Νέα Ford Mustang: Τεχνολογικά αναβαθμισμένη αλλά πιστή στην παράδοση

Νέα Ford Mustang: Τεχνολογικά αναβαθμισμένη αλλά πιστή στην παράδοση

Κώστας Παστρίμας
Νέα Ford Mustang: Τεχνολογικά αναβαθμισμένη αλλά πιστή στην παράδοση
Η 7η γενιά της Mustang είναι ένα καθαρόαιμο muscle car με V8 κινητήρα, πίσω κίνηση και χειροκίνητο κιβώτιο.

Η Ford παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ την 7η γενιά της Mustang, που πιθανώς θα είναι η τελευταία του εμβληματικού muscle car με αυτήν τη μορφή. Η νέα Ford Mustang έρχεται εννιά χρόνια μετά το προηγούμενο μοντέλο και έχει όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς από ένα τέτοιο μοντέλο ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

mustang

Ο αντίκτυπος της Mustang στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία είναι μεγάλος. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια έχουν πουληθεί κατά τη διάρκεια των 58 ετών συνεχούς παραγωγής της, καθώς έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες εμφανίσεις στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στη μουσική σκηνή και στα βιντεοπαιχνίδια, όντας ταυτόχρονα το όχημα με τα περισσότερα likes στο Facebook.

Κινητήρες

Ο βασικός υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 2,3 λίτρων και ο πασίγνωστος ατμοσφαιρικός V8 κινητήρας 5,0 λίτρων παραμένουν, αλλά συμβαίνουν περισσότερα κάτω από το καπό από ό,τι φαίνεται, παρά το γεγονός ότι η Ford δεν αποκάλυψε νούμερα για ιπποδύναμη και ροπή για κανέναν κινητήρα. Ο 4κύλινδρος EcoBoost των 2,3 λίτρων είναι «ολοκαίνουργιος» σύμφωνα με τη Ford, ενώ ο 5,0 λίτρων αντιπροσωπεύει την τέταρτη γενιά του δημοφιλούς Coyote V8.

mustang

Η τετρακύλινδρη Mustang θα εφοδιάζεται αποκλειστικά πλέον με το 10τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, αφού μόλις το 10% των πελατών προτίμησαν συνδυασμό EcoBoost/εξατάχυτου κιβωτίου στο προηγούμενο μοντέλο. Όμως το χειροκίνητο κιβώτιο θα χρησιμοποιηθεί ως βασικό κιβώτιο ταχυτήτων στη Mustang με κινητήρα V8, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των πωλήσεων GT. Και τα δύο αυτά κιβώτια ταχυτήτων στέλνουν ισχύ μόνο στον πίσω άξονα.

mustang

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά χαρακτηριστικά της νέας Mustang θα είναι πιθανότατα το τηλεχειριστήριο, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να ξεκινούν το αυτοκίνητό τους και να ανεβάζουν στροφές τον κινητήρα μέσω του μπρελόκ. Ένα άλλο νέο στοιχείο είναι το ηλεκτρονικό φρένο drift. Έχει την εμφάνιση ενός παραδοσιακού μηχανικού χειρόφρενου, αλλά σύμφωνα με τη Ford μπορεί να κάνει τους αρχάριους drifters να μοιάζουν με επαγγελματίες.

Εξωτερικό

Εκτός από τις μηχανικές αλλαγές, όλο το αυτοκίνητο είναι ανανεωμένο, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Η Ford θα προσφέρει 12 διαφορετικά σχέδια τροχών, πολλαπλά χρώματα δαγκάνας για τα φρένα Brembo του Performance Pack και την τυπικά στιβαρή επιλογή εξωτερικών χρωμάτων της Mustang. Το νέο μοντέλοο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως Mustang, αλλά το στιλ ανανεώνεται με προβολείς Tri-Bar LED και μια πιο μυώδη σιλουέτα. Για άλλη μια φορά υπάρχουν επιλογές cabrio και fastback κουπέ για το αμάξωμα και αυτή τη φορά το fastback έχει ψηλότερη οροφή, που η Ford λέει ότι δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την είσοδο και την έξοδο ενώ φοράτε κράνος.

mustang

Για πρώτη φορά θα είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τον EcoBoost των 2,3 λίτρων από τον V8 των 5,0 λίτρων. Τα αυτοκίνητα V8 GT έχουν διαφορετική σχεδίαση στο μπροστινό μέρος, με το επάνω τμήμα να χωρίζεται σε τρία τμήματα και τις κάτω εισαγωγές να διευρύνονται για να τροφοδοτούν τον κινητήρα των 32 βαλβίδων, καθώς και νέους αεραγωγούς στο καπό και επανασχεδιασμένο προφυλακτήρα.

Εσωτερικό

Μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη νέα Mustang του 2024 πραγματοποιούνται μέσα στην καμπίνα. Το νέο αυτοκίνητο έχει πλέον δύο μεγάλες ψηφιακές οθόνες, τη μία δίπλα στην άλλη. Μπροστά στον οδηγό βρίσκεται ο πλήρως διαμορφώσιμος πίνακας οργάνων 12,4 ιντσών και δίπλα του μια οθόνη αφής 13,2 ιντσών.

mustang

Το αποτέλεσμα είναι μια σγμαντική απόκλιση από τις καμπίνες με το ρετρό στιλ των προηγούμενων Mustang. Η ποιότητα φαίνεται καλή και τα γραφικά είναι απίστευτα καθαρά χάρη στη χρήση της τεχνολογίας Unreal Engine 3D από τη Ford. Τα περισσότερα χειριστήρια έχουν μεταφερθεί στην οθόνη αφής, μια κίνηση που η Ford ισχυρίζεται ότι υποστηρίχθηκε από υπάρχοντες ιδιοκτήτες Mustang, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια φυσικά πλήκτρα.

mustang

Άλλες σύγχρονες πινελιές περιλαμβάνουν τιμόνι με επίπεδο κάτω μέρος, προαιρετική ασύρματη βάση φόρτισης τηλεφώνου και μια πλήρη σουίτα συστημάτων ασφαλείας, όπως cruise control και αναγνώριση οδικών σημάτων. Υπάρχουν ακόμη και θύρες USB που βρίσκονται πάνω από το κεφάλι του οδηγού, για να μπορεί να συνδέσει συσκευές στο παρμπρίζ χωρίς να κρέμονται παντού καλώδια. Τα υφασμάτινα καθίσματα είναι στάνταρ, με τα μοντέλα Premium να αποκτούν τονισμένες ραφές στον πίνακα οργάνων και στην επένδυση των θυρών, ενώ τα μοντέλα GT διαθέτουν δερμάτινα ένθετα.

Οι πωλήσεις της νέας Ford Mustang αναμένεται να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2023 με τιμές που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!