Formula 1, Τζόρνταν: «Το cost cap είναι κωμωδία»

Formula 1, Τζόρνταν: «Το cost cap είναι κωμωδία»
Ο πρώην ιδιοκτήτης ομάδας στην F1, Έντι Τζόρνταν, εξέφρασε τη γνώμη του για το ανώτατο όριο δαπανών και την πρόκληση που έχουν οι αντίπαλοι της Red Bull Racing.

Από τη μέρα που υιοθετήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών στη Formula 1, οι ομάδες έκαναν τεράστια προσπάθεια συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα. Οι οικονομικοί κανονισμοί έγιναν πραγματικότητα και μπήκε τέλος στη μακροχρόνια ανεξέλεγκτη δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων, που έβαζε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του σπορ.

Στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του, μόλις μία ομάδα υπερέβη το ανώτατο όριο δαπανών. Αυτή ήταν η Red Bull Racing. Η αυστριακή ομάδα τιμωρήθηκε από την FIA, με την έκταση της ποινής της να περιλαμβάνει χρηματικό πρόστιμο και μείωση στο διαθέσιμο χρόνο χρήσης της αεροδυναμικής σήραγγας και του CFD.

Παρά τους επαίνους των ομάδων σχετικά με την εφαρμογή του cost cap, υπάρχουν και οι επικριτές των οικονομικών κανονισμών. Συγκεκριμένα, ο πρώην ιδιοκτήτης ομάδας στην F1, Έντι Τζόρνταν, μίλησε στο London Luxury Afloat σχετικά με το cost cap και την ποινή της Red Bull: «Δεν καταλαβαίνω το cost cap, πιστεύω πως είναι αδύνατο να το επιβλέψεις. Δεν μπορώ να απαντήσω αν η ποινή ήταν άδικη για τη Red Bull. Μπορώ να πω πως δεν είχε την επιθυμητή επίδραση, γιατί βλέπουμε φέτος τι έχουν κάνει με το μονοθέσιό τους. Το cost cap είναι κωμωδία».

Έντι Τζόρνταν

Λόγω της δυναμικής που έδειξαν οι «ταύροι» στην αρχή της σεζόν, αρκετοί (ανάμεσά τους και οδηγοί) τους έθεσαν φαβορί να κερδίσουν όλους τους αγώνες της φετινής χρονιάς. Έως τώρα, η αυστριακή ομάδα έχει κατακτήσει με άνεση και τα τρία Grand Prix που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ο Τζόρνταν μίλησε για τη δυναμική της RBR και η πρόβλεψή του ήταν ιδιαίτερα πεσιμιστική: «Είναι τόσο μεγάλος άθλος να ζητήσουμε από κάποια ομάδα να ανταγωνιστεί τη Red Bull. Θα ήθελα να πω πως είναι πολύ νωρίς ακόμη στη σεζόν, όμως η καρδιά μου, μου λέει πως το πρωτάθλημα τελείωσε. Δεν μπορώ να δω κάποιον με τη δύναμη, τη γνώση, την ταχύτητα και της Red Bull, ειδικά στο κομμάτι των οδηγών. Η πρόκληση από μόνη της είναι αποθαρρυντική».

Το πρωτάθλημα της Formula 1 συνεχίζεται το τριήμερο 28-30 Απριλίου, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες διακοπής, με το Grand Prix Αζερμπαϊτζάν.

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!