WRC, Ν. Ζηλανδία: Ο Κάλε Ροβάνπερα είναι ο πρωταθλητής του 2022 (vid)

Κώστας Παστρίμας
WRC, Ν. Ζηλανδία: Ο Κάλε Ροβάνπερα είναι ο πρωταθλητής του 2022 (vid)
Το τρομερό παιδί του WRC κέρδισε στη Ν. Ζηλανδία και έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία.

Ιστορία γράφτηκε στο Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας, καθώς ο Κάλε Ροβάνπερα με το Toyota GP Yaris Rally1 πήρε μια σπουδαία νίκη και μαζί κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ του 2022. Με αυτόν τον τρόπο ο Φινλανδός έγινε ο νεότερος πρωταθλητής του WRC, αφού εξασφάλισε τον τίτλο σε ηλικία 22 ετών και μίας ημέρας, την ακριβώς επόμενη ημέρα των γενεθλίων του.

Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε ο θρυλικός Κόλιν Μακρέι, που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του 1995 σε ηλικία 27 ετών. Ο Ροβάνπερα επίσης έγινε ο πρώτος Φινλαδός που κερδίζει τον τίτλο ύστερα από 20 χρόνια. Τελευταίος πρωταθλητής από τη Φινλανδία ήταν το Μάρκους Γκρόνχολμ το 2002.

rovanpera

Αυτή ήταν η 6η νίκη του πληρώματος Κάλε Ροβάνπερα/Γιόνε Χάλτουνεν στους 11 αγώνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα φέτος και επιβεβαίωσε την απόλυτη επικράτησή τους αυτή τη χρονιά. Ήταν άπιαστοι στις γρήγορες αλλά λασπωμένες από τη βροχή διαδρομές της Νέας Ζηλανδίας και αφού ανέλαβαν την πρωτοπορία του αγώνα το Σάββατο, τη διατήρησαν και την Κυριακή για να φτάσουν σε αυτήν τη νίκη, την οποία «σφράγισαν» με στιλ, κερδίζοντας την Power Stage του αγώνα, παρότι τους αρκούσε μόλις η 4η θέση για να εξασφαλίσουν τον τίτλο.

ogier

Σημαντική βοήθεια στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έδωσε ο άλλος οδηγός της Toyota, ο πολυπρωταθλητής Σεμπαστιέν Οζιέ, ο οποίος έκανε πολύ καλό αγώνα και διατήρησε μέχρι το τέλος τη 2η θέση στη γενική κατάταξη. Έτσι, ο μοναδικός που θα μπορούσε να εμποδίσει τον Ροβάνπερα από το να πανηγυρίσει στη Ν. Ζηλανδία, ο Οτ Τάνακ της Hyundai, έμεινε στην 3η θέση. Ο Εσθονός έκανε την προσπάθειά του την τελευταία ημέρα αλλά τελικά τερμάτισε 13,9 δευτερόλεπτα πίσω από τον Οζιέ.

tanak

Η τετράδα των Hyundai, όπως είχε διαμορφωθεί το Σάββατο, διατηρήθηκε μέχρι την Κυριακή, με τα i20N Rally1 των Τιερί Νεβίλ και Όλιβερ Σόλμπεργκ να ακολουθούν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα και τον νικητή της WRC2 Χέιντεν Παντόν, που έτρεχε στους δρόμους της πατρίδας του, να φέρνει το δικό του i20N της Rally2 στην 6η θέση της γενικής κατάταξης.

bertelli

Το πρώτο Ford Puma Rally1 της M-Sport στη γενική κατάταξη ήταν αυτό του Λορέντσο Μπερτέλι στην 7η θέση, αφού τόσο ο Κρεγκ Μπριν όσο και ο Γκας Γκρινσμιθ εγκατέλειψαν ύστερα από εξόδους, που στην περίπτωση του δεύτερου μάλιστα ήταν ιδιαίτερα θεαματική. Τη 10άδα έκλεισαν τρία αυτοκίνητα της WRC2, οι Καγετάνοβιτς, Βαν Γκίσμπερν και Μπέιτς, όλοι με Skoda Fabia.

Απομένουν ακόμα δύο αγώνες για να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν του WRC, πρώτα σε Ισπανία (20-23 Οκτωβρίου) και μετά σε Ιαπωνία (10-13 Νοεμβρίου).

Γενική κατάταξη Ράλλυ Ν. Ζηλανδίας

new zealand

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!