Αστυπάλαια: Πρότυπο νησί για τη βιώσιμη κινητικότητα

Κώστας Παστρίμας
Αστυπάλαια: Πρότυπο νησί για τη βιώσιμη κινητικότητα
Η Αστυπάλαια, ένα γραφικό νησί φωλιασμένο στο αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων, έχει αναδειχθεί ως φωτεινό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της κινητικότητας.

Προσκεκλημένοι από την Kosmocar, τον επίσημο εισαγωγέα των εμπορικών σημάτων του Ομίλου Volkswagen στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε ένα αξιοσημείωτο ταξίδι για να παρακολουθήσουμε από πρώτο χέρι τη μετατροπή αυτού του ειδυλλιακού νησιού σε πρωτότυπο κόμβο βιώσιμων μεταφορών.

Αστυπάλαια Kosmocar

Από τη στιγμή της άφιξής μας έγινε φανερό ότι η μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας είχε ξεκινήσει καλά. Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ομίλου Volkswagen, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, είχε ως στόχο να μετατρέψει αυτό το γαλήνιο νησί σε φάρο βιώσιμης κινητικότητας, αφήνοντας πίσω του ένα ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια αφοσίωσης και σχολαστικού σχεδιασμού, οι καρποί αυτής της κοινής προσπάθειας ήταν έτοιμοι να αποκαλυφθούν.

Η Kosmocar, ο ευγενικός οικοδεσπότης μας, μας πρόσφερε μια καθηλωτική εμπειρία, καθοδηγώντας μας στην εμπνευσμένη εξέλιξη του νησιού. Ο επικεφαλής του έργου, ο Mike Stephan ξεκίνησε την ενημέρωση με μια σειρά διαφωτιστικών παρουσιάσεων, δείχνοντας τα πρωτοποριακά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα. Μαζί με τη Χρυσή Βιτσιλάκη, την αξιότιμη Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η επιστημονική μελέτη του έργου ρίχνει φως στην πρόοδο και τα οφέλη αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας.

Αστυπάλαια Kosmocar

Καθώς εμβαθύναμε στις λεπτομέρειες του έργου, έγινε φανερό ότι η μεταμόρφωση ενός ολόκληρου συστήματος μεταφορών απαιτούσε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και συνεργασία. Η μετάβαση της Αστυπάλαιας περιελάμβανε μια συνολική στροφή προς την ηλεκτρική κινητικότητα, που απαιτούσε την αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με τα αντίστοιχα ηλεκτρικά, την καθιέρωση υπηρεσιών κινητικότητας όπως car-sharing και ride-sharing, και την ανάπτυξη υποδομών που υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο φιλόδοξος στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό σύστημα που θα τροφοδοτείται κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, με δύο διακριτές φάσεις στο μυαλό. Μέχρι το 2024, ένα υβριδικό σύστημα αποτελούμενο από ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες θα παρέχει 3,5 MW πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας το 100% των αναγκών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του νησιού και πάνω από το 50% των συνολικών ενεργειακών αναγκών του νησιού. Κοιτάζοντας προς το 2030, το ενεργειακό σύστημα προβλεπόταν να καλύψει πάνω από το 80% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού.

Αστυπάλαια Kosmocar

Ωστόσο, οι προκλήσεις δεν σταματούν στην παραγωγή ενέργειας. Η εξασφάλιση αξιόπιστης τροφοδοσίας κατέστησε αναγκαία την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ενέργειας εξοπλισμένων με μπαταρίες, με απώτερο σκοπό τη μείωση των εκπομπών CO2 και τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αστυπάλαια βρίσκεται στο κατώφλι να φέρει επανάσταση όχι μόνο στο συγκοινωνιακό της τοπίο αλλά και στο σύνολο της ενεργειακής υποδομής.

Η εφαρμογή λύσεων βιώσιμης κινητικότητας ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν τα ηλεκτρικά οχήματα έκαναν το ντεμπούτο τους ως περιπολικά για την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις τοπικές αρχές και τις επιχειρήσεις αεροδρομίου. Τα ηλεκτρικά σκούτερ SEAT MÓ eScooter 125 και τα ηλεκτρικά ποδήλατα ακολούθησαν γρήγορα το παράδειγμά τους. Σύντομα, οι δρόμοι του νησιού αγκάλιασαν τον πρώτο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων Volkswagen, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων e-up!, ID.3 και ID.4. Το εμβληματικό ID. Buzz άφησε επίσης το στίγμα του, λειτουργώντας ως λύση αστικών συγκοινωνιών κατά παραγγελία καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Αστυπάλαια Kosmocar

