WRC, Ράλλυ Ακρόπολις: Forum για μία ειδική διαδρομή μήκους… 70 ετών!

Πάνος Σεϊτανίδης
WRC, Ράλλυ Ακρόπολις: Forum για μία ειδική διαδρομή μήκους… 70 ετών!
Σήμερα πραγματοποιείται το δεύτερο EKO Ράλλυ Ακρόπολις Forum που κάνει απολογισμό της εντυπωσιακής φετινής διοργάνωσης.

Το 2023, το Ράλλυ Ακρόπολις θα γιορτάσει τα 70 του χρόνια. Λίγοι αγώνες, οποιασδήποτε μορφής μηχανοκίνητου αθλητισμού, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μπορούν… να διηγηθούν μια ανάλογη ιστορία. Είναι ελάχιστες οι χώρες με αντίστοιχο αγωνιστικό παλμαρέ και μεταξύ αυτών το Μονακό, η Φινλανδία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία. Όχι άδικα λοιπόν, το Ράλλυ Ακρόπολις μπορεί να λογίζεται ως πρεσβευτής της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η επιστροφή του αγώνα μεταξύ των σημαντικότερων στο είδος του σε διεθνές επίπεδο, ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Το Ράλλυ Ακρόπολις, που ουσιαστικά αναβίωσε το 2021, διάγει μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας του, με πιο πρόσφατη απόδειξη την άρτια διοργάνωση του 2022, η οποία δικαίως θα μείνει στην ιστορία των αγώνων και για την υπερειδική διαδρομή στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Η εικόνα του κατάμεστου ΟΑΚΑ ταξίδεψε σε εκατοντάδες χώρες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κόσμου του motorsport και όχι μόνον.

Ράλλυ Ακρόπολις 2022

Όπως πέρυσι, λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς, ο χρόνος κρίνεται κατάλληλος για μια «σύνοψη» όσων έγιναν, μέσω ενός συνεδρίου.

Το EKO Ράλλυ Ακρόπολις είναι πολύ περισσότερα από ένας αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA. Πρόκειται για ένα όχημα εξαίρετης επικοινωνίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, για μια πηγή εσόδων για τις περιοχές όπου διεξάγεται, καθώς και για μια πλατφόρμα επικοινωνίας καλών πρακτικών Οδικής Ασφάλειας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η κοινωνία μας. Την ίδια ώρα, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως η συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα είναι εφικτή και μάλιστα αποδοτική.

Το Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί πεδίο συνεργασίας χιλιάδων ανθρώπων, διαφορετικών φύλων, ηλικιών, μορφωτικού επιπέδου, τόπου διαμονής και επαγγελματικής κατάρτισης. Είναι εργαστήρι δοκιμής και εξέλιξης νέων ιδεών και τεχνολογιών στους τομείς της επικοινωνίας, του περιβάλλοντος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρωτίστως, όμως, είναι μια μεγάλη γιορτή για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους φιλάθλους, που απολαμβάνουν το μοναδικό θέαμα που εξασφαλίζει το «πέρασμά» του από σημεία μοναδικού φυσικού κάλλους σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Τιερί Νεβίλ

Δύσκολα μπορεί κανείς να απαριθμήσει όλες τις ψηφίδες που απαρτίζουν την άρτια διοργάνωση ενός αγώνα όπως το EKO Ράλλυ Ακρόπολις: Αθλητικό μέρος, εθελοντές, ασύρματες επικοινωνίες, ασφάλεια, προβολή, διαφήμιση, marketing, χορηγοί, οργάνωση, μεταφορές, ΟΜΑΕ, Υφυπουργείο Αθλητισμού, ΟΑΚΑ, ΕΡΤ, COSMOTE, WRC, FIA, Ερυθρός Σταυρός, περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δράσεις Οδικής Ασφάλειας, κατασκευή Υπερειδικής από την ΑΚΤΩΡ, εκπαίδευση στελεχών, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Δήμοι, ΟΤΑ. Φαντάζει άθλος η αρμονική συνεργασία όλων των ανωτέρω για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Στόχοι του EKO ACROPOLIS RALLY FORUM 2022 είναι:

