Formula 1: Θέλει πιο γρήγορες αντιδράσεις στους ελέγχους του budget cap

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Θέλει πιο γρήγορες αντιδράσεις στους ελέγχους του budget cap
Ο CEO της F1 Στέφανο Ντομενικάλι κάλεσε την FIA να βγάζει πιο γρήγορα αποφάσεις σχετικά με τους οικονομικούς ελέγχους των ομάδων.

Το 2021 η Formula 1 εφάρμοσε για πρώτη φορά στην ιστορία της όριο στον προϋπολογισμό των ομάδων. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια και μέσω της Liberty Media πέρυσι έγινε πραγματικότητα. Η εφαρμογή των οικονομικών κανονισμών είχε θετικό αντίκτυπο στις ομάδες, διότι τις βοήθησε να έχουν κέρδη και όχι απώλειες χρημάτων όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, μιας και η Red Bull Racing βρέθηκε να έχει υπερβεί το budget cap το 2021. Η αυστριακή ομάδα δέχθηκε ποινή από την FIA, που περιλαμβάνει μείωση κατά 10% του συνολικού χρόνου χρήσης της αεροδυναμικής σήραγγας και του CFD, καθώς και πρόστιμο της τάξης 7 εκατομμυρίων δολαρίων από την FIA. Η ποινή αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023.

F1 2022

Το γεγονός πως η ποινή για παράβαση του 2021 ανακοινώθηκε λίγο πριν το τέλος της περασμένης σεζόν, δεν άφησε καθόλου καλή εντύπωση. Αυτό η Formula 1 επιθυμεί να αλλάξει σύντομα.

Ο CEO του σπορ, Στέφανο Ντομενικάλι, είπε στο Sky Sports πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την FIA ώστε να βελτιωθεί η οικονομική εποπτεία των ομάδων: «Πιστεύω πως η γρήγορη επόπτευση του πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. Το έχουμε συζητήσει με την FIA, για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του σπορ, ο έλεγχος για το αν όλοι υπακούν και σέβονται τους κανονισμούς του σπορ πρέπει να γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα».

O άμεσος έλεγχος της FIA σχετικά με τη συμμόρφωση των ομάδων μόνο καλό πρόκειται να κάνει καλό στο σπορ. Μάλιστα, ο Ντομεντικάλι θέλει τη Formula 1 να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στο χώρο του αθλητισμού και την επιβολή οικονομικών κανονισμών.

«Είμαστε σε ενεργές συζητήσεις με την FIA, ώστε ο έλεγχος και η απονομή διπλωμάτων στις ομάδες να γίνεται γρηγορότερα. Η διαδικασία τώρα παίρνει πολύ χρόνο. Αν κάποιες ομάδες είναι εκτός του cost cap πρέπει να δράσουμε με συγκεκριμένο τρόπο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να γίνουμε πιο αξιόπιστοι ως σπορ. Βλέπουμε πως σε άλλα σπορ τους παίρνει πάρα πολύ χρόνο να αντιδράσουν σε παραβάσεις οικονομικών κανονισμών κατά την άποψή μου. Αυτό δεν είναι καλό», πρόσθεσε ο Ιταλός.

F1 2022

Το τελευταίο διάστημα, πρώτο θέμα στη Μ. Βρετανία δεν είναι άλλο από τις καταγγελίες πως η Μάντσεστερ Σίτι έχει κάνει περισσότερες από 100 παραβάσεις των οικονομικών κανονισμών της λίγκας. Μάλιστα, ορισμένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως η υπόθεση ενδέχεται να έχει διάρκεια έως και δύο χρόνια.

Φωτογραφίες: McLaren, Redbullcontentpool.com, AhmetCirF1/twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!