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, γίναμε μάρτυρες της αυξανόμενης υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων από τους κατοίκους του νησιού. Ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους αυξάνεται σταθερά, συνοδευόμενος από τη δημιουργία πολυάριθμων σταθμών φόρτισης. Η Αστυπάλαια αγκαλιάζει μια νέα εποχή βιώσιμων μεταφορών, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και ενισχύοντας ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Αυτή η μετάβαση όχι μόνο έχει θετικές οικολογικές επιπτώσεις, αλλά άνοιξε επίσης πόρτες σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, όπως η ανάπτυξη υποδομών χρέωσης και ο οικοτουρισμός με επίκεντρο τις επιλογές βιώσιμης κινητικότητας.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση στην Αστυπάλαια, είχαμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στις υπηρεσίες βιώσιμης κινητικότητας του νησιού. Το AstyMOVE, μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα κινητικότητας, προσφέρει μια σειρά επιλογών τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Το AstyBUS, το οποίο διαχειρίζεται η K2, παρέχει βολικές υπηρεσίες μεταφοράς κατά παραγγελία χρησιμοποιώντας το ID.Buzz ως ένα «κατά παραγγελία» λεωφορείο. Επιπλέον, το AstyGO προσφέρει ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ, επιτρέποντας σε άτομα να περιηγηθούν στα γοητευτικά τοπία του νησιού με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Η εφαρμογή για κινητά AstyMOVE χρησίμευσε ως κεντρικός κόμβος, διευκολύνοντας την απρόσκοπτη κράτηση και πληρωμή για αυτές τις υπηρεσίες βιώσιμης κινητικότητας.

Αστυπάλαια Kosmocar

Καθώς διασχίζαμε το νησί, επισκεπτόμενοι τοποθεσίες όπως η Χώρα, το Λιβάδι και όχι μόνο, το μέγεθος της μεταμόρφωσης της Αστυπάλαιας έγινε εντυπωσιακά εμφανές. Οι δρόμοι «βουίζουν» από ηλεκτρικά οχήματα, ο χαμηλός βόμβος των οποίων εναρμονίζεται με την ήρεμη ατμόσφαιρα του νησιού. Η υποδομή φόρτισης διασφαλίζει ότι οι οδηγοί έχουν εύκολη πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Αστυπάλαια έχει ενσωματώσει απρόσκοπτα την ηλεκτρική κινητικότητα στον καθημερινό της ιστό, αποτελώντας παράδειγμα έμπνευσης για άλλες κοινότητες που επιδιώκουν να αγκαλιάσουν τη βιωσιμότητα.

Το ταξίδι της Αστυπάλαιας προς το να γίνει ένα έξυπνο, βιώσιμο νησί δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Ωστόσο, η ακλόνητη αφοσίωση των κατοίκων του νησιού και η συνεργασία της Ελλάδας με τον Όμιλο Volkswagen ώθησαν το έργο μπροστά. Ο μετασχηματισμός επεκτάθηκε πέρα από την απλή μεταφορά, δίνοντας μια αίσθηση περιβαλλοντικής συνείδησης και ενδυνάμωσης στην κοινότητα.

Αστυπάλαια Kosmocar

Καθώς ο χρόνος μας στην Αστυπάλαια πλησίαζε στο τέλος του, έγινε φανερό ότι το νησί βρισκόταν στο κατώφλι της υλοποίησης του οράματός του. Η επιτυχημένη ενσωμάτωση ηλεκτρικών οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καινοτόμων υπηρεσιών κινητικότητας ανέδειξε τη δέσμευση της Αστυπάλαιας να διαμορφώσει ένα πιο πράσινο μέλλον. Αυτή η προσπάθεια όχι μόνο θα ωφελήσει το νησί, αλλά θα χρησιμεύσει επίσης ως μια ανεκτίμητη πηγή έμπνευσης και γνώσης για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο που ξεκινούν παρόμοια ταξίδια βιωσιμότητας.

Αστυπάλαια Kosmocar

Εν κατακλείδι, το ταξίδι μας στην Αστυπάλαια πρόσφερε μια αξιοσημείωτη ματιά στη συνεχιζόμενη μετατροπή του νησιού σε πρωτότυπο κόμβο βιώσιμης κινητικότητας. Από τις συλλογικές προσπάθειες της Ελλάδας και του Ομίλου Volkswagen μέχρι το πάθος και την ανθεκτικότητα των κατοίκων του νησιού, αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί παράδειγμα των δυνατοτήτων για θετική αλλαγή. Η ακλόνητη δέσμευση της Αστυπάλαιας για ένα βιώσιμο μέλλον, που χαρακτηρίζεται από την ηλεκτρική κινητικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελεί έμπνευση για όλους μας. Καθώς αποχαιρετούμε αυτό το μαγευτικό νησί, κουβαλάμε μαζί μας την ελπίδα ότι η ιστορία του θα εμπνεύσει άλλους να ξεκινήσουν τη δική τους πορεία προς ένα πιο βιώσιμο αύριο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!