Akinsi Alpha: Ηλεκτρικό πόλης από τη Σουηδία έρχεται στην Ελλάδα

Κώστας Μπιτσικώκος
Akinsi Alpha: Ηλεκτρικό πόλης από τη Σουηδία έρχεται στην Ελλάδα
Το μικρό ηλεκτρικό πόλης Akinsi Alpha, έχει θέσεις για 4, αυτονομία 250 χλμ. και φορτίζει την μπαταρία του από το 10% στο 90% εντός μισής ώρας.

Την πρώτη γνωριμία με ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης είχαν πρόσφατα οι κάτοικοι της Ρόδου. Το Akinsi Alpha έρχεται από τη Σουηδία, με τον προγραμματισμό να κάνει λόγο για πρώτες παραδόσεις εντός του 2022. Το project έχει έμμεση σχέση με την Ελλάδα, καθώς Διευθύνων Σύμβουλος τόσο της Akinsi όσο και της Anodox Energy Systems που παρέχει τις μπαταρίες είναι ο Θεόδωρος Ζαννάκης.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται στο δεύτερο «κύμα» παραδόσεων του Akinsi Alpha, μετά τις Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία και Λουξεμβούργο. Μαζί με τη χώρα μας (λογικά κάποια στιγμή εντός του 2023) στον προγραμματισμό των παραδόσεων βρίσκονται κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να ακολουθούν.

Οι μπαταρίες του Akinsi Alpha θα παράγονται από το Δεκέμβριο στην Λετονία, όπου θα μεταφερθεί μελλοντικά η γραμμή παραγωγής του μοντέλου. «Με το Akinsi Alpha στόχος μας είναι να μειώσουμε δραστικά το κόστος αγοράς και χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ώστε να είναι προσιτό στην πλειοψηφία του κοινού», δήλωσε ο κ. Ζαννάκης, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στις Volvo και Lotus.

Akinsi Alpha

Το Akinsi Alpha φθάνει σε μήκος τα 3,46 μέτρα, έχει μεταξόνιο 2,45 μέτρα και χώρο αποσκευών 420 λίτρα, όταν όμως αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα. Το βάρος του είναι μόλις 980 κιλά, εκ των οποίων τα 218 κιλά ανήκουν στην μπαταρία χωρητικότητας 32 kWh. Φορτίζει σε θύρα CHAdeMO και προσφέρει αυτονομία 250 χλμ. σε αστικό κύκλο. Σε ταχυφορτιστή DC 50 kW η φόρτιση 10-90% ολοκληρώνεται εντός 30 λεπτών, ενώ σε πρίζα 3,3 kW η φόρτιση διαρκεί περίπου 9 ώρες.

Το προσθιοκίνητο Akinsi Alpha θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις ισχύος, 25 και 48 ίππων (η ροπή του συστήματος ανέρχεται σε 125 Nm). Η επιτάχυνση από 0 σε 50 χλμ/ώρα διαρκεί λιγότερο από 7 δευτερόλεπτα και από 50 σε 80 χλμ/ώρα λιγότερο από 9 δλ. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται σε 102 χλμ/ώρα.

Όσο για την τιμή του, πληροφορίες αναφέρουν ότι με την κρατική επιδότηση θα υποχωρεί σε περίπου 14.000 ευρώ.

Akinsi Alpha

Photo Credits: Akinsi

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!