Formula 1: H Honda κάνει το πρώτο βήμα επιστροφής

Formula 1: H Honda κάνει το πρώτο βήμα επιστροφής
H Honda δήλωσε συμμετοχή για παροχή κινητήρων στην F1 από το 2026 και κάνει το πρώτο βήμα για μία πιθανή πλήρη επιστροφή στο σπορ ως εργοστασιακή ομάδα.

Στο τέλος του 2021 η Honda αποχώρησε επίσημα από τη Formula 1, έπειτα από επτά σεζόν στο σπορ ως πάροχος κινητήρων. Η ιαπωνική εταιρεία κατέκτησε το πρωτάθλημα οδηγών με τη Red Bull Racing και κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία ακόμη ένα κύκλο στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ.

Το 2022 οι «ταύροι» διατήρησαν τεχνική συνεργασία με την ιαπωνική φίρμα η οποία αρχικά είχε ισχύ έως το 2023, όμως ανανεώθηκε μέχρι το τέλος του 2025. Ωστόσο, οι κινητήρες ονομάστηκαν Red Bull Powertrains (RBPT) και όχι Honda, αν και το λογότυπo των Ιαπώνων επέστρεψε στα μονοθέσια των RBR και Scuderia AlphaTauri ως μέρος της ανανεωμένης συνεργασίας και θα παραμείνουν και την επόμενη σεζόν.

Η Red Bull, μέσω παραγόντων της, έχει δηλώσει στο παρελθόν την επιθυμία να κατασκευάσει εξ’ ολοκλήρου το δικό της κινητήρα για το 2026, όταν θα αλλάξουν πλήρως οι τεχνικοί κανονισμοί. Παρά το γεγονός πως μια νέα συνεργασία με τη Honda παραμένει ως ένα ενδεχόμενο, στη Red Bull Powertrains οι εργασίες έχουν ξεκινήσει για την εξέλιξη της επόμενης γενιάς κινητήρων.

Red Bull Honda F1

Η FIA είχε ανοίξει τον περασμένο Αύγουστο τις αιτήσεις για τους κατασκευαστές που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή για το 2026. Η Honda είναι ένας κατασκευαστής που συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής ως προμηθευτής κινητήρων, πράγμα που μπορεί να σηματοδοτεί την επιστροφή της στη Formula 1. Η ιαπωνική φίρμα μπορεί να επιλέξει να συμμετάσχει είτε ως προμηθευτής είτε με τη δική της ομάδα στο σπορ, εφόσον το διοικητικό συμβούλιο δώσει το πράσινο φως.

Παρασκηνιακά, το ζήτημα των κανονισμών του 2026 για τους κινητήρες απασχολεί ιδιαίτερα τους κατασκευαστές, μιας και από αυτούς που συμμετέχουν ήδη στο σπορ, μόνο ένας δεν έχει δηλώσει συμμετοχή για το 2026. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η προθεσμία αίτησης έχει πάρει παράταση αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες.

Ένας εκ των πρώτων κατασκευαστών που δήλωσαν μέρος για το 2026 είναι η Audi, η οποία θα συμμετάσχει στη Formula 1 με τη Sauber Motorsport, ως εργοστασιακή της ομάδα. Η λίστα των κατασκευαστών που έχουν δηλώσει συμμετοχή έως τώρα, δεν έχει δημοσιευθεί από την FIA.

Red Bull F1

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!