Bentley Flying Spur & Bentayga Hybrid στην Ελλάδα

Νίκος Γιαννούλας
Bentley Flying Spur & Bentayga Hybrid στην Ελλάδα
Γνωρίσαμε τις δύο νεότερες εκδόσεις κινητήρα των Flying Spur & Bentayga στη Bentley Athens, που αποτελεί το «ναό» της αυτοκινητικής πολυτέλειας.

Premium αυτοκίνητα υπάρχουν πολλά. Υποδείγματα ποιότητας και απόλυτης προσοχής στη λεπτομέρεια, πολύ λίγα. Σε αυτά, μπορείτε να εντάξετε όλες τις Bentley από καταβολής της βρετανικής εταιρείας, το 1919, έως και σήμερα.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να περιεργαστούμε πολύ προσεκτικά δύο από τα πιο πρόσφατα μοντέλα της μάρκας, τις Flying Spur και Bentayga στην Bentley Athens, με τα σύγχρονα plug-in υβριδικά σύνολα.

Ποια είναι η Bentley

Η βρετανική μάρκα με έδρα το Crewe κέρδισε τεράστια φήμη μέσα από τους αγώνες αντοχής στο μεσοπόλεμο. Όντας ανέκαθεν κατασκευαστής υπέρ πολυτελών αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων περιορισμένης παραγωγής, αντιμετώπισε σημαντικά επιχειρηματικά προβλήματα κατά τη διάρκεια όλων των μεγάλων οικονομικών υφέσεων του περασμένου αιώνα, με αποτέλεσμα να περάσει στην ιδιοκτησία της Rolls Royce και στη συνέχεια σε αυτή του Volkswagen Group το 1998, όπου και παραμένει έως σήμερα.

Bentley MK V
Bentley MK V 1939

Αυτό ωστόσο που διατηρήθηκε αυτούσιο μέσα από δύο αιώνες κορυφαίας κατασκευαστικής αρτιότητας, ήταν η ιδιαιτερότητα και η σπανιότητα των μοντέλων της, που αναδίδουν ακέραιο το βρετανικό χαρακτήρα μιας απόλυτα προσεγμένης, σχεδόν χειροποίητης κατασκευής.

Προφανώς η Bentley δεν κατασκευάζει αυτοκίνητα με όρους μαζικής παραγωγής. Η απόλυτη εξατομίκευση του κάθε μοντέλου, η χρήση κορυφαίων υλικών στην κατασκευή, και οι συνακόλουθες υψηλότατες τιμές, διατηρούν τη διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των περίπου 10.000 αυτοκινήτων ετησίως.

Bentley

Είναι λοιπόν προφανής η σπανιότητα του κάθε μοντέλου της μάρκας, ενώ είδηση αποτελεί και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην έκθεση της Bentley Athens, υπάρχουν τρία αυτοκίνητα προς επίδειξη, μια Bentayga Hybrid και δύο Flying Spur Hybrid.

Ας γνωρίσουμε όμως τα δύο μοντέλα πιο αναλυτικά.

Bentley Flying Spur Hybrid

Η Flying Spur βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας της Bentley όσον αφορά στις διαστάσεις, με μήκος 5,316 μέτρα και πλάτος 2,013 μέτρα. Πρόκειται για την επιτομή της πολυτέλειας στην κατηγορία των τετράθυρων λιμουζινών, με ανεξάντλητες δυνατότητες εξατομίκευσης, οι οποίες ξεκινούν από την τεράστια λίστα χρωμάτων, στοιχείων εξοπλισμού και αξεσουάρ της Bentley και φτάνουν έως τη δυνατότητα δομικών διαφοροποιήσεων στο αμάξωμα μέσω της Mulliner.

Η κυριαρχική εικόνα του μεγάλου σε μέγεθος μοντέλου αμβλύνεται από το γεγονός ότι είναι χαμηλό και φαρδύ, συνδυάζοντας τόσο την κομψότητα, όσο και την επιβλητική παρουσία. Οι μεγάλοι τροχοί των έως και 22 ιντσών αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο εντυπωσιασμού, λίγο πριν ανοίξει η πόρτα και ο περιστασιακός παρατηρητής, όπως εμείς, ή ο υποψήφιος ιδιοκτήτης, περάσει σε ένα ονειρικό περιβάλλον άνεσης και πολυτέλειας.

Flying Spur Hybrid

Πραγματικά, το εσωτερικό της Bentley Flying Spur αποτελεί ένα σπάνιο τεχνούργημα, το οποίο δεν βασίζεται στον εντυπωσιασμό αλλά στο συνδυασμό κορυφαίων φυσικών υλικών, όπως το δέρμα και το ξύλο, με την χειρουργική ακρίβεια κατασκευής που μόνο η μαεστρία εξειδικευμένων χειροτεχνών μπορεί να επιτύχει.

Flying Spur Hybrid

Η άνεση είναι παροιμιώδης, το επίπεδο εξοπλισμού εξωπραγματικό και η αίσθηση της μοναδικότητας εξασφαλισμένη, ακόμα και ανάμεσα στα ίδια μοντέλα. Καθώς κάθε Bentley Flying Spur, έχει τόσες δυνατότητες εξατομίκευσης που είναι στατιστικά αδύνατο να βρεθούν δύο πανομοιότυπα αυτοκίνητα.

Flying Spur Hybrid

Αναφορικά με τη νεότερη έκδοση plug in hybrid του μοντέλου την οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, διαθέτει έναν V6 κινητήρα βενζίνης 2,9 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 416 ίππους και έναν ηλεκτρικό, ο οποίος αποδίδει 140 ίππους. Σε συνδυασμό, η ισχύς ανέρχεται στους 544 ίππους και μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων, φτάνει στους τροχούς.

