F1 - Το μεγάλο παράπονο της Ferrari από το budget cap

F1 - Το μεγάλο παράπονο της Ferrari από το budget cap
Η ιταλική ομάδα προσπαθεί να ανακάμψει, ωστόσο υπάρχει ένας τομέας στον οποίο αποδίδει μέρος της μη ανταγωνιστικότητάς της.

Από το 2021 τα οικονομικά δεδομένα της Formula 1 άλλαξαν δραματικά με την υιοθέτηση του budget cap. Οι ομάδες έκτοτε έχουν στη διάθεσή τους ένα περιορισμένο αριθμό πόρων για να χρησιμοποιήσουν σε κάθε σεζόν. Ωστόσο αυτό δεν είναι απλό, καθώς έχει αλλάξει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εργοστάσια.

Αυτό έχει επιπτώσεις στο βαθμό με τον οποίο οι ομάδες εξελίσσουν τα μονοθέσιά τους και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τη φετινή σεζόν. Η Red Bull Racing ξεκίνησε με ένα μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν μετά από δώδεκα αγωνιστικά τριήμερα.

Ο επικεφαλής της Scuderia Ferrari, Φρεντ Βασέρ, πιστεύει πως οι οικονομικοί κανονισμοί κάνουν δύσκολο το έργο των ομάδων στην εξέλιξη: «Η Red Bull φέρνει επίσης αναβαθμίσεις, πολλές αναβαθμίσεις. Πιστεύω πως όλες οι ομάδες βελτιώνονται, όμως η πραγματικότητα είναι πως λόγω των κανονισμών και του budget cap δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση του μονοθεσίου μας όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως όταν υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να τη μηδενίσουμε. Σε κάθε αγώνα βλέπουμε μια διαφορετική ομάδα να είναι δεύτερη σε δυναμική. Όμως είμαστε πάντα πίσω από τη Red Bull και η διαφορά στον αγώνα είναι τεράστια».

Παρά τον περισσότερο χρόνο στην αεροδυναμική σήραγγα και το CFD σε σχέση με τη Red Bull Racing, η Ferrari δεν έχει σημειώσει την πρόοδο που θα περίμενε. Προς το παρόν, ανάλογα με την πίστα και τα χαρακτηριστικά της, μάχεται για να έχει το δεύτερο ταχύτερο μονοθέσιο.

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών η Ferrari βρίσκεται στην 4η θέση με 191 βαθμούς. Η διαφορά της από τη δεύτερη Mercedes είναι στους 56 βαθμούς.

Φωτογραφίες: Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!