Πρατήρια υδρογόνου: Έρχεται Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία τους στην Ελλάδα

Κώστας Μπιτσικώκος
Πρατήρια υδρογόνου: Έρχεται Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία τους στην Ελλάδα
Στις κινήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη δικτύου τροφοδοσίας οχημάτων με υδρογόνο, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Μεταφορών.

Παράλληλα με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει βάλει στην ατζέντα της και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών. Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στο Συνέδριο «Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας», που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ενώπιον ελληνικού κοινού αυτοκίνητο υδρογόνου και συγκεκριμένα το Hyundai Nexo. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η εκτίμηση για το υδρογόνο είναι ότι μπορεί να καλύψει περίπου το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας του τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτιλίας.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για υδρογονοκίνηση, χωρίς πρατήρια διάθεσης και μέριμνα για τη συντήρηση των υδρογονοκίνητων οχημάτων». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε εξέλιξη η προγραμματική συμφωνία με το «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος», που έχει την επιστημονική τεχνογνωσία να συμβάλλει στην προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων υδρογόνου.

Επιπλέον, βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία θα περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση λειτουργία πρατηρίων υδρογόνου.

Μια δεύτερη ΚΥΑ που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας για τη έναρξη λειτουργίας συνεργείων επισκευής και συντήρησης υδρογόνου, καθώς και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την έναρξη επαγγέλματος του τεχνίτη συντήρησης και επισκευής οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο. «Αυτό συνεπάγεται και νέες, υψηλής εξειδίκευσης θέσεις εργασίας, όπως φυσικά και η εμπορική δραστηριότητα της χρήσης του υδρογόνου», δήλωσε ο Υφυπουργός Μεταφορών.

πρατήριο υδρογόνου

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να γίνει στη Δυτική Μακεδονία το πρώτο πρατήριο διάθεσης υδρογόνου και επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα στην περιοχή να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις συναρμολόγησης οχημάτων που χρησιμοποιούν υδρογόνο, όπως αστικά λεωφορεία, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε: «Όπως είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής, σύντομα η ΟΣΥ θα εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα με τρία λεωφορεία υδρογόνου. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαμορφώνει από σήμερα τις συνθήκες για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών, ακολουθώντας τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλει πρωτοπόρα την Ελλάδα στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού μείγματος. Και η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο προσκήνιο αυτής της προσπάθειας».

Photo Credits: Hyundai

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!