Formula 1: «Έφυγε» ο Πατρίκ Ταμπέ (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: «Έφυγε» ο Πατρίκ Ταμπέ (vid)
Ο βετεράνος οδηγός της Formula 1 πέθανε σε ηλικία 73 ετών, μετά από μακροχρόνια ασθένεια.

Η Formula 1 θρηνεί την απώλεια ενός εκ των πρωταγωνιστών της τη δεκαετία του ’80 - του Πατρίκ Ταμπέ. Ο θάνατος του Γάλλου που ταλαιπωρήθηκε επί σειρά ετών από Πάρκινσον, επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του. «Έφυγε» σε ηλικία 73 ετών.

Ο Τομπέ αγωνίστηκε στη Formula 1 την περίοδο 1977-1979 κι έπειτα, από το 1981 έως το 1986. Είχε ξεχωρίσει στην Ευρωπαϊκή F2 αλλά ήταν ο τίτλος στο πρωτάθλημα Can-Am με τη Haas Racing, που του άνοιξε την πόρτα για την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Έκανε ντεμπούτο στο Grand Prix Γαλλίας του 1977, με την ομάδα της Surtees. Στην πορεία έτρεξε με τα χρώματα των Theodore, McLaren, Ligier, Ferrari, Renault και Haas Lola. Συνολικά, συμμετείχε σε 123 Grand Prix και εκκίνησε σε 114 από αυτά.

Πατρίκ Ταμπέ

Ο Παριζιάνος κατέκτησε δύο νίκες, αμφότερες με τα χρώματα της Ferrari, στους αγώνες στο Χόκενχαϊμ το 1982 και την Ίμολα το 1983. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε ενταχθεί στο δυναμικό της ομάδας του Μαρανέλο, καλύπτοντας το κενό μετά τον τραγικό θάνατο του στενού του φίλου, Ζιλ Βιλνέβ. Μάλιστα, ο Ταμπέ ήταν νονός του γιου του αείμνηστου οδηγού, Ζακ, που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο πρωταθλητή της F1 (1997).

Είχε πέντε Pole Positions, σημείωσε 2 φορές τον ταχύτερο γύρο, ανέβηκε έντεκα φορές στο βάθρο και συγκέντρωσε 103 βαθμούς. Η καλύτερη σεζόν του στη Formula 1 ήταν το 1983, όταν και έκλεισε τη χρονιά στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Η τελευταία του εμφάνιση σε Grand Prix ήταν στην Αυστραλία το 1986.

Φωτογραφίες: Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!