Test drive Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 vs Cupra Formentor e-Hybrid

Κώστας Παστρίμας
Test drive Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 vs Cupra Formentor e-Hybrid
Από την ιταλική φινέτσα στο ισπανικό σφρίγος, η απόλαυση της οδήγησης όπως έρχεται μέσα από δύο εντυπωσιακά plug-in υβριδικά μοντέλα.

Καθώς ο κόσμος της αυτοκινητοβιομηχανίας στρέφεται προς τη βιωσιμότητα, προσπαθώντας να μη θυσιάζει τη συγκίνηση της οδήγησης, τα plug-in υβριδικά οχήματα (PHEV) έχουν αναδειχθεί ως η γέφυρα μεταξύ των σφαίρων των επιδόσεων και της περιβαλλοντικής συνείδησης. Μεταξύ των μοντέλων αυτής της κατηγορίας, η Alfa Romeo Tonale PHEV Q4 και το Cupra Formentor e-Hybrid ξεχωρίζουν όχι απλώς ως απλές προσφορές, αλλά ως προάγγελοι ενός μέλλοντος όπου η οδηγική απόλαυση και η φιλικότητα προς το περιβάλλον δεν αποκλείονται αμοιβαία. Αυτά τα οχήματα ενσωματώνουν την ουσία των μαρκών τους: την ιταλική σχεδίαση και μηχανολογική κληρονομιά της Alfa Romeo και το τολμηρό, προσανατολισμένο στις επιδόσεις ήθος της Cupra που γεννήθηκε από την ισπανική κουλτούρα αγώνων.

Alfa Romeo Tonale - Cupra Formentor
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Εξωτερικό

Η Tonale είναι ένα οπτικό αριστούργημα που αποτυπώνει την ιστορική σχεδιαστική γλώσσα της Alfa Romeo. Οι αναλογίες της είναι σχολαστικά μετρημένες, με μήκος 4,53 μέτρα, πλάτος 1,84 μέτρα και ύψος 1,60 μέτρα. Το αυτοκίνητο διαθέτει την επιβλητική παρουσία που περιμένεις από μια Alfa. Το εμπρός μέρος, με την εμβληματική μάσκα Scudetto που πλαισιώνεται από αιχμηρούς προβολείς, αποπνέει μια αίσθηση κίνησης ακόμα και σε στάση. Οι γραμμές του αμαξώματος ρέουν απρόσκοπτα από εμπρός προς τα πίσω, με αποκορύφωμα ένα κομψό και δυναμικό πίσω άκρο.

Alfa Romeo Tonale
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Η προσοχή στην αεροδυναμική απόδοση είναι εμφανής σε κάθε καμπύλη της Tonale, συνδυάζοντας τη μορφή με τη λειτουργία. Η επιλογή των τροχών, που κυμαίνεται από 18 έως 20 ίντσες, επιτρέπει την εξατομίκευση ενώ παράλληλα ενισχύει την αθλητική στάση του οχήματος. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας φωτισμού LED όχι μόνο βελτιώνει την ορατότητα αλλά προσθέτει και μια μοντέρνα πινελιά στην κλασική αισθητική του.

Η σχεδίαση του Formentor είναι μια τολμηρή δήλωση της σπορ και νεανικής ταυτότητας της Cupra. Έχει μήκος 4,45 μέτρα, πλάτος 1,84 μέτρα και ύψος 1,51 μέτρα, με μεταξόνιο 2,68 μέτρα. Αυτό το συμπαγές αλλά επιθετικό αποτύπωμα τονίζεται από τα μυώδη φτερά και την κεκλιμένη γραμμή οροφής, που συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν μια δυναμική σιλουέτα. Το μπροστινό μέρος χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη μάσκα και αιχμηρούς, γωνιακούς προβολείς LED, που αντανακλούν μια επιθετική εμφάνιση έτοιμη να εκτιναχθεί.

