Όσα έλεγε ο Στάινερ στο Gazzetta για τη Haas και την F1 (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Όσα έλεγε ο Στάινερ στο Gazzetta για τη Haas και την F1 (vid)
Ο πρώην πια επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας της Formula 1, είχε μιλήσει αποκλειστικά στον Πάνο Σεϊτανίδη.

Η Haas F1 έριξε… βόμβα εν μέσω των χειμερινών διακοπών του μαγικού κόσμου της Formula 1, επισημοποιώντας πως αυτή και ο Γκίνθερ Στάινερ θα ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους.

Ο Κέβιν Μάγκνουσεν στο COTA

Ο γεννημένος στο Τιρόλο Ιταλός, που όμως έχει αποκτήσει και αμερικανική υπηκοότητα, ήταν θεμέλιος λίθος της ομάδας του Τζιν Χάας. Ουσιαστικά αυτός «έχτισε» την Αμερικανική ομάδα και είχε διατηρήσει τα ηνία της μέχρι και το τέλος του 2023.

Πριν από ενάμιση χρόνο, ο «σταρ» του ντοκιμαντέρ «Formula 1: Drive to Survive», είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Gazzetta για την πορεία του στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, τη συνεργασία του με τον Τζιν Χάας και φυσικά το… Netflix. Ακολουθούν τα σημαντικότερα απ’ όσα μας είχε πει…

Το στήσιμο της Haas από το μηδέν

Καθώς ο Στάινερ ήταν στη συγκεκριμένη ομάδα «from day one» όπως λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι, ρωτήσαμε τον 58χρονο σήμερα τεχνικό αν ένιωθε τη Haas F1 ως δικό του παιδί. Η απάντηση του ήταν κλασική… Στάινερ: «Δεν θα το έλεγα, έχω μόνο ένα παιδί, δόξα τω Θεώ (γέλια)! Αυτή η ομάδα είναι το αποτέλεσμα όσων έχω μάθει μετά από πολλά χρόνια στο μηχανοκίνητο αθλητισμό – κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Νιώθω υπεύθυνος για αυτή την ομάδα, υπερήφανος για όσα έχουμε πετύχει αλλά δεν είναι δική μου ομάδα, είναι του Τζιν Χάας. Σίγουρα η ευθύνη του να “τρέχεις” μία ομάδα της Formula 1 είναι μεγάλη και δεν είχα κανένα πρόβλημα να την αναλάβω. Μπορείτε να ρωτήσετε τα μέλη μας που είναι πολλά χρόνια μαζί μας: παίρνω πολύ σοβαρά αυτό το ρόλο. Και δεν σκέφτομαι ποτέ τον εαυτό μου, σκέφτομαι μόνο την ομάδα».

Οι δύσκολες χρονιές

«Είχαμε κάποια πολύ δύσκολα χρόνια και έπρεπε να βρω τον τρόπο να απεγκλωβίσω την ομάδα από αυτές τις δυσκολίες. Δεν έκανε κάποιος άλλος τη δουλειά για μένα, την έκανα μόνος μου γιατί ήταν δική μου η ευθύνη. Μπορούσα να πω: “Παραιτούμαι. Πάω να κάνω κάτι διαφορετικό, έχω πολλά πράγμα να κάνω ακόμα στη ζωή μου”. Όμως είπα στον εαυτό μου: “Όχι. Δεν θα υπάρχουν μόνο καλές ημέρες”. Όταν όλα είναι σκούρα, πρέπει να βγαίνεις εκεί έξω και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό».

Ο Κέβιν Μάγκνουσεν στην Αυστραλία

Άλλαζε όμως η προσέγγιση, ανάλογα με το αν τα πράγματα πήγαιναν καλά ή άσχημα; Η απάντηση είχε ενδιαφέρον: «Όταν τα πράγματα πάνε άσχημα πρέπει να δουλεύουμε πολύ περισσότερο απ’ όταν τα πράγματα πάνε καλά (γέλια…). Να είσαι σίγουρος. Όπως πάντα έλεγα, το να είσαι τελευταίος, δεν σημαίνει πως δουλεύεις λιγότερο – το αντίθετο μάλιστα! Πρέπει να δουλέψεις πολύ πιο σκληρά για να ανακάμψεις! Όπως στη ζωή, όχι μόνο τη δική μας αλλά τις ζωές όλων – έχεις καλές και κακές μέρες. Πρέπει να αντέξεις στις κακές. Να σηκώσεις τα μανίκια, να δουλέψεις και να συνεχίσεις. Σίγουρα οι καλές ημέρες είναι πιο ευχάριστες αλλά κάθε πρόκληση, κρύβει και μία ευκαιρία. Όταν κάτι πάει στραβά, πρέπει να σκέφτεσαι πως αν δουλέψεις πάνω σε αυτό και το κάνεις καλύτερα από κάποιον άλλο, τότε θα έχεις βρει και τη λύση. Όμως για μένα τα κίνητρα για δουλειά είναι πάντα εκεί, ανεξαρτήτως από το αν έχουμε καλές ή κακές ημέρες».