Η ισχύς της υβριδικής έκδοσης είναι άμεσα συγκρίσιμη με αυτή της έκδοσης V8 των 550 ίππων, όπως άλλωστε και οι εντυπωσιακές επιδόσεις, καθώς η Flying Spur Hybrid έχει μέγιστη ταχύτητα 285 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,3 δλ.

Flying Spur Hybrid

Χάρη όμως στη δυνατότητα της εξωτερικής φόρτισης, η Flying Spur Hybrid μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για περισσότερα από 40 χιλιόμετρα, με ταχύτητα έως 140 χλμ./ώρα, ενώ η μέση κατανάλωση βενζίνης είναι μόλις 3,3 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 75 γρ./χλμ.

Η αυτονομία του μοντέλου με γεμάτο δοχείο καυσίμου ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα, ενώ οι καθημερινές αστικές μετακινήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται αμιγώς ηλεκτρικά με μηδενική κατανάλωση και ρύπους.

Flying Spur Hybrid

Το κόστος της Bentley Flying Spur Hybrid είναι άμεσα συνυφασμένο με το επίπεδο εξοπλισμού και το βαθμό εξατομίκευσης που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης της. Για μια πλούσια εξοπλισμένη έκδοση, αυτό φτάνει και ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Bentley Bentayga Hybrid

Ο μύθος των παντοδύναμων Bentley έπρεπε να ακολουθεί και το πρώτο SUV της μάρκας του Crewe, όταν αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2015. Το 2016, η Bentayga έσπασε κάθε ρεκόρ μέγιστης ταχύτητας στην κατηγορία των SUV, με 301 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4.0 δλ. ήταν αποτέλεσμα της χρήσης του πανίσχυρου εξάλιτρου κινητήρα W12, ό οποίος με τη χρήση 2 turbo είχε ισχύ που έφτανε τους 608 ίππους και θηριώδη ροπή 900 Nm.

Έκτοτε, η Bentayga εξοπλίστηκε και με σύνολο V8 550 ίππων, ενώ η κορυφαία έκδοση Speed διατίθεται με τον W12 κινητήρα και αυξημένη ισχύ στους 635 ίππους.

Η νέα τάξη πραγμάτων του εξηλεκτρισμού δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη Bentley. Έτσι, εδώ και δύο περίπου χρόνια η Bentayga απέκτησε και plug-in υβριδική εκδοχή, η οποία δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει, όπως πάντα, δυναμικές επιδόσεις.

Flying Spur Hybrid

Ένας V6 κινητήρας βενζίνης και ένας ηλεκτρικός αποδίδουν συνδυαστικά 462 ίππους ισχύος και 700 Nm ροπής, εξασφαλίζοντας στο μεγαλειώδες αμάξωμα των 5,14 μέτρων επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 5,3 δλ., ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει στα 254 χλμ./ώρα.

Έτσι, παρόλη τη δυνατότητα της Bentayga να κινείται χωρίς την παραμικρή εκπομπή ρύπων για 45 χιλιόμετρα, χάρη στην ηλεκτροκίνηση, δεν έχει χάσει στο παραμικρό τον Grand Touring χαρακτήρα της.

Bentayga Hybrid

Από την άλλη μεριά, το στοιχείο που επισκιάζει ακόμα και τις επιδόσεις, είναι η πολυτέλεια που απολαμβάνουν οι επιβάτες του αυτοκινήτου. Ένα περιβάλλον άψογων στην όψη και στην αφή φυσικών υλικών, όπως είναι το ξύλο και το δέρμα, με εντυπωσιακή προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, δείχνει αμέσως το λόγο του επίσης εντυπωσιακού κόστους του αυτοκινήτου. Ο εξοπλισμός μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία όπως κλιματισμό 4 ζωνών και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και κλιματιζόμενα πίσω καθίσματα μεταξύ εκατοντάδων άλλων στοιχείων.

Η εικόνα που απολαμβάνει ο οδηγός έχει αναλογικό υπόβαθρο αλλά ψηφιακή τεχνολογία, ενώ το σύστημα πολυμέσων που «εξαφανίζεται» στο ταμπλό αποτελεί ένα από τα πολλά highlight.

Bentayga Hybrid

Ανάλογα επιβλητικό είναι φυσικά και το αμάξωμα της Bentley Bentayga Hybrid. Πέρα από τις μεγάλες διαστάσεις, η σχεδίαση της μάσκας και οι τεράστιοι τροχοί με διάμετρο 22 ίντσες, συνθέτουν ένα αποτέλεσμα μεγαλειώδες. Το αυτοκίνητο, παρότι πληθωρικό, είναι ταυτόχρονα κομψό και συνολικά πολύ πιο δυναμικό απ’ ότι αποτυπώνουν οι φωτογραφίες.

Bentayga Hybrid

Φυσικά, όλα τα παραπάνω υπερθετικά μεγέθη τεχνολογίας, επιδόσεων, κατασκευαστικής αρτιότητας και πληθωρικότητας, έχουν ένα λογικό αποτέλεσμα: Το απαγορευτικό για το μεγάλο κοινό κόστος. Κάθε έκδοση της Bentley Bentayga είναι μοναδική, ωστόσο σύμφωνα με τα στελέχη της Bentley Athens τιμή βάσης για την Bentayga είναι οι 260.000 ευρώ, η οποία φτάνει ή ξεπερνά κατά τι τις 300.000 ευρώ με ένα αξιόλογο επίπεδο εξοπλισμού και εξατομίκευσης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!