Κάλε Ροβάνπερα: Ένας 22χρονος κοιτάζει τον κόσμο από την κορυφή

Κώστας Μπιτσικώκος
Κάλε Ροβάνπερα: Ένας 22χρονος κοιτάζει τον κόσμο από την κορυφή
Το πεπρωμένο του Φινλανδού ήταν να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC. Και το κατάφερε την επόμενη μέρα των 22ων γενεθλίων του.

Πέρασαν 20 χρόνια από την τελευταία φορά που ένας Φινλανδός στέφθηκε πρωταθλητής στο WRC. Μετά τον Μάρκους Γκρόνχολμ ακολούθησε η «γαλλική κυριαρχία», με τους Λεμπ και Οζιέ να κατακτούν 17 τίτλους στο κορυφαίο θεσμό των αγώνων ράλλυ. Το τέλος στην εποχή… ανυδρίας για την μεγαλύτερη σχολή οδηγών έβαλε στη Νέα Ζηλανδία ο Κάλε Ροβάνπερα.

Ο οδηγός της Toyota Gazoo Racing έφθασε στην κορυφή του κόσμου, κάτι που φαινόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Και στην ηλικία των 22 ετών και μίας ημέρας έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής ράλλυ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του θρυλικού Κόλιν Μακρέι.

Κάλε Ροβάνπερα

«Νιώθω φυσικά μεγάλη χαρά για το επίτευγμα αυτό. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Φινλανδία είχε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή. Νιώθω πραγματικά περήφανος για την ομάδα μας, τον εαυτό μου και φυσικά το συνοδηγό μου, Γιόνε», δήλωσε μετά την κατάκτηση του τίτλου ο Κάλε Ροβάνπερα.

Στο αγωνιστικό κάθισμα από 8 ετών!

Γιος του πρώην οδηγού του WRC, Χάρι Ροβάνπερα, όταν τα παιδιά της ηλικίας του έπαιζαν, ο Κάλε μάθαινε τα μυστικά της αγωνιστικής οδήγησης σε κάθε τερέν. Το βίντεο με τον ίδιο να οδηγεί ένα τροποποιημένο Toyota Starlet στο χιόνι και το χώμα, στην ηλικία των 8 ετών έχει γίνει viral.

Ο Κάλε άρχισε την αγωνιστική του καριέρα τέσσερα χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 12 στην Λετονία. Και αυτό διότι στην Φινλανδία δεν επιτρεπόταν σε ανήλικους να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες. Από το 2017 άρχισε να συμμετέχει σε κορυφαίο επίπεδο και το 2021 – σε ηλικία 20 ετών και 290 ημερών – έγινε στην Εσθονία ο νεότερος νικητής σε αγώνα του WRC.

Θριαμβευτής στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το 2021

Κερδίζοντας κατά κράτος τον ανταγωνισμό στο σκληρό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις του 2021, ο Κάλε επιβεβαίωσε ότι έχει τα προσόντα για να φθάσει στην κορυφή. Νωρίτερα μάλιστα από οποιονδήποτε άλλον οδηγό στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

To Gazzetta δίπλα στον Κάλε Ροβάνπερα, στις δοκιμές με το GR Yaris Rally1! (video)

Κάτι που είχε διαγνώσει έγκαιρα ο επικεφαλής της ομάδας της Toyota Gazoo Racing στο WRC, Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα. «Θα ήθελα να κλάψω αλλά δεν μπορώ εδώ που βρίσκομαι. Είναι εκπληκτικό το ότι ο Κάλε στέφθηκε πρωταθλητής στην ηλικία των 22 ετών και ότι έσπασε όλα αυτά τα ρεκόρ. Είναι πολύ σημαντικό που μετά από 20 χρόνια πήρε τον τίτλο οδηγός από την Φινλανδία. Όλα αυτά τα χρόνια, Φινλανδοί οδηγοί όπως εγώ και ο Μίκο Χίρβονεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στον τίτλο, όμως δεν τα καταφέραμε. Τι να πω για τον Κάλε; Είναι φανταστικός».

Κάλε Ροβάνπερα Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα

Πανευτυχής και ο Πρόεδρος της Toyota, και λάτρης των αγώνων, Άκιο Τογιόντα. «Ένας δημοσιογράφος με ρώτησε γιατί ο Κάλε είναι τόσο καλός οδηγός και αμέσως του απάντησα: “Γιατί του αρέσει να κάνει ντόνατς με το αυτοκίνητο”. Εννοώ ότι είναι τόσο δυνατός επειδή απολαμβάνει την οδήγηση. Τον ευχαριστώ για όσα έχει καταφέρει».

Ο περήφανος πατέρας

O Χάρι Ροβάνπερα δίδαξε τον Κάλε τα μυστικά των ράλλυ, όμως τα τελευταία χρόνια είχε έναν μάλλον διακριτικό ρόλο δίπλα στο γιο του. Κάτι που ανέφερε ο Κάλε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta πριν το φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Πλέον όμως δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του για το κατόρθωμα του Κάλε. «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν. Η φετινή σεζόν του είναι εκπληκτική. Πήρε μάλιστα τους μάξιμουμ βαθμούς από την Power Stage στην Νέα Ζηλανδία, αν και δεν τους χρειαζόταν. Του έχει γίνει συνήθεια να οδηγεί στο όριο και να μην κατεβάζει ρυθμό. Αυτό άλλωστε είναι το σωστό. Μπορεί να ξαφνιάζει πολλούς, εγώ όμως γνωρίζω τις ικανότητές του».

Κάλε Ροβάνπερα

Photo Credits: Red Bull Content Pool, Toyota Gazoo Racing

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!