Yamaha: Ξεκίνησε ο εορτασμός των 50 χρόνων TZ (vid)

Κώστας Παστρίμας
Το Yamaha Racing Heritage Club ξεκίνησε τους εορτασμούς των 50 χρόνων από τη δημιουργία του πρώτου TZ

Ένα από τα πιο θρυλικά μοντέλα στην ιστορία της Yamaha που αγαπήθηκε τόσο από τους αναβάτες αγώνων όσο και από τους κοινούς «θνητούς» ήταν η σειρά TZ. Φέτος, η Yamaha γιορτάζει τα 50 χρόνια από την δημιουργία του θρυλικού TZ το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 1972 με τη μορφή των αγωνιστικών TZ250 και TZ350 και έναν χρόνο αργότερα, το 1973, βγήκε στην παραγωγή.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1974, η Yamaha παρουσίασε το TZ750 το οποίο σάρωσε στις πίστες όλου του κόσμου με δύο διάσημους αναβάτες να κατακτούν τα πάντα, τον Κριστιάν Σαρόν και τον Στίβ Μπέικερ. Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση με τις αγωνιστικές TZ, οι δύο αναβάτες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά με τις θρυλικές αγωνιστικές τους μοτοσικλέτες χάρη στη λέσχη Yamaha Racing Heritage Club.

Στην πίστα Paul Ricard της Γαλλίας η διάσημη λέσχη της Yamaha διοργάνωσε μια εκδήλωση για να κηρύξει την έναρξη των εορτασμών των 50 χρόνων του TZ. Ιδιαίτεροι καλεσμένοι της εκδήλωσης ήταν οι Σαρόν και Μπέικερ οι οποίοι οδήγησαν την TZ750, συναντήθηκαν με τους θεατές και υπέγραψαν αυτόγραφα στους επισκέπτες. Ο Σαρόν, συγκινημένος, σχολίασε: «Το να οδηγώ αυτήν τη μοτοσικλέτα, σε αυτά τα χρώματα, εδώ στο Πολ Ρικάρντ, μπροστά στους Γάλλους θεατές... ήταν κάτι ανεπανάληπτο».

Στον χώρο των γκαράζ μπορούσε να συναντήσει κανείς την μία και μοναδική TZ350A που έχει διασωθεί και έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, όπως επίσης και η TZ350A με την οποία ο Γιάρνο Σάαρινεν κέρδισε τον αγώνα Daytona 200 το 1973. Ιδιαίτεροι προσκεκλημένοι επίσης στην εκδήλωση ήταν οι κάτοχοι Yamaha XSR οι οποίοι ήρθαν από όλη τη Γαλλία για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια του TZ.

Επόμενο ραντεβού του Yamaha Racing Heritage Club είναι στο Μουτζέλο της Ιταλίας όπου θα τιμηθεί η επετειακή R1 που επίσης κλείνει φέτος τα 25 χρόνια από την δημιουργία της.

Η έναρξη των εορτασμών των Yamaha TZ.