MotoGP, Βαλένθια: Ο Βινιάλες πήρε την pole, ο Μπανάια το πλεονέκτημα

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Βαλένθια: Ο Βινιάλες πήρε την pole, ο Μπανάια το πλεονέκτημα
Ο Μάβερικ Βινιάλες διέλυσε το ρεκόρ πίστας αλλά η 2η θέση του Μπανάια και η 6η του Μαρτίν διαμορφώνουν το σκηνικό του «τελικού».

Οι τελευταίες κατατακτήριες της χρονιάς, αυτές για το GP στη Βαλένθια, θα έπρεπε να είχαν για πρωταγωνιστή τον Μάβερικ Βινιάλες και τον τρομερό χρόνο που σημείωσε για να πάρει την πρώτη του pole position νε την Aprilia. Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώθηκε στους δύο μονομάχους του τίτλου, με τον Πέκο Μπανάια της Ducati Lenovo να παίρνει τη 2η θέση, παρότι χρειάστηκε να περάσει από το Q1, και να δίνει δυνατό παρών. Ο Ζοάν Ζαρκό ήταν 2ος ενώ ο Χόρχε Μαρτίν με την άλλη Pramac Ducati θα ξεκινήδσει τους αγώνες σήμερα και αύριο από την 6η θέση.

Q1

Το πρώτο σκέλος των κατατακτήριων στο ηλιόλουστο σιρκουί Ricardo Tormo ήταν σαφώς ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της χρονιάς, αφού σε αυτό έπαιρνε μέρος ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, ο Πέκο Μπανάια. Μαζί του ήταν άλλος ένας πρώην πρωταθλητής, ο Φάμπιο Κουαρταραρό με τη Yamaha αλλά και οι Aλεξ Μάρκεθ, Μπαστιανίνι και Μαρίνι με άλλες δύο Ducati.

Η πρώτη γρήγορη προσπάθεια των αναβατών έφερε τον Α. Μάρκεθ στην πρώτη θέση, με τον Μπανάια στη 2η, μόλις 15 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του. Εντυπωσιακός ήταν ο Αουγκούστο Φερνάντεθ της GasGas, ο οποίος ήταν 3ος μόνο 7 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Μπανάια. Πολύ πίσω έμεινε ο Λούκα Μαρίνι, στην τελευταία του περίοδο κατατακτήριων με τη VR46, αφού λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε από την ομάδα η αποχώρησή του.

Για τη δεύτερη γρήγορη προσπάθεια, ο Μπανάια έβαλε δεύτερο φρέσκο μαλακό πίσω ελαστικό και βελτίωσε το χρόνο του, όπως όμως έκανε και ο Αλεξ Μάρκεθ. Ο Μπανάια όμως ανέβηκε και έμεινε πρώτος στην κατάταξη, και μάλιστα σημειώνοντας νέο ρεκόρ πίστας. Η δεύτερη προνομιούχος θέση πήγε στον Άλεξ Μάρκεθ, παρά την εξαιρετική προσπάθεια του Α. Φερνάντεθ, που σταμάτησε μόλις 37 χιλιοστά πίσω του στην 3η θέση.

Q2

Το δεύτερο και αποφασιστικής σημασίας σκέλος των κατατακτήριων ξεκίνησε με τα νεύρα τεντωμένα, αφού όλοι αντιλαμβάνονταν τη σημασία των 15 λεπτών που θα ακολουθούσαν.

Οι πρώτοι γρήγοροι γύροι έφεραν τον Μπραντ Μπίντερ της ΚΤΜ στην πρώτη θέση. Και πάλι οι διαφορές μετριούνταν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, με τον Χόρχε Μαρτίν της Pramac Ducati στη 2η θέση και τον Τζακ Μίλερ με την άλλη ΚΤΜ στην τρίτη. Ο Μπανάια έκανε την πρώτη του προσπάθεια με χρησιμοποιημένο ελαστικό και έμεινε στην 11η θέση.

Οι αναβάτες επέστρεψαν στα γκαράζ τους, μπήκαν τα φρέσκα ελαστικά και ξαναβγήκαν στην πίστα για τους γύρους που θα έκριναν πολλά για τη συνέχεια του 3ημέρου. Ο Μαρτίν, περιέργως, άλλαξε μοτοσικλέτα, κάτι που δεν συνηθίζεται σε αυτήν τη φάση.

Ο Μπανάια ήταν ο πρώτος που επιχείρησε γρήγορο γύρο και δικαιώθηκε, καθώς βελτίωσε ακόμα το χρόνο του και ανέβηκε στην πρώτη θέση και προσωρινά στην pole. Πίσω του έγιναν επικές μάχες για να βελτιωθεί αυτός ο χρόνο αλλά μόνο ένας τα κατάφερε: ο τρομερός Μάβρικ Βινιάλες με την Aprilia, ο οποίος διέλυσε το ρεκόρ πίστας, έσπασε το «φράγμα» του 1:29 και κατέκτησε πανηγυρικά την pole position. Ο Μαρτίν είχε τις αψιμαχίες του με τον Μαρκ Μάρκεθ, ο οποίος αργότερα μάλιστα έπεσε, και δεν μπόρεσε να πλησιάσει αυτούς τους χρόνους.

Αυτό λίγο ενόχλησε τον Μπανάια, ο οποίος εξασφάλισε τη 2η θέση και ακόμα σημαντικότερα είδε τον Ζαρκό να ανεβαίνει στην 3η θέση και τις δύο KTM των Μίλερ και Μπίντερ να ακολουθούν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα. Αυτό σήμαινε ότι ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Χόρχε Μαρτίν, θα ξεκινήσει τους αγώνες από την 6η θέση του γκριντ. Ακολούθησαν οι Μπετζέκι, Α. Μάρκεθ, Μ. Μάρκεθ, Ρ. Φερνάντεθ, Ντι Τζιαναντόνι και Α. Εσπαργκαρό.

O Αγώνας Σπριντ θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας και υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να στέψει το φετινό πρωταθλητή.

Αποτελέσματα Q2

q2

Αποτελέσματα Q1

q1

Φωτογραφία: Aprilia

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!