Test drive Honda e:Ny1: Το φιλόδοξο άλμα της Honda στην ηλεκτρική επικράτεια

Test drive Honda e:Ny1: Το φιλόδοξο άλμα της Honda στην ηλεκτρική επικράτεια

Κώστας Παστρίμας
Test drive Honda e:Ny1: Το φιλόδοξο άλμα της Honda στην ηλεκτρική επικράτεια
Η νέα προσπάθεια της Honda στην ηλεκτρική κινητικότητα είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης των δυνατοτήτων της.

Το Honda e:Ny1 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μετάβαση της Honda προς την ηλεκτρική κινητικότητα. Η ιαπωνική εταιρεία στην πρόσφατη τριπλή παρουσίαση των νέων της SUV, συμπεριέλαβε και αυτό το ηλεκτρικό μοντέλο που βασίζεται στην καινοτόμο πλατφόρμα e:N. Σε αυτήν την ιδιαίτερα ευέλικτη πλατφόρμα, θα βασίζονται περίπου 30 νέα ηλεκρτικά μοντέλα που θα παρουσιάσει η Honda τα επόμενα χρόνια.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Το e:Ny1 στοχεύει να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία του ηλεκτρικού οχήματος, καλύπτοντας παράλληλα τις εξελισσόμενες ανάγκες των σύγχρονων οδηγών. Ωστόσο, ως το κορυφαίο ηλεκτρικό μοντέλο της Honda, το e:Ny1 αντιμετωπίζει την πρόκληση του ανταγωνισμού σε μια αγορά γεμάτη ηλεκτρικές προσφορές, όπου η απόδοση, η αυτονομία και η τιμολόγηση παίζουν κρίσιμους ρόλους στη λήψη αποφάσεων από τους καταναλωτές.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το Honda e:Ny1 παρουσιάζεται ως ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος, συνδυάζοντας γνωστά σχεδιαστικά στοιχεία με προηγμένη ηλεκτρική τεχνολογία για να προσφέρει μια ευέλικτη και φιλική προς το περιβάλλον εμπειρία οδήγησης. Έχει όμως να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό που έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία σε όλους αυτούς τους τομείς και η δουλειά του δεν είναι καθόλου εύκολη.

Σύγχρονο και κομψό, χωρίς να ξεχωρίζει

Εξωτερικά, το Honda e:Ny1 παρουσιάζει μια κομψή και σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα, που χαρακτηρίζεται από καθαρές γραμμές και αεροδυναμικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν τόσο την αισθητική όσο και την αποτελεσματικότητα. Ενώ μοιράζεται σχεδιαστικά στοιχεία με το HR-V, το e:Ny1 καταφέρνει να χαράξει τη μοναδική του πορεία, υπονοώντας το ηλεκτρικό μέλλον της Honda διατηρώντας παράλληλα μια αίσθηση οικειότητας για τους καταναλωτές. Παρά τη συγκρατημένη εμφάνισή του, το e:Ny1 αποπνέει μια αίσθηση μοντέρνου και εκλεπτυσμένου, καθιστώντας το μια οπτικά ελκυστική επιλογή στην κατηγορία των ηλεκτρικών SUV.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Από μακριά ξεχωρίζει ότι πρόκειται για ένα Honda, διατηρώντας όλα τα στοιχεία της σχεδιαστικής ταυτότητας της ιαπωνικής εταιρείας. Δεν τραβάει τα βλέμματα με τον τρόπο που το έκανε το πραγματικά ξεχωριστό Honda e αλλά παραμένει «εύκολο» στο μάτι.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Στο εσωτερικό της καμπίνας, το Honda e:Ny1 καλωσορίζει τους επιβάτες με ένα ευρύχωρο και μοντέρνο εσωτερικό, που χαρακτηρίζεται από premium υλικά και έξυπνα σχεδιαστικά στοιχεία. Η καμπίνα διαθέτει καθαρή και μινιμαλιστική αισθητική, με εργονομικά καθίσματα και προσεγμένες λύσεις αποθήκευσης που ενισχύουν την άνεση και την ευκολία τόσο για τον οδηγό όσο και για τους επιβάτες. Παρά το συμπαγές του αποτύπωμα, το e:Ny1 προσφέρει άφθονο χώρο για το κεφάλι και τα πόδια για όλους τους επιβάτες, εξασφαλίζοντας ένα άνετο και ευχάριστο ταξίδι για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του εσωτερικού είναι το εκτεταμένο σύστημα infotainment με οθόνη αφής 15,1 ιντσών, το οποίο κυριαρχεί στο ταμπλό με την κομψή σχεδίαση και την οθόνη υψηλής ανάλυσης. Ενώ παρέχει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών πολυμέσων και συνδεσιμότητας, η διεπαφή μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για ορισμένους οδηγούς, με την εξάρτησή της από χειριστήρια αφής και πολύπλοκες δομές μενού που μειώνουν τη συνολική εμπειρία χρήστη. Επιπλέον, η απουσία φυσικών κουμπιών για βασικές λειτουργίες, όπως ο έλεγχος του κλιματισμού, μπορεί να απαιτήσει από τους οδηγούς να αποσπάσουν την προσοχή τους από το δρόμο.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Όσον αφορά την πρακτικότητα, το e:Ny1 παρέχει ευέλικτες διαμορφώσεις καθισμάτων και ένα χώρο φόρτωσης που δεν ξεχωρίζει με το μέγεθός του, καθώς τα 361 λίτρα υπολείπονται του ανταγωνισμού. Με χαρακτηριστικά όπως ασύρματη συνδεσιμότητα smartphone και προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού, το e:Ny1 προσφέρει μια συνδεδεμένη και ασφαλή εμπειρία οδήγησης, δίνοντας προτεραιότητα τόσο στην άνεση όσο και στην ασφάλεια για τους επιβάτες.