-Η ανάδειξη σημαντικών πτυχών του αγώνα
-Η μεταλαμπάδευση επιμέρους θεμάτων σε νέους φοιτητές/τριες που σπουδάζουν σε συναφές αντικείμενο
-Ο οικονομικός απολογισμός
-Η παρουσίαση δράσεων αναφορικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αγώνα
-Η αξιολόγηση της πρώτης χρονιάς εφαρμογής υβριδικής τεχνολογίας στα αγωνιστικά αυτοκίνητα
-Η αποτύπωση της επένδυσης των χορηγών

Λευτέρης Αυγενάκης

Το forum θα μοιραστεί σε έξι άκρως ενδιαφέρουσες ενότητες το πρόγραμμα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ. Η πρώτη θα αφορά θεσμικούς χαιρετισμούς, ξεκινώντας από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Θα ακολουθήσουν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού, Δρ Αντώνιος Αυγερινός.

Η δεύτερη ενότητα θα αφορά την ΕΚΟ Super Special Stage στο ΟΑΚΑ. Παρουσίαση αυτής θα κάνει ο Διευθυντής Αγώνα Παύλος Αθανασούλας, παρουσίαση για τα 40 χρόνια ΟΑΚΑ θα κάνει ο Γενικός Διευθυντής του Σταδίου, Κωνσταντίνος Χαλιορής ενώ ο Πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης θα κάνει παρουσίαση των παράλληλων δράσεων μετά την υπερειδική.

Σάιμον Λάρκιν

Η τρίτη ενότητα αφορά την προβολή του αγώνα. Το WRC θα εκπροσωπήσει ο Event Director του WRC Promoter, Σάιμον Λάρκιν, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στην Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του εθνικού μας αγώνα, Ελένη Ξενάκη. Ο Διευθυντής Ερευνών της Kappa Research, Αλέξης Ρουτζούνης θα αναλύσει την απήχηση του αγώνα στην ελληνική κοινωνία ενώ ο Νίκος Κερερές της Motorsport Greece θα κάνει τον οικονομικό απολογισμό.

Η τέταρτη ενότητα αφορά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αγώνα. Ο Μηχανικός Περιβάλλοντος του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, Γιώργος Καζαντζόπουλος, θα κάνει παρουσίαση καλών πρακτικών, ο πρόεδρος της Motorsport Greece Τάκης Πουρναράκης θα μιλήσει για την αλλαγή κουλτούρας και την εξοικονόμηση ενέργειας ενώ η ενότητα θα κλείσει με τον Chief Sustainability Officer της εταιρείας Πλαστικά Θράκης, Ιωάννη Σιδέρη.

Έλφιν Έβανς

Ακολουθούν δύο εκλεκτικοί καλεσμένοι, που θα κλέψουν την παράσταση στην πέμπτη ενότητα του forum. Ο Team Manager της Toyota Gazoo Racing WRT, Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, θα μιλήσει για τον πρώτο χρόνο με υβριδικά αγωνιστικά αυτοκίνητα, o οδηγός του, Έλφιν Έβανς θα μεταφέρει εμπειρίες οδήγησης υβριδικού αγωνιστικού ενώ ο Τεχνικός Διευθυντής της Toyota Hellas, Ηλίας Καραϊσκος, θα μιλήσει για τη διαρροή υψηλής τάσης σε περίπτωσης ατυχήματος.

Η έκτη και τελευταία ενότητα θα αφορά την αποτίμηση των χορηγών, με εκπροσώπους από τις εταιρείες ΕΚΟ, Cosmote, Κωτσόβολος, Betsson και Πλαστικά Θράκης, να ανεβαίνουν στο βήμα.

Το forum αρχίζει στις 10 το πρωί και μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.

Ράλλυ Ακρόπολις 2022

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!