Formula 1, FIA: Απαγορεύεται το άγγιγμα του μονοθεσίου

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1, FIA: Απαγορεύεται το άγγιγμα του μονοθεσίου
Η παγκόσμια ομοσπονδία ξεκαθάρισε τη γκρίζα ζώνη που οδήγησε στο χάος του GP Σαουδικής Αραβίας με την ποινή του Φερνάντο Αλόνσο.

Μετά το φινάλε του Grand Prix της Formula 1 στη Σαουδική Αραβία, η παγκόσμια ομοσπονδία υπέπεσε σε μία τραγική διαχείριση της ποινής του Φερνάντο Αλόνσο.

Ο Ισπανός είχε τερματίσει τρίτος στους δρόμους της Τζέντα, παρά την ποινή 5 δευτερολέπτων που είχε λάβει για λανθασμένη τοποθέτηση της AMR23 στο grid box.

Ο 41χρονος την εξέτισε πριν το pit stop του, ωστόσο οι κινήσεις των μηχανικών της Aston Martin F1 πυροδότησαν… χάος. Ο μηχανικός με τον πίσω γρύλο, τον ακούμπησε στο πράσινο μονοθέσιο, προτού περάσουν τα πέντε δευτερόλεπτα.

Όταν προς το τέλος του αγώνα η Mercedes επισήμανε το ατόπημα στην FIA, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να επιβάλλουν στον Αλόνσο ποινή 10 δευτερολέπτων. Αυτή τον έριχνε τέταρτο, παρότι ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είχε ήδη ανέβει στο βάθρο, είχε πάρει μετάλλιο και τρόπαιο, είχε λουστεί ήδη με σαμπάνιες.

Λίγο αργότερα, οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να αναιρέσουν την προηγούμενη απόφασή τους, δεχόμενοι τον ισχυρισμό της Aston Martin πως το άγγιγμα δεν σήμαινε απαραίτητα εργασία.

Ο Φερνάντο Αλόνσο στη Σαουδική Αραβία

Μετά από όλα αυτό το χάος, ήρθε η ώρα να κλείσει αυτό το παραθυράκι. Ο διευθυντής μονοθεσίων της FIA, Στιβ Νίλσεν, ξεκαθάρισε: «Προς διευκρίνηση και μέχρι νεωτέρας, το άγγιγμα του μονοθεσίου ή του οδηγού, με χέρι, εργαλείο ή εξοπλισμό (συμπεριλαμβανομένων των εμπρός και πίσω γρύλων) κατά τη διάρκεια έκτισης ποινής, θα θεωρείται ως εργασία».

Το μοναδικό που θα επιτρέπεται, θα είναι η τοποθέτηση των ανεμιστήρων κοντά στα φρένα κι άλλα μέρη των μονοθεσίων, όμως και πάλι, δίχως να τα ακουμπούν.

O Λανς Στρολ στη Σαουδική Αραβία

Φωτογραφίες: Aston Martin F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!