Δακτύλιος: Σε ισχύ από τη Δευτέρα - Ποια οχήματα έχουν ελεύθερη είσοδο καθημερινά

Κώστας Μπιτσικώκος
Δακτύλιος: Σε ισχύ από τη Δευτέρα - Ποια οχήματα έχουν ελεύθερη είσοδο καθημερινά
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ που υπογράφουν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Επικρατείας και Υποδομών & Μεταφορών.

Το πρωί της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου 2022 οι οδηγοί στο Λεκανοπέδιο θα συναντήσουν και πάλι το Δακτύλιο, καθώς το μέτρο του περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας επιστρέφει. Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Επικρατείας και Υποδομών και Μεταφορών. O Δακτύλιος θα παραμείνει σε ισχύ έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023.

Ποια οχήματα εξαιρούνται των περιορισμών του Δακτύλιου

Σύμφωνα με την απόφαση από τους περιορισμούς εξαιρούνται και θα μπαίνουν ελεύθερα καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας:

• Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.

• Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-NewEuropeanDrivingCycle /NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.

• Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – WorldwideLightTestProcedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.

• Όσοι έχουν τη σχετική άδεια δακτυλίου

Πότε ισχύει ο Δακτύλιος

Ο δακτύλιος με την εκ περιτροπής κυκλοφορία θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 – 20:00 και την Παρασκευή από 07:00-15:00.

Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα όρια ισχύος του Δακτυλίου

Η περιοχή του Μικρού Δακτυλίου καθορίζεται από τις εξής οδούς: Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - Πατησίων - Αλεξάνδρας.

Το μέτρο του Πράσινου Δακτυλίου αφορά φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1−1−1999, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ [Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι].

Τι ισχύει με τους κατόχους αδειών εισόδου στο Δακτύλιο

Σε ό,τι αφορά στους περσινούς κατόχους αδειών δακτυλίου, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνεται ότι δίδεται προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών, για να τις ανανεώσουν. Μέχρι τότε θα υπάρξει ελαστικότητα στους ελέγχους, με την επίδειξη της περσινής άδειας εισόδου στο δακτύλιο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!