Δύναμη, μέτρια εμβέλεια και η προσθιοκίνηση ορίζει το χαρακτήρα

Κάτω από το κομψό εξωτερικό του κρύβεται ένα επίσης νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Το e:Ny1 είναι εξοπλισμένο με έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW (204 ίππων) σε συνδυασμό με μια μπαταρία ωφέλιμης χωρητικότητας 61,9 kWh (68,8 kWh συνολική), παρέχοντας ομαλή και γρήγορη επιτάχυνση για μια δυναμική οδηγική εμπειρία. Η Honda ανακοινώνει μέγιστη εμβέλεια κατά WLTP στα 412 χιλιόμετρα, κάτι όμως που δεν καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε στη δοκιμή.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Παρότι ο καιρός ήταν πολύ καλός για χειμώνα, το e:Ny1 δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 340 χιλιόμετρα και μάλιστα σε ως επί το πλείστον αστικές και περιαστικές μετακινήσεις. Με τα νούμερα του ανταγωνισμού να είναι κατά πολύ υψηλότερα, αυτός είναι το τομέας στον οποίο το ιαπωνικό ηλεκτρικό θα δυσκολευτεί περισσότερο. Όσον αφορά τη φόρτιση, το e:Ny1 διαθέτει μέγιστο ρυθμό φόρτισης DC 78 kW, επιτρέποντας γρήγορη φόρτιση σε συμβατούς σταθμούς. Και η ταχύτητα φόρτισης δεν ταιριάζει με τους περισσότερους ανταγωνιστές, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας, που δεν διαθέτει πολλούς ταχυφορτιστές.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Το Honda e:Ny1 προσφέρει γενικά μια ευχάριστη οδηγική εμπειρία, χάρη στην καλά ρυθμισμένη ανάρτηση. Η δύναμη των 204 ίππων μεταδίδεται στον μπροστινό άξονα και το e:Ny1 διαθέτει γρήγορη επιτάχυνση και σίγουρη απόδοση στο δρόμο. Ωστόσο, η κατανομή ισχύος στους μπροστινούς τροχούς μπορεί περιστασιακά να δημιουργήσει προκλήσεις στη διατήρηση της πρόσφυσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια επιθετικής επιτάχυνσης ή κατά την πλοήγηση σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης. Η άμεση παροχή ροπής από τον ηλεκτροκινητήρα μπορεί να οδηγήσει σε σπινάρισμα και μειωμένη πρόσφυση, ειδικά σε ολισθηρές επιφάνειες ή σφιχτές στροφές. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι κοινό σε πολλά ηλεκτρικά οχήματα με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και μπορεί να αντιμετωπιστεί με προσεκτικό έλεγχο στο πάτημα του γκαζιού.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Εκτός αυτών των περιστάσεων, το e:Ny1 διατηρεί την ψυχραιμία και τη σταθερότητά του στα περισσότερα σενάρια οδήγησης, προσφέροντας άνετη οδήγηση για τους επιβάτες. Το τιμόνι προσφέρει ακριβή έλεγχο και ανάδραση, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του οδηγού και τη συνολική δυναμική οδήγησης. Συνολικά, ενώ υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να παρατηρηθούν περιορισμοί λόγω πρόσφυσης, η οδική συμπεριφορά είναι γενικά ισορροπημένη. Σε καλό επίπεδο βρίσκεται η ποιότητα κύλισης, με το εσωτερικό του αυτοκινήτου να είναι ήσυχο και άνετο σε όλες τις διαδρομές.

Φιλόδοξο, ναι, αλλά είναι αρκετό;

Συμπερασματικά, το Honda e:Ny1 αντιπροσωπεύει μια φιλόδοξη προσπάθεια της Honda να εισαγάγει στην αγορά ένα εξελιγμένο και φιλικό προς το περιβάλλον ηλεκτρικό SUV. Με το συνδυασμό κομψής σχεδίασης, ευρύχωρου εσωτερικού και ενός σχετικά αποδοτικού συστήματος μετάδοσης κίνησης, το e:Ny1 προσφέρει άλλη μια επιλογή για τους καταναλωτές που αναζητούν ένα βιώσιμο και ευέλικτο όχημα για καθημερινή χρήση.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Ωστόσο, παρά τα δυνατά του σημεία, το e:Ny1 αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως την πρόσφυση και την ταχύτητα φόρτισης, που μπορεί να επηρεάσουν την εικόνα του. Καθώς η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίζει να εξελίσσεται, η Honda πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών για να διασφαλίσει ότι το e:Ny1 παραμένει ανταγωνιστικό και relevant επιλογή στο ταχέως αναπτυσσόμενο τοπίο των ηλεκτρικών οχημάτων.

Honda e:Ny1
Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Με τιμές που ξεκινούν από τα 53.900 ευρώ για την έκδοση Elegance και 58.300 ευρώ για την έκδοση Advance, το e:Ny1 θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ σκληρά για να εδραιώσει τη θέση του και να καθιερωθεί ως κορυφαίος παίκτης στην αγορά των ηλεκτρικών SUV. Σημειώστε επίσης ότι η ελληνική αντιπροσωπεία προσφέρει 5 χρόνια ή 100.000 χλμ. εργοστασιακή εγγύηση για το σύστημα κίνησης, 8 χρόνια ή 160.000 χλμ. εγγύησης για το 70% της μπαταρίας, 5 χρόνια δωρεάν σέρβις και οδική βοήθεια, και δωρεάν τα καλώδια φόρτισης Mode 2 και 3 αξίας 963 ευρώ.

Φωτογραφίες: Γ. & Χ. Καραγιωργάκης

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!