WRC: Επιστρέφει στους αγώνες ο Λάτβαλα

WRC: Επιστρέφει στους αγώνες ο Λάτβαλα
Ο επικεφαλής της Toyota επιστρέφει στο μπάκετ και θα πάρει μέρος ως οδηγός στο Ράλλυ Φινλανδίας.

Ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα έχει κάνει σπουδαία καριέρα ως οδηγός στο WRC και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί, αφού από τότε που εγκατέλειψε την ενεργό δράση, το 2020, ανέλαβε επικεφαλής της αγωνιστικής ομάδας της Toyota (Toyota Gazzoo Racing). Υπό την ηγεσία του η ιαπωνική ομάδα συνέχισε τις μεγάλες επιτυχίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, με την κατάκτηση τίτλων στους οδηγούς και στους κατασκευαστές.

Οι παλιές αγάπες όμως δεν πεθαίνουν εύκολα και το πάθος του Λάτβαλα για την αγωνιστική οδήγηση παραμένει δυνατό. Ο Φινλανδός άλλωστε βρίσκεται σχετικά συχνά στο μπάκετ, αφού τρέχει σε ιστορικά ράλλυ όποτε έχει την ευκαιρία.

Αυτήν τη φορά όμως θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει ένα ολοκαίνουριο υβριδικό αγωνιστικό αυτοκίνητο της Rally1. Ο Λάτβαλα θα πάρει μέρος στο προσεχές Ράλλυ Φινλανδίας (3-6 Αυγούστου) στο πλάι των Κάλε Ροβάνπερα, Έλφιν Έβανς και Τακαμότο Κατσούτα. Ο Φινλανδός θα οδηγήσει το τέταρτο GR Yaris που θα κατεβάσει η Toyota στον αγώνα της πατρίδας του, τον οποίο έχει κερδίσει τρεις φορές στην καριέρα του.

wrc

Η απόφαση του Λάτβαλα να τρέξε σε αγώνα του WRC ήρθε έπειτα από παρότρυνση του προέδρου της Toyota, του Άκιο Τογιόντα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο 38χρονος Φινλανδός.

«Αυτή η ιστορία ξεκίνησε νομίζω μετά το τέλος της σεζόν του 2022, όταν ήμουν στην Ιαπωνία και μιλούσα με τον 'Morizo' (Άκιο Τογιόντα), τον πρόεδρό μας. Είπα ότι είχα το όνειρο να ζήσω την εμπειρία ενός αυτοκινήτου Rally1, γιατί τα τελευταία 20 χρόνια έχω οδηγήσει όλα τα World Rally Cars και όλες τις εξελίξεις αυτών των αυτοκινήτων, αλλά δεν έχω εμπειρία από το Rally1 και θα ήθελα να το ζήσω πριν γίνω 40 χρονών. Ο 'Morizo' είπε 'Ναι, πρέπει να το κάνουμε, ας το κάνουμε!'. Αλλά δεν συμφωνήσαμε για το πότε. Φέτος έχουμε ένα τέταρτο αυτοκίνητο διαθέσιμο προς ενοικίαση και ήδη από το ξεκίνημα της χρονιάς ο Άκιο είπε 'Χμμμ, μπορούμε να το κάνουμε αυτήν τη χρονιά, ας το κάνουμε φέτος'. Μετά είπε ότι ίσως έρθει στο Ράλλυ Φινλανδίας και σκεφτήκαμε ότι είναι πολύ καλή ιδέα. Έτσι το συμφωνήσαμε», είπε.

Στη Φινλανδία ο Άκιο Τογιόντα θα αναλάβει προσωρινά τα χρέη του επικεφαλής της ομάδας και ο Λάτβαλα θα έχει την ευκαιρία να επικεντρωθεί στα οδηγικά του καθήκοντα. Ο Φινλανδός όμως είναι ξεκάθαρος σχετικά με τις προσδοκίες του από αυτόν τον αγώνα. «Ο στόχος μου είναι να χαμογελάω μετά από κάθε ειδική διαδρομή, και αν είμαστε κάπου ανάμεσα στην 5η και τη 10η θέση θα είμαι πραγματικά χαρούμενος. Θα κάνω μόνο μία ημέρα δοκιμών και μετά θα μπω στο αυτοκίνητο και θα τρέξω στον αγώνα, κάτι που δεν είναι εύκολο. Αλλά το ζητούμενο είναι η εμπειρία και η διασκέδαση. Δεν θέλω να χτίσω νέα καριέρα ως οδηγός».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!