Cupra Formentor
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Το πίσω μέρος του Formentor είναι εξίσου εντυπωσιακό, με μια φωτεινή μπάρα πλήρους πλάτους που τονίζει τη σπορ συμπεριφορά του, όπως κάνουν και οι διπλές απολήξεις της εξάτμισης και ο διαχύτης. Ο σχεδιασμός του δεν είναι μόνο για επίδειξη, όμως. Αεροδυναμικά στοιχεία όπως η πίσω αεροτομή και οι πλαϊνές ποδιές συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητά του στις υψηλές ταχύτητες. Το σήμα Cupra, με τις χαρακτηριστικές χάλκινες πινελιές του, σηματοδοτεί μια απόκλιση από τα συμβατικά πρότυπα σχεδιασμού.

Εσωτερικό

Η είσοδος στην Tonale αποκαλύπτει ένα καταφύγιο πολυτέλειας και καινοτομίας. Η καμπίνα είναι ένας αρμονικός συνδυασμός παραδοσιακής δεξιοτεχνίας και σύγχρονης τεχνολογίας, με υλικά υψηλής ποιότητας όπως το δέρμα και το αλουμίνιο να κοσμούν τις επιφάνειες. Το ταμπλό προσανατολισμένο στον οδηγό διαθέτει ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και οθόνη αφής infotainment 10,25 ιντσών, προσφέροντας διαισθητική πρόσβαση στις ρυθμίσεις πλοήγησης, ψυχαγωγίας και οχήματος. Το σύστημα infotainment είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη συνδεσιμότητα.

Alfa Romeo Tonale
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Η Tonale είναι ευρύχωρη, φιλοξενώντας άνετα έως και πέντε ενήλικες. Τα πίσω καθίσματα προσφέρουν αρκετό χώρο για τα πόδια και το κεφάλι, κάνοντας τα μακρινά ταξίδια ευχάριστα για όλους τους επιβάτες. Ο χώρος αποσκευών φτάνει στα 385 λίτρα και μπορεί να επεκταθεί στα 1.430 λίτρα αναδιπλώνοντας τα πίσω καθίσματα. Η πρακτικότητα επεκτείνεται σε έξυπνες λύσεις αποθήκευσης σε όλη την καμπίνα.

Στο εσωτερικό του Formentor, η ατμόσφαιρα είναι αναμφισβήτητα σπορ αλλά και εκλεπτυσμένη. Η καμπίνα τυλίγει τους επιβάτες με υλικά υψηλής ποιότητας, με δυνατότητα επιλογής υφασμάτινων ή δερμάτινων επενδύσεων με χάλκινες ραφές. Τα σπορ καθίσματα, με ανάγλυφο το λογότυπο Cupra, παρέχουν εξαιρετική στήριξη και άνεση. Το ψηφιακό πιλοτήριο, ένα σύστημα ψυχαγωγίας με οθόνη αφής 12 ιντσών, θέτει πληθώρα πληροφοριών και λειτουργιών στα χέρια του οδηγού. Η διάταξη είναι εργονομική, με χειριστήρια και οθόνες τοποθετημένες για εύκολη πρόσβαση.

Cupra Formentor
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Το Formentor να συνδυάζει τον σπορ χαρακτήρα με τη χρηστικότητα. Ο εσωτερικός χώρος είναι βελτιστοποιημένος για να διασφαλίζει την άνεση των επιβατών, με άφθονο χώρο τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 345 λίτρα (1.415 με αναδίπλωση των καθισμάτων), λίγο λιγότερο από την Tonale, αλλά περιλαμβάνει πρακτικά χαρακτηριστικά, όπως χείλος χαμηλής φόρτωσης και ρυθμιζόμενο δάπεδο. Η καμπίνα του Formentor δεν είναι μόνο ένας χώρος επιδόσεων αλλά και ευελιξίας, που εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες.

