Formula 1, Σαουδική Αραβία: Πώς θα επηρεάσει ο καιρός το αγωνιστικό τριήμερο

Formula 1, Σαουδική Αραβία: Πώς θα επηρεάσει ο καιρός το αγωνιστικό τριήμερο
Σημαντικός παράγοντας - όπως όλα δείχνουν - στην έκβαση του τριημέρου της F1 στην Τζέντα θα είναι ο καιρός, καθώς θα επηρεάσει άμεσα ομάδες και οδηγούς.

Η Formula 1 ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή του δεύτερου Grand Prix στο 2023, που θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά θα δούμε αγώνα να διεξάγεται υπό το φως των προβολέων, όμως το σκηνικό θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό του Μπαχρέιν.

Ο αγώνας στη Τζέντα αναμένεται συναρπαστικός, με τη διαδρομή των 6,1 χιλιομέτρων να προσφέρει πολλή δράση και θέαμα. Δεν θα πραγματοποιηθούν όμως όλες οι επίσημες διαδικασίες νύχτα, κάτι που προκαλεί δυσκολίες σε ομάδες και οδηγούς. Επίσης υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας που πάντα εγκυμονεί κινδύνους και παγίδες για τους αγωνιζόμενους. Φυσικά και αναφερόμαστε στον καιρό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, οι θερμοκρασίες αέρα θα είναι αρκετά υψηλές. Την Παρασκευή, την πρώτη από τις τρεις ημέρες, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ μετά τη δύση του ηλίου θα πέσει στους 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου. Την Κυριακή, την ημέρα του Grand Prix, η θερμοκρασία την ώρα της εκκίνησης θα είναι στους 27 βαθμούς Κελσίου και μέχρι τον κυματισμό της καρό σημαίας θα πέσει στους 25 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία πίστας θα επηρεαστεί επίσης. Η διαφορά ανεβαίνει σε διψήφια νούμερα μεταξύ ημέρας και νύχτας, ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα αλλάξει επίσης όσο μειώνεται και η θερμοκρασία αέρα. Αυτό έχει αντίκτυπο στη φθορά των ελαστικών στα μονοθέσια της Formula 1.

Σαρλ Λεκλέρ

Ρόλο θα παίξουν και οι ισχυροί άνεμοι κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Λόγω του τρόπου παραγωγής κάθετης δύναμης των σημερινών μονοθεσίων, οι ριπές ανέμου έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους. Μπορούν να επηρεάσουν μάλιστα περισσότερο κάποια σε σχέση με άλλα και το ενδεχόμενο να μεταφερθεί άμμος από τη γύρω περιοχή εντός της πίστας είναι μεγάλο.

To F1 Vlog πατάει γκάζι στο Gazzetta! Η χιουμοριστική ανασκόπηση των Grand Prix του μαγικού κόσμου της Formula 1 άλλαξε πίστα, δείτε στο παρακάτω video όσα συνέβησαν στη μάχη της ερήμου.

Φωτογραφίες: Sauber media, Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!