Formula 1, Βιλνέβ: O πρωταθλητής του 1997 οδήγησε ξανά μονοθέσιο στην Μόντσα (vid)

Formula 1, Βιλνέβ: O πρωταθλητής του 1997 οδήγησε ξανά μονοθέσιο στην Μόντσα (vid)
Ο 51 ετών Καναδός εντυπωσίασε με την A521, καθώς ήταν μόλις ένα δευτερόλεπτο πιο αργός από τον νυν οδηγό της Alpine, Εστεμπάν Οκόν.

Πέρασαν 25 χρόνια από την μυθική χρονιά του Ζακ Βιλνέβ στη Formula 1, μόλις τη δεύτερη της θητείας του στον κορυφαίο θεσμό. Σημειώνοντας 7 νίκες, ο Καναδός στέφθηκε πρωταθλητής με την Williams-Renault το 1997, σε μία σεζόν που ολοκληρώθηκε με τη σύγκρουση του με τον Μίκαελ Σουμάχερ στον τελευταίο αγώνα και τον αποκλεισμό του Γερμανού από το πρωτάθλημα.

Η ιστορία επαναλήφθηκε στην Μόντσα, όπου η Alpine F1 κάλεσε τον Βιλνέβ να οδηγήσει και πάλι ένα μονοθέσιο της F1 με κινητήρα Renault, στην 25η επέτειο από την κατάκτηση του τίτλου. Η συγκεκριμένη Α521 ήταν αυτή με την οποία ο Εστεμπάν Οκόν κατέκτησε τη νίκη στο Grand Prix Ουγγαρίας το 2021.

Ζακ Βιλνέβ Alpine F1

Αφού ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για το αγωνιστικό κάθισμα στα μέτρα του και πέρασε ώρες στον προσομοιωτή της Alpine F1 στο Ένστον της Μ. Βρετανίας, ο Βιλνέβ οδήγησε 18 γύρους στην Μόντσα. Εκεί βρέθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες μετά το Grand Prix Ιταλίας. Ο Οκόν αλλά και οι μηχανικοί της γαλλικής ομάδας του έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του μονοθεσίου και την λειτουργία της υβριδικής μονάδας ισχύος.

Η μόνη παρατήρηση που του έκαναν οι μηχανικοί της Alpine F1 ήταν ότι κατέβαζε σχέση με χαμηλές στροφές του κινητήρα. «Αν μπορούμε να σε κάνουμε να νιώσεις καλύτερα, το ίδιο ακριβώς κάνει και ο Κάρλος Σάινθ!», ανέφεραν.

Αν αναρωτιέστε πώς τα πήγε ο Βιλνέβ, συμπλήρωσε όλους τους γύρους χωρίς λάθη και ήταν λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο πιο αργός από τον Οκόν! Ο καλύτερος χρόνος του ήταν 1:28.8 και αυτός του κατά 25 έτη νεότερου Εστεμπάν, 1:27.9.

«Ήταν μία απίστευτη εμπειρία. Η προηγούμενη φορά που οδήγησα μονοθέσιο της F1 ήταν το 2006. Η ταχύτητα που έχουν τα σύγχρονα μονοθέσια στις στροφές είναι απίστευτη. Ήταν απολαυστική η συνεργασία με τους μηχανικούς και την ομάδα, ήταν κάτι που μου επανέφερε αναμνήσεις. Δεν είναι κάτι σύνηθες να οδηγείς μονοθέσιο της F1 στα 50 σου. Το να οδηγήσω στην Μόντσα θα το έλεγα ευλογία. Η προσέγγιση του τεστ από την Alpine ήταν καταπληκτική. Μία ανάμνηση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη», δήλωσε ο Βιλνέβ.

Η εμπειρία του Βιλνέβ με το μονοθέσιο της Alpine στην Μόντσα καταγράφηκε από το Canal+ της Γαλλίας και μεταδόθηκε πριν το Grand Prix Σιγκαπούρης.

Ζακ Βιλνέβ Alpine F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!