Formula 1: Το σπορ δεν θέλει μια νέα HRT

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Το σπορ δεν θέλει μια νέα HRT
Με το ενδιαφέρον νέων ομάδων να εισέλθουν στην F1 να αυξάνεται συνεχώς, το σπορ θέλει να αποφύγει περιπτώσεις που μπορεί να αποδειχθούν αποτυχημένες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κόσμος της Formula 1 στρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο ένταξης ενδέκατης ομάδας στο σπορ. Η Andretti Global ένωσε τις δυνάμεις της με την Cadillac για να εισέλθουν μαζί στην F1, ωστόσο η προσπάθειά τους βρίσκει αντίθετη την πλειονότητα των τωρινών ομάδων του σπορ.

Η δεύτερη πιθανή ομάδα που βρέθηκε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες είναι η Panthera Team Asia. Η ομάδα, που θέλει να βασιστεί στην αγορά της Ασίας για οικονομική στήριξη, στοχεύει να πάρει άδεια συμμετοχής για το 2026 ενώ η Andretti Cadillac επιθυμεί να εισέλθει στο grid ένα χρόνο νωρίτερα.

Ανά τα χρόνια, έχουμε δει πολλές ομάδες να παίρνουν τη «χρυσή» ευκαιρία να εισέλθουν στο κορυφαίο μηχανοκίνητο αθλητισμό, όμως απέτυχαν παταγωδώς. Πιο πρόσφατο είναι αυτό των τριών ομάδων που εισήλθαν το 2010, οι Lotus, Virgin και HRT. Μέχρι το τέλος του 2016 κι έπειτα από πολλές δύσκολες σεζόν γεμάτες προβλήματα και αλλαγές ιδιοκτησίας, όλες οι παραπάνω ομάδες αποχώρησαν από τηv F1.

Virgin F1

To σπορ είναι από τη φύση του «σκληρό», καθώς αρκετές εδραιωμένες ομάδες, όπως η Sauber το 2015 και η Benetton το 2000, κινδύνεψαν να βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο. Ακόμη και οι εργοστασιακές ομάδες κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως οι Honda, BMW και Toyota αποδείχθηκαν οικονομικά μη βιώσιμες, με βάση τα αποτελέσματα που έπαιρναν, και αποφασίστηκε να αποχωρήσουν.

O επικεφαλής του τεχνικού επιτελείου της Formula 1, Πατ Σίμοντς, μιλώντας στο Autosport International τόνισε πως οποιαδήποτε νέα συμμετοχή πρέπει να έχει ένα βιώσιμο μοντέλο: «Θα υποδεχόμουν μετά χαράς νέες ομάδες. Δεν είναι καθόλου κακό να έχουμε περισσότερα μονοθέσια, εάν είναι διασφαλισμένη η ποιότητά τους. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο μοντέλο της HRT το 2011 ή όποτε ήταν αυτή η ομάδα εδώ. Το σπορ είναι αυτή την ώρα τρομερά επιτυχημένο, δεν είναι καθόλου παράξενο που θέλουν αρκετοί να εμπλακούν. Μέσα σε 5 χρόνια μετατρέψαμε τη Formula 1 από ένα κέντρο εξόδων σε ένα κέντρο εσόδων και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο την ανασκόπηση του Gazzetta της σεζόν του 2022 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1, με τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα.

Φωτογραφίες: JD_F1/Twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!