Formula 1: O Μαρκ Ουέμπερ απομυθοποιεί τις θυσίες των οδηγών

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: O Μαρκ Ουέμπερ απομυθοποιεί τις θυσίες των οδηγών
Ο Αυστραλός εννέα φορές νικητής Grand Prix της F1 δεν συμφωνεί με τα λεγόμενα ορισμένων οδηγών πως έχουν κάνει μεγάλες θυσίες για να βρίσκονται στο σπορ.

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, από την αρχή της δημιουργίας του είχε επίκεντρο την Ευρώπη και εν συνεχεία επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες ηπείρους. Λόγω του ότι η πλειονότητα των μεγαλύτερων και σημαντικότερων πρωταθλημάτων διεξάγονται επί ευρωπαϊκού εδάφους, αρκετοί οδηγοί έφυγαν από χώρες όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ιαπωνία σε πολύ μικρή ηλικία για πάρουν μέρος σε αυτά.

Ανά τα χρόνια υπάρχουν οδηγοί που αναφέρουν πως έχουν κάνει μεγάλες θυσίες για να βρίσκονται στη θέση που είναι σήμερα. Στον κόσμο της Formula 1, οδηγοί όπως ο Όσκαρ Πιάστρι, ο Γιούκι Τσουνόντα και ο Λόγκαν Σάρτζεντ αγωνίζονται από τότε που ήταν παιδιά στην Ευρώπη και αναδείχθηκαν μέσα από μικρές κατηγορίες μονοθεσίων.

Ντάνιελ Ρικάρντο

Με τη λογική αυτή όμως δεν συμφωνούν όλοι οι συνάδελφοί τους. Ο πρώην οδηγός της Formula 1, Μαρκ Ουέμπερ, μίλησε στο Performance Hackers Podcast για τις «θυσίες» που κάνουν ορισμένοι οδηγοί και τα χαρακτήρισε «ανοησίες».

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Πληρώνεσαι πολύ καλά για να κάνεις μια καταπληκτική δουλειά. Είναι μεγάλες ανοησίες, όσοι λένε πως κάνουν θυσίες. Δεν υπάρχει κανένα βάρος. Ποτέ μου δεν μίλησα για θυσίες. Κάποιοι μιλάνε για θυσίες και πως άφησαν πολλά πίσω. Αυτά πιστεύω είναι βλακείες. Έχουμε οδηγούς από την Αυστραλία που λένε πως έχουν κάνει τόσες θυσίες στη ζωή τους. Δεν έχουν κάνει. Αν πιστεύουν πως έκαναν κάτι τέτοιο, τότε είναι ήδη στο λάθος δρόμο», ανέφερε ο Αυστραλός.

Μαρκ Ουέμπερ

Ο Ουέμπερ έκανε ντεμπούτο το 2002 στη Formula 1 με την ομάδα της Minardi, έχοντας αγωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αγώνες αντοχής με τη Mercedes και στη Formula 3000. Γνωρίζει πολύ καλά πώς είναι να ζει από μικρή ηλικία σε συνθήκες πίεσης και αυτό κράτησε μέχρι την τελευταία του σεζόν στο σπορ.

«Το πρώτο μου συμβόλαιο στην F1 ήταν για δύο αγώνες, μπορείτε να το πιστέψετε; Ήταν για τρεις εβδομάδες. Δεν είχα τίποτα να προσφέρω. Έτσι είχαν τα πράγματα. Τι θα έκανα λοιπόν, θα τα παρατούσα ή θα προσπαθούσα να αναδειχθώ; Πρέπει να αναδεικνύεις τον εαυτό σου στο σπορ και να δουλεύεις όσο καλύτερα μπορείς με τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου. Στις τελευταίες τρεις σεζόν μου είχα συνέχεια συμβόλαιο ενός έτους και ήμουν μια ανάσα από το να αντικατασταθώ. Αυτό άναψε μια φλόγα μέσα μου και είπα στον εαυτό μου πως πρέπει να φέρω αξία στον οργανισμό για να με ανανεώσουν», πρόσθεσε ο 46χρονος.

Ο Ουέμπερ αγωνίστηκε στη Formula 1 για τις Williams, Jaguar, Minardi και Red Bull Racing. Μέχρι σήμερα είναι ο τρίτος πιο επιτυχημένος Αυστραλός οδηγός πίσω από τους Τζακ Μπράμπαμ και Άλεξ Τζόουνς.

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com, McLaren

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!