Η σχέση του με τον Χάας και η Ferrari

Όταν μιλήσαμε με τον Στάινερ, υπήρχε μία φημολογία πως μπορεί να ήταν εκείνος ο διάδοχος του Ματία Μπινότο στη Scuderia Ferrari - θέση στην οποία βρίσκεται ως γνωστόν σήμερα ο Φρεντ Βασέρ.

Είχε όμως τονίσει πως ήταν αφοσιωμένος στη Haas και είχε εξηγήσει το γιατί: «Η ευθύνη μου σε αυτή την ομάδα, ξεπερνά αυτή της ευθύνης ενός συγκεκριμένου εργασιακού ρόλου. Δεν έχω ποτέ τη κλασική σχέση εργοδότη-υπαλλήλου, με νοιάζει να κάνω όσο καλύτερα μπορώ τη δουλειά μου, να ωθώ την ομάδα μου προς τα εμπρός. Ήμουν ανέκαθεν τυχερός στην καριέρα μου, πάντα έκανα κάτι που μου άρεσε και το έκανα εκτός συγκεκριμένου εργασιακού πλαισίου. Δεν σκέφτομαι καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είμαι πολύ χαρούμενος εδώ που είμαι, κάθε μέρα έχω μπροστά μου προκλήσεις και σε γενικές γραμμές, είμαι ευτυχισμένος. Όπως όλοι, έχω κι εγώ τις κακές μέρες μου αλλά γενικά είμαι χαρούμενος. Μεγαλώνω κιόλας».

Σαν σταρ του σινεμά

Δύσκολα θα είχε υπόψη του το ομώνυμο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα αλλά ήξερε καλά, πως ο ίδιος είχε εξελιχθεί σε σταρ της δημοφιλούς τηλεοπτικής πλατφόρμας του Netflix, όντας μία από τις πλέον αγαπημένες φιγούρες όσων παρακολουθούσαν το «Formula 1: Drive To Survive».

Ο ίδιος προσπαθούσε να υποβαθμίσει τον… ρόλο του εκεί: «Όχι, δεν νιώθω αστέρας της τηλεόρασης γιατί ακόμα και τώρα, δεν το έχω παρακολουθήσει, δεν έχω δει τον εαυτό μου στην τηλεόραση. Σοβαρά όμως, εγώ απλά κάνω τη δουλειά μου. Προφανώς το Netflix έχει κάνει πολλά για τη Formula 1, έχει κάνει πολλά για τη Haas, ακόμα και για μένα που έχω γίνει τόσο αναγνωρίσιμος. Όμως δεν είμαι σταρ της τηλεόρασης, είμαι ο διευθυντής μίας ομάδας. Αυτό. Σίγουρα με αναγνωρίζουν πια πιο εύκολα στο δρόμο. Ένας στους δύο άντρες σίγουρα! Και στις γυναίκες ίσως να είναι η ίδια αναλογία! Η προσωπική μου ζωή έχει επηρεαστεί σημαντικά γιατί είναι πολύ περίεργο να σε αναγνωρίζει ο κόσμος σε μέρη που δεν έχουν καμία σχέση με τη Formula 1. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν έβλεπαν τους αγώνες της Formula 1, ίσως ακόμα να μη τους βλέπουν, όμως βλέπουν αυτό το ντοκιμαντέρ. Με αναγνωρίζουν λοιπόν πολύ περισσότερο. Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο αλλά στην πορεία το συνηθίζεις, όπως πολλά άλλα πράγματα στη ζωή».

Ο Στάινερ μας είχε πει κι άλλα, ενδιαφέροντα κατά την ταπεινή μας άποψη πράγματα. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξή του στο Gazzetta, πατώντας εδώ.

Φωτογραφίες: Haas F1 Media Site

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!