Μετρό: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση προς το Ίλιον

Κώστας Μπιτσικώκος
Μετρό: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση προς το Ίλιον
Το έργο είναι προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ και έχει περίοδο ολοκλήρωσης τα 5 έτη.

Τρεις νέους σταθμούς (Παλατιανή, Ίλιον, Άγιος Νικόλαος) περιλαμβάνει η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό, μήκους 4 χλμ. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε το σχεδικό διαγωνισμό του έργου, που έχει προϋπολογισμό 550 εκατομμύρια ευρώ. Η περίοδος ολοκλήρωσης του έργου είναι 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή σε λιγότερο από 5 χρόνια.

Οι δύο από τους τρεις σταθμούς θα κατασκευαστούν επί της οδού Θηβών, ο πρώτος (σταθμός Παλατιανή) σε απόσταση 1.300 μ. περίπου βόρεια του σταθμού Ανθούπολη και ο δεύτερος (σταθμός Ίλιον) 1.000 μ. βορειότερα του πρώτου. Ο τρίτος σταθμός (Αγ. Νικόλαος) βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου στο Ίλιον.

Καθημερινά αναμένεται να μετακινούνται τουλάχιστον 51.000 επιβάτες, ενώ με τη λειτουργία της επέκτασης αναμένεται να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας από τις δυτικές συνοικίες (από το Ίλιον στην Ομόνοια, σε περίπου 20 λεπτά).

Στη σύμβαση περιλαμβάνεται, επίσης, η μελέτη και η κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκίνητων, ο οποίος θα διαθέτει τρία υπόγεια επίπεδα και συνολική χωρητικότητα περίπου 150 ΙΧ οχημάτων, καθώς και η κατασκευή και ο εκσυγχρονισμός του Αμαξοστασίου στον Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη η εκδήλωση ενδιαφέροντος του έργου ορίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και η αποσφράγιση των φακέλων συμμετοχής στις 6 Μαρτίου 2023.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: Το Α’ στάδιο είναι η προεπιλογή-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής. Το Β’ στάδιο είναι η πρόσκληση υποβολής προσφορών και η ανάθεση του έργου.

«Με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον, κάνουμε το κρίσιμο βήμα για να υλοποιηθεί ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και θα προσφέρει σε πάνω από 50.000 επιπλέον συμπολίτες μας μετακινήσεις με ταχύτητα, ασφάλεια και οικονομικά», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!