Έφθασε στην Ελλάδα το πρώτο αυτοκίνητο υδρογόνου: Πόσο κοστίζει και τι αυτονομία έχει

Κώστας Μπιτσικώκος
Έφθασε στην Ελλάδα το πρώτο αυτοκίνητο υδρογόνου: Πόσο κοστίζει και τι αυτονομία έχει
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου «Hydrogen Europe» παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα αυτοκίνητο υδρογόνου!

Έναν υψηλής τεχνολογίας «επισκέπτη» υποδέχτηκαν οι διοργανωτές στην 1η «Έκθεση & Συνέδριο Καινοτομίας» που πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (στα Κοίλα Κοζάνης). Πρόκειται για το crossover Hyundai Nexo, το οποίο οδήγησε μέχρι τη χώρα μας ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρώην ευρωβουλευτής της Γερμανίας και Διευθύνων Σύμβουλος του Hydrogen Europe.

Όπως είπε ο κ. Χατζημαρκάκης «η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται μέσα στο όχημα, από τη χρήση του υδρογόνου στις κυψέλες καυσίμου». Το συγκεκριμένο Hyundai Nexo είναι το προσωπικό αυτοκίνητο του κ. Χατζημαρκάκη, ο οποίος το χρησιμοποιεί καθημερινά για τις μετακινήσεις του στις Βρυξέλλες.

Hyundai Nexo

Στα αυτοκίνητα υδρογόνου οι εκπομπές ρύπων είναι μηδενικές όπως συμβαίνει με τα ηλεκτρικά. Στο περιβάλλον εκπέμπεται μόνο καθαρό νερό, συνήθως σε μορφή ατμού. Το ηλεκτρικό μοτέρ του Nexo αποδίδει 163 ίππους, ενώ η επιτάχυνση 0-100 km/h διαρκεί περίπου 10 sec. Με πλήρως γεμάτη τη δεξαμενή υδρογόνου, η αυτονομία του Hyundai Nexo ξεπερνά τα 750 χιλιόμετρα.

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου (Fuel Cell) έχουν μεγαλύτερη αυτονομία από τα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV), όμως το ανεπαρκές δίκτυο ανεφοδιασμού (ακόμη και στη Βόρεια Ευρώπη) και η υψηλή τιμή αγοράς τους δεν έχουν επιτρέψει ακόμη την εξάπλωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία το Nexo κοστίζει 77.290 ευρώ.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου (Hydrogen Europe) έχει έδρα τις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί τον βιομηχανικό και ερευνητικό κλάδο των τεχνολογιών υδρογόνου. Σήμερα εκπροσωπεί περισσότερες από 400 βιομηχανικές επιχειρήσεις, περισσότερους από 70 ερευνητικούς οργανισμούς καθώς και 17 Εθνικούς Συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου.

Γιώργος Χατζημαρκάκης

Photo Credits: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!