Τελεσίγραφο σε F1 και FIA από τους δικηγόρους του Μάσα

Πάνος Σεϊτανίδης
Τελεσίγραφο σε F1 και FIA από τους δικηγόρους του Μάσα
Ο Βραζιλιάνος δεν σκοπεύει να πατήσει φρένο στην προσπάθεια δικαίωσης σχετικά με όσα έγιναν τη σεζόν του 2008.

Μία νέα, τελευταία διορία έδωσε στη Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και τη Formula 1 η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τον Φελίπε Μάσα. Εντός αυτού του νέου χρονικού ορίου, καλεί τους δύο οργανισμούς να ολοκληρώσουν τις έρευνές τους σχετικά με όσα έγιναν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2008.

Τα παραπάνω αφορούν στο σκάνδαλο «Crashgate», που αφορούσε το ηθελημένο ατύχημα του Νέλσον Πικέ Τζ. στο Grand Prix Σιγκαπούρης του 2008. Ένα ατύχημα που άλλαξε τη ροή του αγώνα υπέρ του έτερου οδηγού της Renault, Φερνάντο Αλόνσο, και είχε ενορχηστρωθεί από την τότε διοίκηση της ομάδας – τον επικεφαλής Φλάβιο Μπριατόρε και τον τεχνικό διευθυντή Πατ Σίμοντς.

Το ατύχημα του crashgate

Αμφότεροι τιμωρήθηκαν με πολυετείς αποκλεισμούς από το σπορ, η καριέρα του Πικέ καταστράφηκε αλλά δεν άλλαξε τίποτα σχετικά με τα αποτελέσματα εκείνου του αγώνα, που είχε αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια του Μάσα να κατακτήσει τον τίτλο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, την οποία με νέες του δηλώσεις ο Μπέρνι Έκλεστον που είχε το 2008 τα εμπορικά δικαιώματα του σπορ δεν μπορεί να θυμηθεί (!), αποκάλυψε πως τόσο εκείνος όσο και ο τότε πρόεδρος της FIA, Μαξ Μόσλεϊ, γνώριζαν τι είχε συμβεί πριν το τέλος εκείνης της σεζόν. Και δεν ανέλαβαν δράση, για να μην πλήξουν το σπορ.

Ο Φελίπε Μάσα στη Βραζιλία το 2008

Σύμφωνα με τον Μάσα, εκείνος ο αγώνας θα έπρεπε να ακυρωθεί κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η συνολική βαθμολογική συγκομιδή στο τέλος της σεζόν θα τον έβρισκε πρωταθλητή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διεθνή Αγωνιστικό Κώδικα της FIA, το περιθώριο ένστασης ολοκληρώνεται 14 ημέρες μετά τον τελευταίο αγώνα και 4 πριν την απονομή των βραβείων της Ομοσπονδίας για την εκάστοτε σεζόν.

Παρότι λοιπόν οι πιθανότητες δείχνουν εναντίον του σε ότι αφορά σε εκείνο τον τίτλο, ο Μάσα προχώρησε σε πολύμηνη προετοιμασία με τη νομική του ομάδα και ετοιμάζεται για δικαστικό αγώνα που αποσκοπεί σε ηθική αλλά και οικονομική αποζημίωση.

Ο Φελίπε Μάσα στη Βραζιλία το 2008

Περισσότερα σχετικά, είπε ο νομικός εκπρόσωπος του Μάσα, Μπερνάντο Βιάνα: «Η FIA και η FOM ολοκληρώνουν εσωτερικές έρευνες και ζήτησαν μία τελευταία επέκταση του χρονικού περιθωρίου που έχουμε δώσει. Από τις 12 Οκτωβρίου, το deadline να μεταφερθεί στις 15 Νοεμβρίου. Συμφωνήσαμε, διότι αν οι νέες διοικήσεις αντιμετωπίσουν το ζήτημα καλή τη πίστει, θα φτάσουν στο ίδιο συμπέρασμα που φτάσαμε εμείς και τόσοι άλλοι ανά τον κόσμο. Θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η θέση της νέας διοίκησης της Formula 1 στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και την αδικία έναντι του Φελίπε Μάσα».

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων...

Φωτογραφίες: Scuderia Ferrari, Renault F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!