Formula 1: Το πρόσωπο-έκπληξη που θα μπορούσε να «ξυπνήσει» τη McLaren

Formula 1: Το πρόσωπο-έκπληξη που θα μπορούσε να «ξυπνήσει» τη McLaren
Δύο βετεράνοι του κόσμου της F1 συμφωνούν στο όνομα του ανθρώπου που θα μπορούσε να αλλάξει ρότα στον κοιμώμενο γίγαντα.

Κάθε φορά που μία ομάδα, ειδικά μία ιστορική ομάδα με εντυπωσιακές επιτυχίες στο παρελθόν, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, γεννιέται παραφιλολογία για αλλαγές προσώπων.

Πόσο μάλλον στην περίπτωση της McLaren, που τα πισωγυρίσματα είναι διαρκή και ο τελευταίος της τίτλος ήρθε το 2008, τότε διά χειρός Λιούις Χάμιλτον.

Ειδικά φέτος, η βρετανική ομάδα ξεκίνησε πολύ άσχημα, ήταν τελευταία μετά τους δύο πρώτους αγώνες και χρειάστηκε το ανατρεπτικό Grand Prix Αυστραλίας για να μπορέσει να κερδίσει βαθμούς.

Βέβαια αυτό το αποτέλεσμα ήταν συγκυριακό και το φετινό επίπεδο δυναμικότητας της McLaren είναι πολύ μακριά από εκείνο που θα ήθελαν οι υποστηρικτές της.

Τι θα μπορούσε όμως να αλλάξει – πέρα από την πληθώρα αλλαγών που έχουμε στη διοικητική δομή της κάτω από τον διευθυντή Αντρέα Στέλα; Σύμφωνα με δύο καταξιωμένα πρόσωπα στα paddock, τον Ντέιβιντ Κούλθαρντ και τον Έντι Τζόρνταν, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και εκεί, στην κεφαλή τη McLaren, θα ήθελαν να δουν έναν παλιό γνώριμο.

O Ρον Ντένις σε event της McLaren στην Ιαπωνία

Η κουβέντα τους έγινε στο πλαίσιο podcast «Formula For Success», με τον Σκοτσέζο πρώην οδηγό της McLaren να λέει: «Νομίζω πως ο Ρον Ντένις ήταν παρεξηγημένος από το ευρύ κοινό. Διότι ήταν ένα πρόσωπο που νοιαζόταν απίστευτα για την ομάδα και πρόσεχε το προσωπικό της, αν είχαν ιατρικά προβλήματα ή οικογενειακές δυσκολίες. Τους φρόντιζε αθόρυβα, όμως με σπουδαίο τρόπο, διότι ήξερε τι σημαίνει “ομάδα”».

Όσο για τον Τζόρνταν, που είχε τη δική του επιτυχημένη ιδιωτική ομάδα, πρόσθεσε: «Ο Ρον ήταν τελειομανής, έτσι δεν είναι; Σχεδίαζε λεπτομερώς τα πάντα. Ήθελε στην ομάδα του τους (Άιρτον) Σένα, ήθελε τους (Αλέν) Προστ. Για να είμαι δίκαιος, μπορεί να κάναμε όλοι πλάκα για το πόσο κλινικός ήταν, τόσο σε ό,τι αφορούσε στην καθαριότητα όσο και στον τρόπο προετοιμασίας του μονοθεσίου και των ανθρώπων, όμως στοιχηματίζω πως θα εύχονταν να τον είχαν πίσω. Διότι τώρα η McLaren είναι πολύ μακριά από εκεί που ήταν. Πείτε ό,τι θέλετε, όμως ο Ντένις ήταν απίστευτα αφοσιωμένος στην ομάδα του και αποτελούσε αφανή ώρα για όλα τα μέλη της».

Ο Μίκα Χάκινεν εν δράσει, το 1999

Με τον Ντένις η ιστορική ομάδα γνώρισε τις μεγαλύτερές της επιτυχίες τις δεκαετίες του '80 και του '90. Το 2014 άφησε το ρόλο του CEO στον Μάρτιν Ουίτμαρς αλλά παρέμεινε στο ρόλο του Προέδρου έως το Νοέμβριο του 2016, ενώ από το 2017 αποχώρησε οριστικά, πουλώντας και το μερίδιο του στην ομάδα.

Σήμερα, η Mumtalakat Holding Company, μία κοινοπραξία από το Μπαχρέιν, έχει το 56.4% των μετοχών της McLaren, με τις υπόλοιπες μετοχές να μοιράζονται στις παρακάτω εταιρείες: TAG Group Limited, Nidala (BVI) Limited, Favorita Limited, Perlman Investments Limited, McKal Holdings Ltd και Acanitt Limited.



Φωτογραφίες: McLaren Racing

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!