρά τρικύλινδρος κινητήρας 890cc, ένα θαύμα της σύγχρονης μηχανικής. Με διάμετρο x διαδρομή 78,0 mm x 62,1 mm και λόγο συμπίεσης 11,5:1, αυτός ο κινητήρας έχει σχεδιαστεί για βέλτιστη ισορροπία μεταξύ ροπής και ιπποδύναμης. Αποδίδοντας ισχύ 119 ίππων στις 10.000 σ.α.λ. και 93 Nm ροπής στις 7.000 σ.α.λ., ο κινητήρας CP3 προσφέρει μια ισχυρή ζώνη ισχύος που είναι τόσο προσβάσιμη όσο και συναρπαστική.

Yamaha Tracer 9 GT
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Η φιλοσοφία του στροφαλοφόρου άξονα crossplane εξασφαλίζει μοναδική απόδοση ισχύος, που χαρακτηρίζεται από την άμεση απόκριση και τη γραμμική ροπή που συμβάλλει στον ευέλικτο χειρισμό της μοτοσυκλέτας. Η προσθήκη ενός ελαφρού συμπλέκτη ολίσθησης, μαζί με ένα εξαιrετικό quickshifter, διευκολύνει τις πιο ομαλές αλλαγές ταχυτήτων, ενισχύοντας τόσο τις spor όσο και τις τουριστικές πτυχές της οδήγησης.

Ωδή στην ισορροπία

Το πλαίσιο και το ψαλίδι από αλουμίνιο του Tracer 9 GT έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ακαμψία και την ελαστικότητα, παρέχοντας απόκριση και μια συναρπαστική εμπειρία οδήγησης χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση. Με βάρος περίπου 220 κιλά και χωρητικότητα καυσίμου 18 λίτρων, η μοτοσικλέτα είναι πανέτοιμη τόσο για ζωηρές βόλτες όσο και για μεγάλες αποστάσεις. Το μεταξόνιο είναι 1.500 mm, συμβάλλοντας στη σταθερότητά του στην ταχύτητα, ενώ η απόσταση από το έδαφος των 142 mm εξασφαλίζει πρακτικότητα σε διάφορες επιφάνειες.

Yamaha Tracer 9 GT
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Τα καθήκοντα της ανάρτησης διαχειρίζονται ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι της KYB μπροστά και ένα αμορτισέρ KYB πίσω, και τα δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενα για ρυθμίσεις προφόρτισης και απόσβεσης εν κινήσει. Αυτό το σύστημα προσφέρει στους αναβάτες τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά της μοτοσικλέτας ώστε να ταιριάζει με το φορτίο, το στιλ οδήγησης ή τις συνθήκες του δρόμου, απευθείας από τα χειριστήρια.

Οι φρουροί του αναβάτη

Η σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων της Yamaha στο Tracer 9 GT είναι ολοκληρωμένη, με IMU έξι αξόνων που τροφοδοτεί δεδομένα στο ABS στις στροφές και στα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης, εξασφαλίζοντας βέλτιστο φρενάρισμα και επιτάχυνση υπό όλες τις συνθήκες. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει τέσσερις λειτουργίες οδήγησης που επιτρέπουν την εκτενή εξατομίκευση του χαρακτήρα του κινητήρα και των επιπέδων παρέμβασης των ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Yamaha Tracer 9 GT
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το quickshifter για αλλαγές προς τα πάνω και προς τα κάτω προσθέτει στα σπορ διαπιστευτήρια του Tracer 9 GT, προσφέροντας ομαλές και γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων χωρίς την ανάγκη εμπλοκής του συμπλέκτη, ένα όφελος τόσο στους δύο δρόμους με στροφές όσο και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων στην πόλη.

Άνετη σπορ απόδοση

Η εργονομία του Tracer 9 GT επιτυγχάνει μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ της σπορ δυναμικής οδήγησης και της τουριστικής άνεσης. Η ρυθμιζόμενη σε ύψος σέλα, η ζελατίνα και το τιμόνι διασφαλίζουν ότι οι αναβάτες διαφόρων μεγεθών μπορούν να βρουν τη βέλτιστη θέση οδήγησης για ώρες οδήγησης χωρίς κόπωση. Η συμπερίληψη των θερμαινόμενων γκριπ, του cruise control και των σκληρών πλαϊνών βαλιτσών ως στάνταρ εξοπλισμού υπογραμμίζει τις τουριστικές προθέσεις του χωρίς να μειώνει τη σπορ γοητεία του.

Yamaha Tracer 9 GT
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ενώ η απόδοση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες και το στιλ οδήγησης, το Tracer 9 GT μπορεί να επιταχύνει από 0 έως 100 km/h σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα που εκτιμάται ότι είναι περίπου 230 km/h. Η οικονομία καυσίμου είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό, με τη μοτοσικλέτα να κυμαίνεται κατά μέσο όρο περίπου 5,5 λίτρα ανά 100 km, πάντα ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και τις συνθήκες, καθιστώντας την μια αποτελεσματική επιλογή τόσο για ζωηρές βόλτες όσο και για εκδρομές μεγάλων αποστάσεων.

Yamaha Tracer 9 GT
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το Yamaha Tracer 9 GT, η τιμή του οποίου ξεκινά από 14.990 ευρώ, αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Yamaha να δημιουργεί μοτοσυκλέτες που δεν εξυπηρετούν απλώς έναν σκοπό αλλά εμπνέουν το πάθος για οδήγηση. Με τον ισχυρό κινητήρα, την προηγμένη τεχνολογία και την προσεγμένη εργονομία, αποτελεί την κορυφή της κατηγορίας, προσφέροντας στους αναβάτες μια μοτοσικλέτα που υπερέχει σε ευελιξία, απόδοση και άνεση. Είτε εξερευνώντας μακρινούς ορίζοντες ή αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητα σε αστικά περιβάλλοντα, το Tracer 9 GT είναι κατασκευασμένο για να προσφέρει μια απαράμιλλη εμπειρία.

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Στο gmotion by gazzetta επιλέγουμε κορυφαίο εξοπλισμό ασφάλειας και προστασίας μόνο από το motomarket

motomarket

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!