Formula 1: Ο μεγαλύτερος εν ζωή οδηγός έκλεισε τα 102 (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Ο μεγαλύτερος εν ζωή οδηγός έκλεισε τα 102 (vid)
Τον λένε Κένεθ ΜακΆλπιν και τη δεκαετία του '50 συμμετείχε σε επτά Grand Prix της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μπορεί το όνομά του να μην είναι ευρέως γνωστό, μπορεί αγωνιστικά να μην τράβηξε πάνω του τα βλέμματα, όμως σήμερα βρίσκεται στο προσκήνιο αφού είναι ο γηραιότερος εν ζωή οδηγός της Formula 1: τον λένε Κένεθ ΜακΆλπιν και σήμερα έγινε 102 ετών!

‘Ήταν γιος του βαρονέτου Σερ Ρόμπερτ ΜακΆλπιν, ιδρυτή της κατασκευαστικής εταιρείας Sir Robert McAlpine η οποία δραστηριοποιείται ακόμα στη Μεγάλη Βρετανία! Όμως κι ο ίδιος είχε επιτυχή επιχειρηματική πορεία, στον τομέα της οινοποιίας αλλά και της εμφιάλωσης.

Έχοντας την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια, ο Βρετανός συμμετείχε σε επτά Grand Prix του μαγικού κόσμου της Formula 1, την περίοδο 1952-1954. Τρία εξ αυτών ήταν εντός έδρας (τα δύο στο Σίλβερστον και ένα στην πίστα Άιντρι), δύο στην Ιταλία και τη θρυλική Μόντσα, ένα στην Ολλανδία και το παλιό Ζάντβοορτ ενώ ο μοναδικός του τερματισμός, ήρθε το 1953 στη Γερμανία και την περίφημη «Πράσινη Κόλαση».

Είχε σημειώσει τον δέκατο-έκτο καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά στην απαιτητική διαδρομή του παλιού Νίρμπουργκρινγκ και τερμάτισε δέκατος-τρίτος στον αγώνα, δύο γύρους πίσω από τον νικητή Τζουζέπε "Νίνο" Φαρίνα (Ferrari).

Ο ΜακΆλπιν έτρεξε μόνο με μονοθέσια της Connaught Engineering (Type A-Lea Francis L4 το 1952 και το 1953, Type B-Alta L4 το 1953), της οποία εξελίχθηκε σε βασικό χρηματοδότη τη δεκαετία του ’50.

Αγωνιζόταν μέχρι το 1955 και συμμετείχε σε διάφορους αγώνες, με πιο αξιοσημείωτη τη νίκη του στον αγώνα της Formula 2 στο σιρκουί του Δυτικού Έσεξ.

Φωτογραφία: f1forgotterdrivers.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!