Τι σχέση έχει ο Ναός Ryoanji με τη Mazda

Τι σχέση έχει ο Ναός Ryoanji με τη Mazda

Κώστας Παστρίμας
Τι σχέση έχει ο Ναός Ryoanji με τη Mazda
Οι σχεδιαστές της Mazda ακολουθούν την φιλοσοφία του ναού Ζεν στο Κιότο.

Για όσους δεν γνωρίζουν, μερικά λεπτά έξω από το Κιότο της Ιαπωνίας βρίσκεται ένας παλιός ναός του Ζεν ο οποίος έχει αναγνωριστεί από την UNESCO και αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά. Ο Ναός Ryoanji έχει γίνει διάσημος για την μοναδική αρχιτεκτονική του που παραπέμπει στην χαρακτηριστική ιαπωνική τεχνική σχεδιασμού ξηρού κήπου.

Το βασικό του στοιχείο είναι οι 15 λίθοι τοποθετημένοι στρατηγικά με τέτοιο τρόπο ώστε ο παρατηρητής από όποια γωνία και αν κοιτάξει τον κήπο ποτέ δεν θα δει και τους 15 λίθους ταυτόχρονα. Ο σχεδιασμός είναι μια ωδή στην απλότητα και διδάσκει τον πλούτο και την πολυπλοκότητα του φυσικού κόσμου.

Mazda

Αυτές οι έννοιες της βαθύτερης παρατήρησης ξεπερνούν τα διεθνή όρια και εμπνέουν τους σύγχρονους σχεδιαστές - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Mazda. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Ικούο Μαέντα, ο οποίος εισήγαγε το επαναστατικό design στα αυτοκίνητα της μάρκας όταν ανέλαβε το ρόλο του Γενικού Διευθυντή Σχεδίασης το 2009.

Mazda

Ο Μαέντα αναγνωρίζει τη γοητεία του απόλυτου κενού στο Ζεν και τον κήπο του Ryoanji, που βασίζεται στις παραδοσιακές ιαπωνικές έννοιες του «ma» (διάστημα ή χώρος) και του «yohaku» (κενός χώρος). Έννοιες που έρχονται σε σύγκρουση με τη δυτική αισθητική, η οποία συνήθως αναζητά να γεμίσει τους χώρους και τη σιωπή, ενώ το Ζεν στοχεύει το ακριβώς αντίθετο.

Mazda

Ο Ακίρα Ταματάνι, σχεδιαστής του Mazda CX-60, σχολιάζει σχετικά: «Βασιζόμενοι σε αυτές τις έννοιες, ο σχεδιασμός μπορεί να διεγείρει τη φαντασία του θεατή και να εκμεταλλεύεται τις αισθήσεις, επιτρέποντας στα χαρακτηριστικά που ο σχεδιαστής θέλει να τονίσει να ξεχωρίζουν περισσότερο. Αισθάνομαι ότι τα αυτοκίνητά μας είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για ανθρώπους που εκτιμούν αυτήν την αυθεντικότητα στην κατασκευή, η οποία βασίζεται στην παραδοσιακή ιαπωνική αισθητική».

Mazda

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!