Formula 1, Αντρέτι: «Προετοιμαζόμαστε για το 2024 σαν να έχουμε θέση στο grid»

Formula 1, Αντρέτι: «Προετοιμαζόμαστε για το 2024 σαν να έχουμε θέση στο grid»
Σύμφωνα με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή της F1, η η Andretti Global συνεχίζει κανονικά συνεχίζει την προετοιμασία της για να βρεθεί στο grid του 2024.

Από το περασμένο έτος, οι προσπάθειες του Μάικλ Αντρέτι να εμπλακεί στη Formula 1 έχουν αντιμετωπίσει μεγάλα εμπόδια. Αρχικά, επιθυμούσε την εξαγορά της Sauber, ώστε να την μετατρέψει σε Andretti Global από τη φετινή χρονιά, όμως οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών της ελβετικής εταιρείας του χάλασαν τα σχέδια. H Andretti Autosport έχει χτίσει ένα τεράστιο όνομα σε κορυφαία μηχανοκίνητα πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο, με πιο αξιοσημείωτα το Indycar και τη Formula E.

Όμως η προσπάθεια να βρεθεί στο grid της F1 δεν σταμάτησε, με τον Αντρέτι να μιλά δημόσια από τις αρχές του τρέχοντος έτους, πως έχει ως στόχο να βρεθεί στο grid της Formula 1 από το 2024. Μάλιστα, η κατασκευή εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ παράλληλα έχει έρθει σε συμφωνία με τη Renault για παροχή κινητήρων.

Η αδιαφορία φέρνει απογοήτευση

Για να εισέλθει μία ομάδα στη Formula 1 πρέπει να πληρώσει τη ρήτρα εισόδου που έχει οριστεί στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο ένα μεγάλο πρόβλημα της Andretti Global F1 είναι πως η πλειοψηφία των ομάδων δεν βλέπει «με καλό μάτι» την ένταξη των Αμερικανών στο σπορ. Μάλιστα, ο ίδιος ο CEO του σπορ, Στέφανο Ντομενικάλι, είχε δηλώσει πρόσφατα πως η Formula 1 δεν χρειάζεται περισσότερες από 10 ομάδες.

Μάικλ Αντρέτι

Για αρκετό καιρό δεν είχαμε ακούσει κάποια εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα. Τη σιωπή επέλεξε να «σπάσει» ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1979, Μάριο Αντρέτι, που μίλησε στο planetf1.com για την προετοιμασία της Andretti Global, η οποία συνεχίζεται σαν να έχει ήδη πάρει έγκριση συμμετοχής: «Δουλεύουμε κάθε μέρα πάνω στο νέο πρότζεκτ με πρόθεση να είμαστε στο grid το 2024. Προετοιμαζόμαστε σαν να έχουμε πάρει την έγκριση. Ο Μάικλ εργάζεται επί τούτου και αυτό αναμένεται να κάνουμε. Σίγουρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τα πλάνα μας. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ για εμάς και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την επένδυση. Ειλικρινά, η αντιμετώπιση που έχουμε προς το παρόν είναι τρομερά απογοητευτική. Αλλά παράλληλα προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μας ζητάνε. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις προϋποθέσεις, τι άλλο να κάνουμε;».

Η Andretti θέλει να προσφέρει στην F1

Παρά το γεγονός πως οι ετοιμασίες για το 2024 έχουν ξεκινήσει από τώρα, η FIA δεν έχει ανοίξει ακόμη τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής για τη Formula 1 και είναι άγνωστο αν θα το κάνει. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως η 11η ομάδα θα άλλαζε σημαντικά την κατανομή των ετήσιων εσόδων, μιας και η… πίτα θα χωριστεί σε περισσότερα κομμάτια. Ερωτηματικά βέβαια δημιουργούνται για το πόσο πρόθυμες είναι η F1 και η FIA να δώσουν το πράσινο φως αν δηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον μία αυτοκινητοβιομηχανία, αντί μιας ιδιωτικής ομάδας.

Andretti F1

Όταν ρωτήθηκε για το αν η Andretti Global F1 μπορεί να προσφέρει επιπλέον αξία στη Formula 1, ο Αντρέτι απάντησε: «Πιστεύω πως μπορούμε να προσφέρουμε. Έχουμε κάθε πρόθεση να είμαστε μέρος της F1. H απώθησή μας είναι απογοητευτική κατά μία έννοια, διότι προσπαθούμε να εισέλθουμε μακροπρόθεσμα. Είναι κάτι που μπορούμε να το διασφαλίσουμε. Αν κάνεις μία τέτοια επένδυση, δεν μπορείς να μπεις και να φύγεις. Είναι κάτι που πρέπει να τονίσουμε. Είναι μία μεγάλη επένδυση και υποθέτεις πως θα σε καλωσορίσουν. Αλλά ακόμα το παλεύουμε, προσπαθούμε ακόμα να δούμε αν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλα όσα μας ζητούν. Απλά πρέπει να το πουν και θα το κάνουμε».

Φωτογραφίες: Andretti

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!