Κινητήρες, απόδοση και οικονομία

Στον πυρήνα της Alfa Romeo Tonale PHEV βρίσκεται ο συνδυασμός ενός υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων και ενός ηλεκτροκινητήρα, που μαζί αποδίδουν 280 ίππους. Αυτή η μονάδα ισχύος συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, σχεδιασμένο να βελτιστοποιεί τόσο την απόδοση όσο και την οικονομία. Η Tonale επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε περίπου 6,2 δευτερόλεπτα και μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα 206 km/h. Η κατανάλωση καυσίμου είναι εντυπωσιακά χαμηλή, στα 2,0 με 2,5 l/100 km, όσο η μπαταρία είναι φορτισμένη, και γύρω στα 7,5-8 λίτρα/100 χλμ όταν κινείται αποκλειστικά με βενζίνη. Η αυτονομία μόνο με ηλεκτρική ενέργεια είναι αξιοσημείωτη, καθώς επιτρέπει στο Tonale να διανύσει σχεδόν 80 χιλιόμετρα (WLTP) χωρίς να βασίζεται στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθιστώντας το απόλυτα κατάλληλο για αστική οδήγηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων και σύντομες μετακινήσεις. Στην πράξη, τα αμιγώς ηλεκτρικά χιλιόμετρα είναι πιο κοντά στα 60, αλλά και πάλι το νούμερο είναι ικανοποιητικό.

Alfa Romeo Tonale
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Η μπαταρία του υβριδικού συστήματος μπορεί να επαναφορτιστεί εξωτερικά ή μέσω αναγεννητικής πέδησης, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του οχήματος. Η ηλεκτρική λειτουργία της Tonale παρέχει αθόρυβη και γρήγορη εμπειρία οδήγησης, ιδανική για συνθήκες πόλης. Η μετάβαση μεταξύ των πηγών ενέργειας είναι απρόσκοπτη, εξασφαλίζοντας μια ομαλή και αποτελεσματική διαδρομή ανεξάρτητα από το σενάριο οδήγησης.

Η κίνηση του Formentor e-Hybrid εξασφαλίζεται από έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,4 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα, που αποδίδουν συνολική ισχύ 245 ίππων. Αυτοί συνδυάζονται με ένα κιβώτιο ταχυτήτων 7 σχέσεων DSG, που προσφέρει γρήγορες και ομαλές αλλαγές ταχυτήτων που συμπληρώνουν τον σπορ χαρακτήρα του. Το Formentor επιτυγχάνει επιτάχυνση από 0 έως 100 km/h σε μόλις 7,0 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 210 km/h. Καταναλώνει από 1,9 έως 2,2 l/100 km με γαμάτη την μπαταρία, ενώ χωρίς αυτήν η κατανάλωση ανεβαίνει στα 7,5-8. Η αυτονομία μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα είναι περίπου 55 χιλιόμετρα (WLTP) και υπολείπεται ελαφρώς της Tonale, είναι όμως υπεραρκετή για οδηγούς που θέλουν να μεγιστοποιήσουν την ηλεκτρική οδήγηση και να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Cupra Formentor
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Η φόρτιση της μπαταρίας του Formentor είναι μια απλή διαδικασία, με επιλογές τόσο για οικιακούς όσο και για δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Η ηλεκτρική εμβέλεια διασφαλίζει ότι οι περισσότερες καθημερινές μετακινήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς εκπομπές ρύπων. Το όχημα διαχειρίζεται έξυπνα την ισχύ, εξισορροπώντας τις λειτουργίες ηλεκτρικής και καύσης για βελτιστοποίηση της απόδοσης και της οικονομίας.

Στο δρόμο

Η οδήγηση της Tonale PHEV είναι μια άσκηση απόλαυσης. Το σύστημα Alfa DNA, με λειτουργίες Dynamic, Natural και Advanced Efficiency, αλλάζει τον χαρακτήρα του οχήματος με το γύρισμα ενός κουμπιού. Στη λειτουργία Dynamic, η Tonale γίνεται πιο ευαίσθητη και ευέλικτη, με οξυμένη απόκριση στο γκάζι και στο κιβώτιο. Το τιμόνι είναι ακριβές, προσφέροντας άμεση σύνδεση με το δρόμο, ενώ η ανάρτηση εξισορροπεί τη σπορ συμπεριφορά και την οδηγική άνεση. Τα οδηγικά βοηθήματα της Tonale, όπως το προσαρμοστικό cruise control και η προειδοποίηση αναχώρησης από τη λωρίδα, ενισχύουν την ασφάλεια και μειώνουν την κόπωση του οδηγού σε μεγάλα ταξίδια.

