Κυκλικοί κόμβοι: Τα roundabout κατακτούν τις ελληνικές πόλεις

Κώστας Μπιτσικώκος
Κυκλικοί κόμβοι: Τα roundabout κατακτούν τις ελληνικές πόλεις
Πέρα από τις αλλαγές στον ΚΟΚ, στην κυβέρνηση προχωρούν στον επανασχεδιασμό του αστικού οδικού δικτύου.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας περιλαμβάνει επεμβάσεις και στους τρεις παράγοντες που την καθορίζουν: υποδομές, όχημα, οδηγός. Όπως είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Gazzetta, «ασφαλείς δρόμοι, ασφαλή αυτοκίνητα, αλλά και ασφαλείς οδηγοί είναι το τρίπτυχο το οποίο συνθέτει την πολιτική μας».

Όσον αφορά τα οχήματα, τα κίνητρα που δόθηκαν για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων για ιδιώτες και εταιρείες συμβάλλουν στην ανανέωση του στόλου, ενώ για την αλλαγή της συμπεριφοράς των οδηγών στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα παίξει ρόλο τόσο ο επικείμενος νέος ΚΟΚ όσο και η εντατικοποίηση του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στα σχολεία της χώρας.

Στον τομέα των υποδομών, προχωρούν τα έργα στα μεγάλα οδικά έργα (όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης ή η Πατρών-Πύργου) αλλά και οι επεμβάσεις στο επαρχιακό και το αστικό δίκτυο. Τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με τους Δήμους και της Περιφέρειες θα επανασχεδιαστεί το αστικό οδικό δίκτυο, ώστε να γίνει πιο ασφαλές αλλά και ταυτόχρονα πιο φιλικό προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

κυκλικός κόμβος

Σημείο-κλειδί είναι η δημιουργία κυκλικών κόμβων, τα γνωστά roundabout που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ευρώπη. Προσφέρουν καλύτερη ροή της κυκλοφορίας σε σχέση με τις διασταυρώσεις με φανάρια, ενώ περιορίζουν και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα καθώς αναγκάζουν τους οδηγούς να περιορίσουν την ταχύτητά τους, αντί να επιταχύνουν για να προλάβουν να περάσουν με... πορτοκαλί. Επιπλέον είναι πιο δύσκολο να γίνουν πλαγιομετωπικές συγκρούσεις. Υπενθυμίζεται ότι διεθνώς στα roundabout προτεραιότητα έχουν τα οχήματα που βρίσκονται εντός του κυκλικού κόμβου. Ήδη σε ορισμένες πόλεις, όπως η Λάρισα και ο Βόλος, οι κυκλικοί κόμβοι έχουν δημιουργήσει μία νέα εικόνα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, την αναβάθμιση οδοστρωμάτων, τη σήμανση, τα στηθαία ασφαλείας, τον ηλεκτροφωτισμό, την αναβάθμιση διαβάσεων πεζών, τη δημιουργία υποδομών για κυκλοφορία ποδηλάτων και πατινιών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!