Alfa Romeo Tonale
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Στη λειτουργία Natural, το Tonale προσφέρει πιο ξεκούραστη οδηγική εμπειρία, ιδανική για καθημερινή οδήγηση, με έμφαση στην απόδοση και την άνεση. Η λειτουργία Advanced Efficiency μεγιστοποιεί την εξοικονόμηση ενέργειας, βελτιστοποιώντας την ηλεκτρική κίνηση. Η ποιότητα κύλισης είναι υψηλή, απορροφά εύκολα τις ατέλειες του δρόμου, καθιστώντας την Tonale ένα εξαιρετικό all-rounder που υπερέχει σε διάφορα σενάρια οδήγησης.

Η οδηγική εμπειρία του Formentor διαμορφώνεται από το δυναμικό του χαρακτήρα και τη συναρπαστική οδική συμπεριφορά. Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη για επιδόσεις, επιτρέποντας τη ζωηρή οδήγηση χωρίς να θυσιάζει υπερβολικά την άνεση. Το τιμόνι αποκρίνεται άμεσα, παρέχοντας ακριβή ανατροφοδότηση που ενθαρρύνει την ενθουσιώδη οδήγηση. Η σουίτα ADAS του Formentor, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας και του φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, προσθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας στη σπορ οδήγηση.

Cupra Formentor
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Το σύστημα e-Hybrid ενισχύει την ευελιξία του Formentor, με τον ηλεκτροκινητήρα να προσφέρει άμεση απόδοση ισχύος. Αυτό κάνει το Formentor γρήγορο εκτός πόλης και ευέλικτο σε αστικά περιβάλλοντα. Είτε πλοηγείστε σε στενούς δρόμους της πόλης είτε απολαμβάνετε συναρπαστικές στιγμές σε ανοιχτό δρόμο, το Formentor παραμένει ήρεμο και σίγουρο. Η ικανότητά του να εναλλάσσεται μεταξύ των πηγών ισχύος εξασφαλίζει ότι είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και συναρπαστικό στην οδήγηση.

Δύσκολη -αλλά και εύκολη- επιλογή

Μετά από μια εξαντλητική σύγκριση, η Alfa Romeo Tonale PHEV βρίσκεται ελαφρώς μπροστά από την Cupra Formentor e-Hybrid, αν και και τα δύο οχήματα αντιπροσωπεύουν την κορυφή του τι μπορούν να προσφέρουν τα σύγχρονα PHEV. Η Tonale διακρίνεται με το μοναδικό μείγμα ιταλικής σχεδίασης, την πρωτοποριακή τεχνολογία και τη συμπεριφορά στο δρόμο, που τονίζεται από το σύστημα Alfa DNA. Συνδυάζει την απόδοση με την πρακτικότητα με τρόπο που είναι ελαφρώς πιο εκλεπτυσμένος από τον ανταγωνιστή του.

Alfa Romeo Tonale - Cupra Formentor
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Το Cupra Formentor, με έμφαση στη σπορτίφ και τη δυναμική οδήγηση, είναι ένα εξαιρετικό όχημα που αναμφίβολα θα αρέσει σε όσους δίνουν προτεραιότητα στην οδηγική απόλαυση. Αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Cupra στην απόδοση και στο στιλ και τα καταφέρνει περίφημα και στα δύο. Ωστόσο, η Alfa Romeo Tonale PHEV, με την οριακά καλύτερη ισορροπία των χαρακτηριστικών της, διεκδικεί την πρώτη θέση σε αυτή τη σύγκριση, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα εξαιρετικό όχημα που δεν ξεχνά τη χαρά της οδήγησης ενώ έχει οικολογική συνείδηση.

Alfa Romeo Tonale - Cupra Formentor
Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Όσο για τις τιμές, αυτές ζωγραφίζουν μια κάπως διαφορετική εικόνα. Η Tonale, στην έκδοση Veloce της δοκιμής μας, κοστίζει 57.750 ευρώ (51.635 ευρώ η έκδοση Sprint), ενώ το Formentor βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα, στις 45.390 ευρώ. Και τα δύο μοντέλα επωφελούνται των φορολογικών προνομίων των plug-in μοντέλων. Βάζοντας και τα οικονομικά στη ζυγαριά, το Formentor είναι πολύ πιο κοντά στην Tonale από όσο δηλώνει η διαφορά στην τιμή τους, οπότε μάλλον τελικά δεν βγαίνει χαμένο από αυτήν τη σύγκριση.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!